<<< Vissza

Miért felejtjük el dr. Bugyi Istvánt?

2004. április 9.

 
Húsz éve már, hogy a legendás hírű dr. Bugyi István sebészprofesszor városunk szülötte, kórházunk vezetője eltávozott közülünk. Nem csak kórházunkat tette korszerűvé, országos hírűvé, de kiváló tanító is volt. Olyan sebészeket oktatott mint: Badó Zoltán, Dragon Károly, Horváth Mihály, Mencser András, Tari Gábor, Tóth Csaba, Elek László, Zsoldos Ferenc és még sokan mások.

Tanult, dolgozott Bécsben, Berlinben, Párizsban, de a szíve hazahúzta Szentesre. A város életében is aktívan részt vett. Tanulmányai, szakmai munkái, külföldön is elismerést nyertek. Embersége legendás volt. Példa lehetne minden egészségügyi dolgozó számára. Most is előttem van, ahogy öreg biciklijével, lóden kabátban kerekezik a városban. Emlékszem vasárnaponként a négy fiával járt moziba.

Mikor műtét előtt vizsgált, a keze érintése is megnyugtatott, bizalmat keltett. Az ország minden részéről jártak hozzá a betegek. A neve fogalom volt. A mai napig sem intézmény, sem utca nem őrzi emlékét. Mit kell ahhoz tennünk, hogy a szentesi kórház dr. Bugyi István nevét viselje? "Nomen est omen"

V. Kis Sándorné


<<< Vissza