XXXV. évfolyam 14. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Esélyegyenlőség az unióban
 

2004. április 9.


Kötetlen beszélgetésre invitálta a polgárokat dr. Dobos András állatorvos Petőfi utcai galériájába. Hogy miről szólt a téma? Az uniós csatlakozásról elsősorban. Géczi József Alajos országgyűlési képviselő Szabadkáról érkezett a rendezvényre, a két város, Szeged és Szabadka önkormányzatának közös üléséről. Mint mondta feszélyezett volt a helyzet, hallani lehetett a délebbről, Szerbia belsejéből jövő puskaropogásokat.


Bővebben


 

Barkaszentelés
 

2004. április 9.


A Szent Anna templomban a virágvasárnapi szertartás barkaszenteléssel kezdődött, majd körmenettel folytatódott. A szentmisén felolvasták Jézus szenvedéstörténetét a Passiót, Szent Máté evangéliumából.

Az ünnep a bevonulásra emlékeztet: Jézus felment Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászka vacsorát ott költse el tanítványaival.


Bővebben


 

Összefogtak a vadásztársaságok
 

2004. április 9.


Március 3-án útra keltek a vadászok. Most nem puskával a kézben járták a területet. Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet akcióra kérte fel a vadászokat, azon elgondolásból, mivel ők járnak legtöbbet a természetbe, ők találkoznak legtöbbször az ott eldobott szeméttel. Az országos akció jelszava: Lépjünk tisztán Európába!


Bővebben


 

Damo-húsvét
 

2004. április 9.


A Damjanich János Tagiskolában a húsvéthoz közeledve már évek óta hatalmas tojást készítenek és festenek a tanulók. Az udvaron felállított hímes tojást az ünnephez kapcsolódó gyermekrajzokkal díszítették, és márványfestésű tojásokat is festettek, valamint új locsolóverseket is tanultak.


 

Sikeres rajt Vásárhelyen
 

2004. április 9.


Beteg, sérült játékos nincs, így elméletileg - a hétfői állás szerint - legerősebb kezdőhetesét küldheti a hódmezővásárhelyi medencébe Pengő László, a Hungerit Szentesi VK női vízilabdacsapatának vezetőedzője a LEN-kupa középdöntőinek mérkőzésén. A szentesi hölgyek bemelegítésként 17-4-re "felfalták" az Eger csapatát (Molnár öt, Szremkó, Hőnig három-három, Tóth kettő, Makra, Ádám, Huszka, Hegedűs egy-egy gólt szerzett), vasárnaptól pedig csak a kupamérkőzésekre koncentrálhattak.


Bővebben


 

Nagypénteki levél
 

2004. április 9.


Ugye kapok engedélyt arra, hogy nagypénteken ne az öreg amatőr szintű cikkíró, ne is a nyugalmazott apátplébános szóljon belőlem, hanem az egyszerű magyar apának egyszerű fia, aki neveltetése jóvoltából rátalált Krisztus keresztjére, s annak üzenetétől nem tud szabadulni és nem is akar?

Nem akarok és nem tudok ma sem másként érezni a golgotai kereszt tövében mint akkor, mikor gimnazista diákként együtt énekeltem a hatvani fekete ruhás nénikkel, hogy "Magasan áll a Golgota ormán a Szent Kereszt, elhagyottan, árván..."


Bővebben


 

Cserkészrepülők egyesülete és a repülőtér
 

2004. április 9.


A hangáravató, a motoros vontatású vitorlázórepülô képzés, a Horthy István szemléje azt látszott igazolni, hogy a szentesi repülés mindinkább az országos figyelem középpontjába került. Ezzel az esztendôvel pályájára állt, az 1944 októberéig tartó diadalmenet, a szentesi cserkészrepülés aranykora.


Bővebben


 

Az internet bűvölete
 

2004. április 9.


Az internetkultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű rendezvény-sorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society. Ebben az évben Szentes is csatlakozott az Internetet népszerűsítő programhoz.

Az internetért mint szolgáltatásért fizetni kell, ami már megosztja a téma iránt érdeklődőket, de ennek kiküszöbölése érdekében március 27-29-ig a városi könyvtárban a nemzetközi programsorozathoz kapcsolódva, minden érdeklődő számára ingyenessé tették az Internet használatát. Így mindenki kipróbálhatta.


Bővebben


 

Az egykori bankpalota
 135 éves pénzintézet, 75 éves székház

2004. április 9.


Szentesen az első pénzintézet 1869-ben alakult Szentesi Takarékpénztár néven. Induláskor kibérelte Pollák Emánuel Fő utcai (ma Kossuth u.) házának egy részét a Zöldkoszorú vendégfogadó mellett, amely a Petőfi Szálló helyén állt. Az intézet 1875-ben a Piac tér (ma Kossuth tér) szomszédságában lévő Jurenák-féle házba költözött, amelyet 1880-ban székház céljára megvásárolt. Anyagi erejének növelése érdekében 1920-ban a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank érdekkörébe lépett, annak leányintézetévé vált. 1921-ben magába olvasztotta az 1911-es alapítású Szentesi Mezőgazdasági Ipari és Kereskedelmi Bankot, 1928-ban pedig érdekkörébe vonta a Kunszentmártoni Takarékpénztárt.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. április 9.


Ha választanod kellene, melyik ünnepet állítanád az első helyre? Mit szólnál ahhoz, ha azt állítanám, hogy a vasárnap a legnagyobb ünnep? És ha azt mondanám neked, hogy a vasárnap (vagy szombat) a legnagyobb ünnep, mivel az az egyetlen ünnep, amelynek a megünneplését Isten maga parancsolta meg? A többit ugyanis "csak az egyház látta jónak ünneppé szentelni.

*************************************************

Az egyház által szentnek minősített napok között melyik a legkedvesebb neked? Bizonyára a karácsony, mivel az a szeretet ünnepe.


Bővebben


 

Közművelődési pályázat
 

2004. április 9.


Az önkormányzat képviselő-testülete által megbízott Közművelődési Alap Kuratóriuma pályázatot hirdet a közművelődés szakmai tevékenységének támogatására az alábbi témakörökben:


Bővebben


 

Fejlesztő programok
 

2004. április 9.


Az önkormányzat művelődési és oktatási bizottsága pályázatot hirdet pedagógiai fejlesztő programok anyagi támogatására. A pályázat célja támogatni azokat a nevelési-oktatási törekvéseket, melyek segítik az adott intézményekben, szervezetekben folyó munkát.


Bővebben


 

Lemond
 

2004. április 9.


Dr. Dömsödi József önkormányzati képviselő a testület ülésén, az intézmények felújítása témájában elmondta: "Az előterjesztésben is visszaköszön a pénztelenség. Így megragadom az alkalmat arra, hogy bejelentsem, a polgári frakció úgy döntött, csatlakozik Szűcs Lajos alpolgármester és Szirbik Imre polgármester urak azon felajánlásához, miszerint a város szűkös anyagi helyzetére tekintettel, lemondanak az ez évi prémiumukról. A képviselő kijelentette: várják, hogy legyen mihez csatlakozniuk!..."


 

Szaporítható évelők
 Zöldrovat

2004. április 9.


Egész évben díszei lehetnek kertünknek az évelők. A faj, és fajtaválasztékban bővelkedő csoport kora tavasztól késő őszig tud nekünk virágpompát mutatni. Sok közülük, a levelével is díszít. Sokoldalú felhasználásuk (vágott virágként, térhatárolóként, sziklakertbe, szegélynövénynek, árnyékos helyre, gyeppótlóként, szárazvirágként, virágkötészetben, stb.) azt bizonyítja, hogy az évelőket mindenképpen érdemes a kertünkbe telepíteni.


Bővebben


 

Zöldült (is) a Fidesz
 Illés Zoltán bírálja a szentesi vezetést

2004. április 9.


Felkészült, szakmailag elismert politikus volt a vendége a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség szentesi csoportjának, amikor március 31-én megalakította immár harmadik választókerületi tagozatát. Illés Zoltán a szentesi "zöldek" alakuló ülése előtt sajtótájékoztatót tartott vendéglátójával, Farkas Sándor országgyűlési képviselővel. Mint bíráló szavaiból kiderült, a Parlament volt könyezetvédelmi bizottságának elnöke olyan szinten ismeri a Kurca-parti város gondjait, mintha csak ideszólna a lakcímkártyája...


Bővebben


 

Harminc kutya gazdára vár
 

2004. április 9.


"Te egyszer, s mindenkorra......felelős lettél azért amit megszelídítettél." A mindenki által ismert idézet nem minden embernek jelenti ugyanazt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a szentesi gyepmesteri telepen jelenleg is több mint harminc árva kutya várja a megmentőjét leendő gazdája személyében.


Bővebben


 

A kémia szeretete
 

2004. április 9.


A közelmúltban rendezték meg a megyében hat körzetben - köztük Szentesen is - a Magyar Természettudományi Társulat 7. és 8. évfolyamos tanulóknak kiírt Hevesy György kémiaverseny területi döntőjét.


Bővebben


 

Derecskei fotósok
 

2004. április 9.


Fotós vendégek jártak a Szentesi Művelődési Központban. A Derecskei Fotóklub tagjai hozták el alkotásaikat szentesi barátaiknak. Miként azt Nagy István, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének területi alelnöke megnyitóbeszédében elmondta, a klub megalakulása óta eltelt rövid három év alatt a tagok tizenegy hazai és egy nemzetközi kiállításon vettek részt, harmincegy alkotásukkal.


