<<< Vissza

Harminc kutya gazdára vár

2004. április 9.

 
"Te egyszer, s mindenkorra......felelős lettél azért amit megszelídítettél." A mindenki által ismert idézet nem minden embernek jelenti ugyanazt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a szentesi gyepmesteri telepen jelenleg is több mint harminc árva kutya várja a megmentőjét leendő gazdája személyében.

Valószínűleg mindenki egy kicsi előítélettel megy ki egy sintértelepre. Megvallom őszintén így voltam ezzel én is. Különböző rémképek voltak előttem, hogy mit is látok majd ott. Lesoványodott, megfélemlített állatokra számítottam, melyeket néhány napi kínzás után elaltatnak. Ez volt a feltételezés.

És a valóság? Boldog, igazán jó erőben lévő kutyák, rendezett, tiszta boxokban. Látszott rajtuk, hogy nagyon jó ellátást kapnak, és sohasem bántják őket. Az egyetlen gond az, hogy sokan vannak. A kisebbek és a mozgékonyabbak pedig gyakran kibújnak, kimásznak a helyükről. Ez problémát nem igazán okoz, mivel jól elvannak egymással és a környéken sem zavarnak senkit. Bár a telep vezetője igazi kutyabarát, aki egyként szereti a gondozott állatokat, mégis mindegyikőjüknek jobb helye volna egy igazi gazda mellett.

Szappanos Sándor a sintér, gyepmester, gondozó - vagy ahogy éppen nevezni akarjuk - évek óta tölti be az említett posztot. Neki is köszönhető az, hogy megépültek a minden igényt kielégítő boxok, amelyhez az anyagi forrást természetesen a városellátó intézmény fedezte. Ugyancsak az ő érdeme, hogy a városban és a környékén kóborló - és nem ritkán kisebb riadalmat okozó - ebek kikerülnek a telepre még azelőtt, hogy valaki önkényesen elpusztítaná, vagy egy autó elgázolná.

Sokakban felmerülhet az is, hogy az ilyen helyeken nem tartják sokáig az állatokat és néhány nap után az elaltatás vár rájuk. A szentesi telepen szerencsére ilyen ritkán fordul elő. Általában sikerül gazdát találni a befogott kutyáknak és csak a legvégső megoldás az altatás. Akkor is inkább az idősebb, esetleg beteg kutyákat altatják el. Ezeknek ritkán sikerül gazdát találni, a hely pedig mindig kell.

Ha tehát ha valaki kutyát szeretne, először nézzen körül a gyepmesteri telepen, Szentes külterületén a Nagynyomás 88. alatt, vagy érdeklődjön a 311-240-es telefonszámon.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza