<<< Vissza

Lépést tartanak a tudománnyal

2004. március 19.

 
A közelmúltban beszélgettünk dr. Szilágy Imrével a szentesi kórház gégészeti osztályának vezetőjével az osztály és a szakrendelés működéséről.

- Milyen gyógyító munka tartozik a fül-orr-gége osztályhoz?

- Az orr, a fül, valamint a torok gyulladásos betegségeinek ellátása, a nagyothallások kivizsgálása, fülzúgásban szenvedők kezelése, daganatos betegségek kivizsgálása és gyógyítása.

- Megfelelőek a személyi feltételek?

- Az osztály személyi feltételei elfogadhatók, bár orvosi szempontból lehetnének jobbak is. Öt orvosi állásra van státusz, de jelenleg csak hárman dolgoznak. A szakdolgozói létszám megfelelő, egy üres hely van. A három orvosnak nagy terhet jelent az osztály és a szakrendelés ellátása. A fül-orr-gégészeten nagyon sokan megfordulnak, havonta 20 ágyon több mint 100 beteget kezelnek. A szakrendelőben, az osztályos orvosok látják el a betegeket. Ide nem kell beutaló.

- Történtek-e változások az utóbbi időben a fül-orr-gégészeten?

- Jelentős változás a szakrendelésen, hogy tágasabb, jobb körülmények között dolgozunk. Az audiológia, ami évek óta a fül-orr-gége rendeléssel egy helyen működött most korszerű és csendes környezetben költözik.

- Milyen a műszerek és a vizsgálati eszközök állapota?

- Műszerezettség tekintetében a rendelő és az osztály közepesen áll. Megvan minden, ami a gégészeti műtétekhez és vizsgálatokhoz szükséges , de ezek a műszerek némelyike már elég régi és korszerűtlen. Fejlesztésekre mindenképpen szükség volna, hogy újfajta műtéti eljárásokat is tudjunk alkalmazni. A nemrégiben üzembe helyezett új CT-készülék a fül-orr-gégészetnek is nagy előnyt. Megkönnyítette a munkát úgy, hogy rövidebb a vizsgálatok ideje és korszerűbb a betegellátás.

- Mik a leggyakoribb panaszok?

- A hagyományos fül-orr-gége gyulladásos betegségek a legjellemzőbbek. Emellett az utóbbi időben nagyon megszaporodott a fülzúgásban és az allergiában szenvedők száma. Igen sajnálatos az is, hogy egyre több a garat- és gége daganatok száma az osztályon.

- A sok munka mellett jut idő tudományos munkára?

- Igen. A 2003-as évben több tudományos ankétot szerveztünk szegedi professzorok részvételével. A háziorvosoknak is tartottunk előadásokat a nagyothallás és az allergia vizsgálatáról, tehát igyekszünk lépést tartani a tudomány fejlődésével.

- Milyen változtatásokat, fejlesztéseket kellene végezni az osztályon és a szakrendelésen?

- Az osztályon igen szűkös körülmények között vannak a betegek, ott a bővítés és a korszerűsítés a legfontosabb feladat. Mivel az osztályon nagy számban kezelünk szédüléses betegeket, szükség volna otuneurológiai vizsgáló egység beszerzésére. A szakrendelés távlati tervei között szerepel a beszédhibák gyógyítása és szeretnénk megteremteni az otuneurológiai vizsgálatot.

K. A.


<<< Vissza