Bővebben


 

Merre tovább gyógyszerészet?
 

2004. április 9.


Minden év tavaszán hagyományosan Siófokon rendezik meg a gyógyszerészek országos tanácskozását, így volt ez az idén is. Március első hétvégéjén lezajlott konferencia fő témája a piacszabályozás és a marketing a gyógyszerellátásban volt.


Bővebben


 

Henn képi világa
 

2004. április 9.


Frappáns idézettel kezdte mondanivalóját Nátyi Róbert művészettörténész a főtéri galériában. A nagyérdemű Henn László A. festőművész kiállításának megnyitójára gyűlt össze. Íme az idézet: "Nem én nézem a képet, hanem a kép néz engem. A kép, amely megérint".


Bővebben


 

Miért felejtjük el dr. Bugyi Istvánt?
 

2004. április 9.


Húsz éve már, hogy a legendás hírű dr. Bugyi István sebészprofesszor városunk szülötte, kórházunk vezetője eltávozott közülünk. Nem csak kórházunkat tette korszerűvé, országos hírűvé, de kiváló tanító is volt. Olyan sebészeket oktatott mint: Badó Zoltán, Dragon Károly, Horváth Mihály, Mencser András, Tari Gábor, Tóth Csaba, Elek László, Zsoldos Ferenc és még sokan mások.


Bővebben


 

XVI. századi kályhacsempék Nagymágocsról
 Meleg helyzet a Mágocs-ér partján a középkorban

2004. április 9.


1971-ben Nagymágocs község belterületének közelében építkezés során ritkaságszámba menő régészeti leletek, kályhacsempék töredékei kerültek elő. Így nemcsak a középkori Mágocs falu helyét sikerült lokalizálni, hanem azon belül azt a helyet is, ahol a török hódoltság idején hazánk keleti felén jelentős szerepet játszott nemesi család, a Mágocsiak ősi fészke lehetett.


Bővebben


 

Megmutatták, hogy több van bennük...
 

2004. április 9.


Képünkön: A Szentesi Óvónők Kórusa. (Fotó: Vidovics Ferenc)

"Rejtelmek, ha zengenek" címmel alkotó pedagógusok előadóművészeti bemutatóját rendezték meg április 3-án, Szentesen a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

A rendezvény már hagyományosnak számít. Évekkel ezelőtt vetődött fel az ötlet, hogy a pedagógusok által készített képzőművészeti alkotásokat megmutassák a nagyközönségnek. Ekkor még festményekből, rajzokból állt a bemutató, melyeket kizárólag csak Csongrád megyei pedagógusok készítettek. A rendezvény azonban rövid idő alatt kibővült.


Bővebben


 

Közös munka eredménye
 

2004. április 9.


Ha nehezen is, de végre itt a tavasz! Éled a természet, rügyet bontanak a fák. Valahogy ehhez hasonlít az is, amikor az iskolában a tanév vége felé jönnek az "eredmények", a befektetett munka, amely a diák és a pedagógus közös együttmunkálkodása. Így van ez a Szent Erzsébet Katolikus Iskolában is.


Bővebben


 

Felgyújtott fagóré
 

2004. április 9.


Mozgásérzékelő lámpákat szereltek le és vittek magukkal ismeretlen tettesek hétfőn, a Kossuth u. 19. szám alatti üzlet elől. A rendőrség már keresi az elkövetőket.

Két fiatalkorú ellen indult eljárás garázdaság miatt, akik április másodikán kora este a Páva utcában található fagórét gyújtották fel. Szerencsére a tüzet időben sikerült eloltani, így komolyabb baj nem történt. A kár megállapítása folyamatban van.


Bővebben


 

A kéz kozmetikája
 

2004. április 9.


A kéz a legtöbb viszontagságnak kitett testrész, és mégis a legkisebb gondot fordítják védelmére. A gyakori kézmosás, a fizikai munka, a sugárzó hő, a por következtében a kéz bőre kiszárad, petyhüdt, ráncos lesz, a tenyér felszíne berepedezik, húzódik. Erre a panaszra, ha zsíros krémet használunk nem megfelelő, mert zsíros kézzel nem lehet dolgozni, hiszen csúszik, foltot hagy. A nem zsíros testápolók, a szilikonos és egyéb kézkrémek ellenben percek alatt beszívódnak és a tenyér utólag még vízzel le is öblíthető.


Bővebben


 

Megint a Csaba nyert...
 Ötöt kaptak Szarvasék

2004. április 9.


