<<< Vissza

Zöldült (is) a Fidesz
Illés Zoltán bírálja a szentesi vezetést

2004. április 9.

 
Felkészült, szakmailag elismert politikus volt a vendége a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség szentesi csoportjának, amikor március 31-én megalakította immár harmadik választókerületi tagozatát. Illés Zoltán a szentesi "zöldek" alakuló ülése előtt sajtótájékoztatót tartott vendéglátójával, Farkas Sándor országgyűlési képviselővel. Mint bíráló szavaiból kiderült, a Parlament volt könyezetvédelmi bizottságának elnöke olyan szinten ismeri a Kurca-parti város gondjait, mintha csak ideszólna a lakcímkártyája...

Az már az első mondatai után hallatszott, hogy Illés Zoltán nagyon otthon van Szentes és térsége legapróbb részletekre is kiterjedő életében. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség környezetvédelmi politikusa ugyanis pontosan tudja, hogy az itt található 32 termálkút egyfelől megélhetést biztosít a mezőgazdasági termelőknek, másfelől viszont pusztítja a Kurca és a környező vizek élővilágát. Mint rámutatott: szerinte az állam feladata a környezetvédelemhez az olyan pótlólagos beruházásoknak a biztosítása, mint például a termálvíz visszasajtolását elősegítő technológiai megoldások. Illés Zoltán álláspontja szerint az uniós csatlakozást követően szintén állami feladat, hogy olyan pályázatok szülessenek, amelyek biztosíthatják az e célra igényelhető támogatási forrásokat.

Témát váltva, a fideszes országgyűlési képviselő a ligeti strandfürdő - általa botrányosnak minősített - ügyét tárta a sajtótájékoztató résztvevői elé. Emlékeztetett rá, hogy a szentesi strandberuházás közel 400 milliós költségének a felét az Orbán-kormány biztosította a Széchenyi-terv keretén belül. Csak egy dolgot felejtettek el a megrendelők - világított rá -, megvizsgáltatni a medencéket ellátó négy kútnak a vízminőségét. Ezzel a felelőtlenséggel és szakmai trehánysággal pedig tönkre tették az egész létesítményt.

Mit lehet tenni az olajos víz megszüntetésére? Illés Zoltán szerint itt is pótlólagos beruházásra lenne szükség. Mert, bár az önkormányzat 5-6 milliót költött egy szűrőrendszer beállítására, de összességében ennek semmi haszna nem tapasztalható és a drága pénzen megépült komplexum így kihasználatlanul áll. A Fidesz eredetileg is azt a megoldást támogatta, amivel mintegy 40 milliós költséggel megnyugtató módon lehetett volna rendezni a kút sorsát. Jelenleg az tűnik a legkézenfekvőbb megoldásnak, hogy szintén több tízmillióból fúrnak egy új kutat és az olajszármazékot tartalmazót pedig lezárják. Illés Zoltán hangsúlyozta, nem politikai érdekek, hanem a lakosság boldogsága miatt kellett volna az ésszerűbb megoldást választania a szocialista városvezetésnek.

A parlament előző négy éve alatt a környezetvédelmi bizottság elnöki pozíciójában politizáló honatya elhibázott, politikai érdekek mentén született kampányfogásnak titulálta a Kurca 280 millióból megvalósított 9 kilométeres szakaszának a kotrását is 1999-ben. Se nem az elején, se nem a végén kotortak, hanem csakis városi szakaszon, és nem az élővé tétel szándékával. Ez utóbbihoz a bökényi duzzasztónál kellene megteremteni a vízmagasság útján a természetes átfolyást a Körösökből. Ha ez nincs, akkor minden más egyéb csak kidobott pénz - mutatott rá az ellenzéki politikus.

Az uniós mezőgazdasági támogatási rendszerhez kapcsolódva Illés Zoltán kiemelte: Magyarország pillanatnyilag az utolsó helyen van a csatlakozni kívánó országok azon versenyében, amelyben a támogatás kért nagysága alapján rangsorolnak. Az pedig felettébb érdekes, miért a legmagasabb önrészt vállalta mindehhez hazánk. Illés Zoltán jóslata szerint mindössze 60 nagyüzem jár majd jól ezzel a megoldással, míg a Fidesz javaslata körülbelül 900 ezer kis- és közepes vállalkozónak biztosított volna lehetőséget. Így az öntözés támogatása helyett várhatóan majd az ugarért és a terméskiesésért fizet majd az unió.

R. J.


<<< Vissza