<<< Vissza

Összefogtak a vadásztársaságok

2004. április 9.

 
Március 3-án útra keltek a vadászok. Most nem puskával a kézben járták a területet. Az Országos Magyar Vadászkamara és az Országos Magyar Vadászati Védegylet akcióra kérte fel a vadászokat, azon elgondolásból, mivel ők járnak legtöbbet a természetbe, ők találkoznak legtöbbször az ott eldobott szeméttel. Az országos akció jelszava: Lépjünk tisztán Európába!

Döbrőssy Iván, a Csongrád Megyei Vadászszövetség elnöke a feladat lényegéről elmondta: a cél az volt, hogy a külterületi részeken fölgyülemlett nagy mennyiségű szeméttől mentesítsék a környezetet. Szentes területén három vadászatra jogosult társaság, a Pankotai Agrár Rt., az Új Barázda és a Hubertus Vadásztársaság vett részt az akcióban. Az elnök tájékoztatása szerint rengeteg olyan szemetet szedtek össze - fóliákat, műanyag flakonokat - amit a közlekedő ember az úton eldob. A Hubertus Vadásztársaság területéről (Szentes északi részétől a megyehatárig, a Tisza-Körös által határolt terület) 30 köbméter szemetet szállítottak be.

- Elképesztő, hogy mi mindent találtunk - sorolja Döbrőssy Iván. - Használt televíziót ott, ahol még villany sincs a közelben. Mosógépet, centrifugát és még sok mindent. Találtunk olyan helyet, ahol egész pótkocsira való szemét volt kiöntve. Nem értem, miért jó oda kivinni, amikor egy bizonyos mennyiségig ingyen elhelyezhetik azt a szeméttelepen. Itt szeretném megköszönni a városellátó intézmény hozzáállását, hogy azt a szemetet, amit a vadászok összegyűjtöttek, térítés nélkül befogadták a telepre.

- Nem is tudtuk a teljes területet bejárni - folytatta az elnök. - Kevés volt ez az egy nap, a társaságnál is úgy döntöttünk, hogy az akciót megismételjük.

Kiplakátoltuk több helyen, hogy jöjjenek mindazok, akik a természet iránt érdeklődnek, éreznek iránta valamilyen felelősséget. Őket vártuk. Térségünkben vadászokon kívül másokkal nem találkoztam. Sem az iskolák, sem a természet- és környezetvédők részéről. Az akciót nemcsak mi, de az országos vezetés is hagyományteremtőnek gondolja. Bízunk benne, hogy a jövőben még szélesebb körben dolgozhatunk majd. Szeretnénk oda eljutni, hogy ténylegesen megszűnjön a szemetelés. Ezzel kapcsolatosan eszembe jut az ismerősnek tűnő intelem, hogy az intelligens ember nem szemetel, a többinek meg tilos.

Az elnök elmondta, külterületen nagyobb a szemét, mint a városban. Pedig a vadászok ügyelnek a rendre, a műanyag töltényhüvelyeket is összeszedik. A vadásztársadalom kérése az emberekhez, ne az úton dobják el a szemetet, próbálják például konténerbe elhelyezni azt. A vadászok részéről megfogalmazódott az is: rengeteg olyan hulladék kikerül a területre, ami egy-egy vad pusztulását is előidézi. A vadat is kívánják óvni, nemcsak a természetet. Mint hallottuk, jövőre valamivel korábban tűzik ki akciójukat, amikor még nem nő nagyra a növényzet.

L. J.


<<< Vissza