Két győzelemmel hangolt a hétfő esti Békéscsaba elleni rangadóra a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó-csapata. Előbb a Pécs vendégeként nyertek 7-2-re Dékányék, majd Vásárosnaményból tért haza 5-3-as sikerrel a gárda. A békéscsabaiak elleni "ütközetet" a hazaiak várhatták kedvezőbb pozícióból, hiszen nyolc ponttal vezettek a második helyen álló Békés megyeiek előtt. A mérkőzésen nem léphetett pályára a Vasutas egyik legjobbja, a játékos-edző Szarvas Zsolt, aki így a kispadról irányíthatta csapatát.


Bővebben


 

Idegenben jobban megy
 

2004. április 9.


Nagyszerű győzelemmel tért haza elmúlt hét végi vecsési útjáról a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. Pálfiék a kezdő sípszót követően azonnal támadtak, ennek köszönhetően már a negyedik percben előnyhöz jutottak a vendégek.


Bővebben


 

A kilencedik helyért játszhatnak
 

2004. április 9.


Az alsóházban folytathatja a férfi OB I-es vízilabda-bajnokság további küzdelmeit a Legrand-Szentesi VK. Az alapszakaszt záró mérkőzésen, Szolnokon 12-11-es vereséget szenvedett Vidumanszky László együttese úgy, hogy a két pontot eldöntő találatot néhány másodperccel a vége előtt lőtték a Tisza-partiak.


Bővebben


 

Nemzetközi torna
 Aranykalászos sportkapcsolatok

2004. április 9.


Több évre visszatekintő hagyomány az Aranykalász étterem főtámogatásával megrendezett Aranykalász kispályás labdarugó-torna. Ebben az évben az Európai Uniós csatlakozás jegyében került megrendezésre. A szervezők kiváló sportkapcsolatait bizonyítja, hogy a korábban városinak induló torna nemzetközivé terebélyesedett. Igazi csemegének számított a résztvevő csapatok sorában a magyar orvos-válogatott szentesi fellépése. A sportoló orvosok különböző világjátékain többszörös világbajnoki címet szereztek már és nemcsak labdarúgásban, hanem teniszben, illetve sakkban is.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2004. április 9.


Kettős győzelem: Felnőtt és ifjúsági egyaránt

Jól céloztak:
Szolnokon is jól szerepeltek a szentesi Kontavill és a Szabadidős Sportklub versenyzői

Diákolimpia: Március végén, Szegeden rendezték meg a sakk diákolimpia Csongrád megyei döntőjét.


Bővebben


 

Szegedi sikerek a megyei döntőn
 

2004. április 9.


A Fox Kid's-kupa 2004 elnevezésű országos sorozat megyei döntőjét rendezték teremlabdarúgásban a városi sportcsarnokban. Az eseményen 1992. január 1-je után született fiú és leánycsapatok vettek részt. A fiú kategóriában tizenegy csapat három csoportban küzdött az első helyért.


Bővebben


 

Szökik a Kinizsi
 

2004. április 9.


A megye III. osztályban szereplő Szentesi Kinizsi labdarúgócsapatának tavaszi sikersorozata tovább folytatódott, hiszen a legutóbbi hazai mérkőzésen Töröcsik és Borák góljaival 2-0-ra legyőzték a vendég Pitvaros gárdáját.


Bővebben


 

A Hungerit utánpótlás
 

2004. április 9.


Elkezdődtek a rájátszások a leány utánpótlás vízilabda országos bajnokságokban is, ahol a Hungerit Szentesi VK mindhárom korosztályos csapata az első helyen áll.

Az ifjúságiak (1985-86) az első fordulóban az örök mumus BVSC-vel, óriási küzdelemben 11-11-es döntetlent értek el, majd 4-3 arányban legyőzték Kecskemétet, aki a tavalyi bajnok Dunaújváros skalpját szerezte meg ugyanezen a napon (11-10). A címvédő és az ezüstérmes csapat nem bírt egymással (BVSC-Dunaújváros 11-11), s ennek köszönhetően az eddig legjobb eredményként bajnoki harmadik helyezéssel büszkélkedő szentesi lányok folytathatják a rájátszást az első helyről.


Bővebben


 

Lépcsőlift a mozgáskorlátozottaknak
 

2004. április 9.


Március 29-én adták át azt a lépcsőliftet, amely segítségével könnyebb lesz megközelíteni az új és régi orvosi rendelőt a Klauzál u. 6. számú épület emeletén.

A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács pályázatán nyert összeg és az önkormányzat által biztosított forrás volt az alapja, annak, hogy a Klauzál utcai pártirodából orvosi rendelő épülhessen. A munkákra 9,5 millió forintot nyert a város, és ezt az összeget több mint 4 millió forinttal toldotta meg.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. április 9.


Született: Szűcs Lászlónak és Domovecz Mónikának (Mátyás király u. 1.) Amina Cintia, Sarusi Zoltánnak és Aros Ildikónak (Csongrád, Orgona u. 12.) Miksa...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz