XXXV. évfolyam 11. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Alakulatzászló a műszaki dandárnál
 Juhász Ferenc honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet

2004. március 19.


Nem véletlenül kért nagy tapsot Bocskay István, az ünnepi program műsorvezetője a magyar katonáknak. A hirtelen tavasziasra forduló idő sok helybélit kicsalogatott március 15-én a Kossuth térre. A kora tavaszi napsütésben láthatták a katonák ünnepi felvonulását.


Bővebben


 

Elismerés
 

2004. március 19.


Szentes város polgármestere és jegyzője március 10-én személyesen vehették át dr. Lamperth Mónika belügyminiszter asszonytól azt a miniszteri elismerő oklevelet, amelyet hazánk Európai Unióhoz történő csatlakozása alkalmából adományoztak azoknak az önkormányzatoknak, amelyek az európai jogharmonizációs folyamatban a helyi jogalkotás terén kiemelkedő tevékenységet végeztek.


 

Bronz a gyerekeknek
 

2004. március 19.


A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak citerazenekara országos bronzminősítést szerzett a március 13-án, Gyulán rendezett, Illés Panna nyomában elnevezésű országos népzenei találkozón és minősítő hangversenyen. A gyerekzenekar első alkalommal vett részt ilyen versenyen. Felkészítő tanáruk, Mélykútiné Németh Kornélia vezetésével egyéves munkájuk eredménye a most megszerzett bronzminősítés. A gyerekkorosztályt egyedül a szentesi citerások képviselték a fellépő húsz zenekar között.


 

Sikeres diákvállalkozók a Borosban
 

2004. március 19.


A Boros Sámuel Szakközépiskola az elmúlt héten rendezte meg hagyományos, Boros-hét elnevezésű programsorozatát. Az 1989-es névfelvétel óta évente megtartott iskolai napból nőtte ki magát egy hetes rendezvénnyé. Hagyományt követnek az intézményben azzal is, hogy mindig a március 15-i nemzeti ünnep közeledtével tartják az eseményt, mivel mindkettő az ifjúsághoz kötődik.


Bővebben


 

Hazatértek Irakból
 

2004. március 19.


Március 12-én dandárjuknál üdvözölték az iraki magyar kontingens hazatért tagjait. Szentesen tizenkét egyenruhást köszöntött Szabó István ezredes a dandár parancsnokhelyettese.


Bővebben


 

1848
 Ünnepi kerekezés

2004. március 19.


Március 15-én hajnali 3 órakor kezdődött a hékédi városrészben a 15 órás ünnepi kerékpározás. Akkor egy kicsit még "gyűrött" volt a mezőny mert voltak, akik Tiszasasról éjjel érkeztek és nem alvással töltötték a rövid éjszakát.


Bővebben


 

A három percről
 

2004. március 19.


2004. március 15, déli 12 óra! Felemelő és elgondolkodtató három perc! A ritkán megvalósuló emberi szolidaritásnak három perce. És a jóság három perce is. Ezekben a néma pillanatokban egész Európa kóstolót vett abból: milyen érzés, ha meg tudjuk egymást érteni legalább akkor, mikor a megszervezett és jól működő gazság szemébe kell néznünk.


Bővebben


 

Dr. Szalva intelme
 

2004. március 19.


Dr. Szalva Péter
javaslatai a Csongrád Megyei Hírlap kertészeti rovatában jelentek meg éveken át. Hasznosak lehetnének ma is. A kertészeti kutatótelep tanácskozótermében - a hatvanas évek elején - gyakorló kertészek, kertészkedők hallgathatták előadásait. Vázolta: a hagyományos konyhakerti növényfajták egy része feledésbe merült. Kertészekhez jártam, járok magokért. Adtak laskatök és még néhány fajta magot. Az utódok javára, szerencséjére.


Bővebben


 

Dédapáink akarata
 Kossuth halálának évfordulójára

2004. március 19.


110 éve, 1894. március 20-án, 92 éves korában Turinban elhunyt Kossuth Lajos. A szentesi képviselő-testület részvéttáviratot küldött Kossuth fiainak, s intézkedett a kegyelet lerovásának méltó módjáról. A hatóságok részére 6 hónapos gyászt rendelt el, kimondva, hogy ezen idő alatt a város fekete pecséttel zárja hivatalos leveleit. Elhatározta, hogy addig is, amíg a város Kossuth Lajosnak szobrot emelhet, egy díszes emlékkővel jelöli meg a főtérnek azt a helyét, ahol 1848. október 1-jén Kossuth a beszédét tartotta. Kimondta továbbá, hogy az elkövetkezőkben minden év március 20. napján gyászlobogót tűzet a város középületeire, s elrendeli, hogy ezen a napon a város iskoláiban a tanítás szüneteljen.


Bővebben


 

Jól szórakoztak a nyugdíjasok
 

2004. március 19.



Még februárban a Szentes Városi Nyugdíjasklub farsangolni hívta a Szegvári Szép Öregkor Nyugdíjasklub tagjait. Bacsáné Erzsike - a szegváriak klubvezetője - már előre köszöntötte a városi klub vezetőjét, jégtörő illetve Kovács Mátyást névnapja alkalmából. A két klub tagjai közül sokan farsangi jelmezbe öltöztek, s így szórakoztatták kis műsorokkal a "nagyérdeműt".


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. március 19.


Neves közíró úgy tapasztalja, hogy az embereknek fogalmuk sincs, mi a hála. Attól tartok, hogy az író közel jár az igazsághoz. Ugye tudod, hogy a leggyakoribb bűn éppen a hálátlanság és a szeretetlenség? Pedig nem kerül semmibe és megszépíti az életet.

********************************************

A hiúság betegség. Vannak, akik a szereplés kedvéért minden áldozatra képesek. Talán, ha a hiúság fájna...


Bővebben


 

Közgyógyellátás
 Támogatások, segélyek (5.)

2004. március 19.


A gyógyszerárak folyamatos emelkedése miatt egyre nő a méltányossági közgyógyellátást igénylők száma. Hogyan juthatunk a támogatáshoz? Sorozatunk e részében erről beszélgetünk Lencséné Szalontai Máriával, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével.


Bővebben


 

Tavaszi nagytakarítás
 

2004. március 19.


Közös tavaszi nagytakarításra kértünk, hívtunk mindenkit március 5-re és 6-ra. Az időjárás kegyes volt hozzánk, mert ezeken a napokon szép napsütéses, bár hideg időben dolgozhattunk. Különösen az iskolák dolgozói és diákjai jeleskedtek a takarításban, de szép számmal szedték a szemetet a felnőttek is.


Bővebben


 

Nyílik a tőzike
 Zöldrovat

2004. március 19.


Nemcsak a díszbokrok bogyói színesíthetik a téli kertet, hanem sok virág is kibontja szirmait a fák és cserjék védelme alatt. Ezekből szeretnénk kiemelni néhányat. Elsők között a szártalan kankalin (Primula vulgaris) virágzik. A kertben félárnyékos helyre ültessük.

Szintén a félárnyékos helyet kedveli a hóvirág is. Az apró hagymáit most, márciusban célszerű a virágok elnyílása után egymástól 5-6 cm távolságra dugdosni 8-10 cm mélyre. Három-négy évente ajánlott a sarjhagymákat felszedni, hogy nagyobb virágok fejlődjenek.


Bővebben


 

A boldog gyermekekért
 

2004. március 19.


A Felsőpárti Óvodai Munkáltató Körzetben sokoldalúan és szeretetteljes környezetben tölthetik el a gyerekek az óvodás éveiket. A körzet vezető óvónője Csatlós Péterné szerint ez a legjobb módszer arra, hogy a gyerekek harmonikus személyiséggé váljanak, és ne okozzon gondot nekik az iskolába való beilleszkedés.


Bővebben


 

Bayer: A lelkünket ne engedjük!
 

2004. március 19.


Tizenötödik születésnapján, teltházas közönség előtt, nagysikerű fórumon látta vendégül a Fidesz szentesi szervezete Bayer Zsoltot, a párt alapító tagját. A Magyar Nemzet publicistája többször is vastapsra ragadtatta hallgatóságát.


Bővebben


 

Siráj
 Gimi a színházban

2004. március 19.


Az elmúlt hét keddjén a Krétakör színtársulat látogatott el a Horváth Mihály Gimnáziumba, s a Siráj című darabot adta elő. Mielőtt azonban megrágalmaznának, kedves olvasók szörnyű helyesírásomért, elárulom, hogy nem véletlen a "j" csere. Ugyanis a címbeli kis változtatás is arra utal, hogy nem a megszokott Csehovi Sirállyal van dolgunk, hanem egy rendhagyó feldolgozással. Valóban az volt. A drámát a HMG dísztermében játszották. Így szokatlan közelségből élvezhettük az előadást, maguk a színészek is gyakran köztünk, nézők közt jártak-keltek, mi is a darab szereplőinek érezhettük magunkat.


Bővebben


 

Lépést tartanak a tudománnyal
 

2004. március 19.


A közelmúltban beszélgettünk dr. Szilágy Imrével a szentesi kórház gégészeti osztályának vezetőjével az osztály és a szakrendelés működéséről.

- Milyen gyógyító munka tartozik a fül-orr-gége osztályhoz?

- Az orr, a fül, valamint a torok gyulladásos betegségeinek ellátása, a nagyothallások kivizsgálása, fülzúgásban szenvedők kezelése, daganatos betegségek kivizsgálása és gyógyítása.


Bővebben


 

Ébred a kert
 Dr. Horváth György rovata

2004. március 19.


Március elsejével beköszöntött a meteorológiai tavasz, igaz a valóságban még erősen télutót érzünk. Bár ez a tél jóval enyhébb volt az előzőeknél, csak nem akar vége lenni. Nagyapám mondása cseng a fülemben: amilyen kemény, hideg a tél, olyan forró meleg lesz a nyár. Két évig ez bejött, most akkor az enyhébb télre, hűvösebb és csapadékosabb nyárnak kell következnie.


Bővebben


 

Katonaképek
 Fotódokumentumok szentesi hadfiakról

2004. március 19.


Fridrich János fényirdájában nagyon sok kép gyűlt össze. Egyrészt, mert odajártak a katonák fényképeszkedni, másrészt: maga Fridrich mester is megjárta a háborút. A kirakatban láthatók a levelei - fogadta vendégeit Rózsa Gábor mérnök-muzeológus, majd hozzátette: az óriási hagyatékban együtt a monarchia, a két világháború, valamint a '45 utáni időszak anyaga.


Bővebben


 

Kelta utazás Fiannával
 

2004. március 19.


A városszerte felbukkanó, szokatlanul igényes kivitelű plakátok különleges eseményre invitálnak. Március 25-én, csütörtökön 19 órakor a zeneiskolában a teljes Fianna együttes lép színpadra: az a felállás, amelyik Angliában és Írországban is hatalmas sikert aratott. Vagyis, itt lesznek a zenekar angol tagjai is! A szenzációs hírt a Fianna szentesi ütőhangszeres művésze, Kertész Ákos kommentálta.


Bővebben


 

Késői ajándék a pincében
 

2004. március 19.


Kiállítás a Péter Pál Polgárházban. Aki figyelmünkbe ajánlja: dr. Imre Ernő. Mondja is, két Rózsa, K. Szabó Lászlóné Licsicsányi Rózsa amatőr festő, grafikus és Rózsa Gábor mérnök-muzeológus kérte fel a pincetárlat megnyitására. Mint megtudtuk, jó ismerője és tisztelője volt Licsicsányi Rózsa szüleinek, neki és testvérének pedig lelki tanítója. Figyelemmel kísérte felnőtté válásukat, Rózsa az egészségügyben helyezkedett el, a képzőművészethez kötődő tehetségéről azonban semmit sem tudott.


Bővebben


 

A tisztálkodás történetéből
 

2004. március 19.


A tisztálkodás fél egészség, tartja a közmondás. Hozzátehetjük ehhez, hogy megfelelő tisztálkodás a helyes bőrápolás alapfeltétele.

Már az antik kultúrák idejében nagy kultusza volt a testápolásnak, fürdőzésnek. Főleg a római birodalom hódítási területén maradt fenn a fejlett fürdőkultúra számos művészi berendezésének (mozaikok, szobrok, melegvíz-hálózat) ma is elismerést érdemlő emléke. A fürdőkultusz a bizánci császárság területén is virágzott. De még az antik ókor fürdőkultusza inkább csak az előkelőek életmódját jellemezte - bár voltak ingyenes népfürdők - a Kelet egyes vallási előírásai minden hívőre kötelező tisztálkodási szabályokat írt elő.


Bővebben


 

Ismét megvertek egy iskolást
 

2004. március 19.


Falfirkászokat fogtak el a szentesi rendőrök az elmúlt hétvégén. A három fős kompánia több ház falán hagyta ott "művészi" alkotását, amit természetesen a tulajdonosok sérelmeztek. A fiatalok ellen tulajdon elleni szabálysértés vagy bűncselekmény miatt indul eljárás.

Kedd reggelre virradóra betörtek az egyik fábiánsebestyéni italmérő helyre. A tettesek 230 ezer forint értékben vittek magukkal árut az üzletből.


Bővebben


 

Aerobic és sportnap a csarnokban
 

2004. március 19.


Március 15-én a nemzeti ünnepen, a megemlékezésen túl, lehetőség nyílt a mozgásra, sportolásra a városi sportcsarnokban. Hiszen ott rendezték a IV. Open Aerobic és Sportnapot.

Szirbik Imre polgármester megnyitója után a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola táncbemutatójával kezdődött az egész napos program. Aki még a kora délelőtti álmosnak érezte magát, az egy órán át Szentgyörgyi Rómeó step vérpezsdítő koreográfiáján felpöröghetett.


Bővebben


 

Tavaszváró
 

2004. március 19.


Hódmezővásárhelyen rendezték meg februárban a "Tavaszváró" elnevezésű úszóversenyt, ahol mintegy 500 fő vett részt. A Bp. Honvéd, FTC, Jövő SC, Temesvár, Arad és a megyei úszó egyesületek legjobbjai bizonyítottak korcsoportonként.


Bővebben


 

Ünnepi győzelem
 

2004. március 19.


Felemásra sikerült az elmúlt két bajnoki mérkőzése az NB II-ben szereplő Szentesi Vasutas teremlabdarúgó-csapatának. Dékány Szabolcsék az elmúlt hét elején a Domaszék gárdájától kaptak ki 7-6-ra. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mérkőzés kezdete katasztrofálisra sikeredett, mert 5-0-ra, majd 6-1-re is vezetett már az ellenfél.


Bővebben


 

Csömöri botlás
 

2004. március 19.


Az AL-KO Szentesi TE NB I-es női futsalcsapatának, tizenkét mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata szakadt meg a Csömörön rendezett felsőházi rájátszás első fordulójában. A legjobb négy női együttes csatáján a szentesiek három mérkőzésen, három vereséget könyvelhettek el. A 2003-2004-es pontvadászat leggyengébb játékát produkáló AL-KO Szentesi TE pont nélkül tért haza a csömöri meccsről. A gyenge produkció mellett több meglepetés is született. Ide sorolható a tavalyi bajnok Bp-i REAC botlása is, hiszen ők is mindössze négy pontot szereztek.


Bővebben


 

Elnökként is védett
 

2004. március 19.


Van néhány olyan sportember, aki talán a szervezetének tűrőképességét is próbára téve igazolt játékosként, túl a negyedik ikszen is, kedvenc sportágában csapata rendelkezésére áll. A fent említettek elmondhatók Herold Péterről, a Szentesi Kinizsi NB II-es férfi kézilabdacsapat kapusáról. A Békéscsaba elleni tavaszi szezonnyitó mérkőzés után beszélgettünk:


Bővebben


 

Kemény munka a bunyósoknál
 

2004. március 19.


A Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztályának edzőjétől Bertók Róberttől érdeklődtem: mi az oka annak, hogy az utóbbi időben nem hallottunk róluk?

- Már az év elején elkezdtünk dolgozni. Két és fél hónap telt el a 2004-es évből és érmeket hoztunk országos kick-boksz versenyről. De a közeljövőben ökölvívó versenyre is megyünk, majd egy nemzetközi kick-boksz versenyre Ausztriába. A kemény munka másik oka az, hogy többen vagyunk. Egyre népszerűbbek leszünk a városban és környékén.


Bővebben


 

Sportos nőnap
 

2004. március 19.


Március 7-én rendhagyó módon kezdődött a Szabadidős Sportklub női kézilabda-tornája. A galérián felsorakozott csapatok Móra József önkormányzati képviselő köszöntőjét hallgatták, majd a magával hozott rózsával ajándékozta meg a sportoló hölgyeket. Scholtz Ottó, a deszki csapat menedzsere fehér szegfűkkel kedveskedett. A hat csapat játékosai lelkes és sportszerű játékkal hálálták meg a megemlékezést.


Bővebben


 

A Boleró Baján
 

2004. március 19.


A Szentesi Bolero TE Baján részt vett a Rittgasser és a Müller-kupán, ahol az alábbi eredményeket érték el:

Jun. I. lt: Szabadai Csaba-Gál Nóra 5., 8-12 éves korosztály, lt: Fekete Károly-Sipos Vanda 1., Veres Dániel-Gulyás Alexandra 2., Koplándi Tamás-Kovács Anna 6., 13 év felett, lt: Mónus Tamás-Kecskeméti Alexandra 3. hely.

Tánctanár: Bajominé Varga Erzsébet.


 

Felemás teke
 

2004. március 19.


Az NB III-as bajnokságban szereplő szentesi tekézők csapata nemrég idegenben a hódmezővásárhelyi FTK csapata ellen játszott. A Szentesi TE összesen 2.490 fát ütött a HFTK csapata összesen 2.468 fát ütött. A plusz 22 fáért járó 2 ponttal a Szentesi Tekézők Egyesülete szoros küzdelemben 5-3-ra legyőzte a bajnokságot vezetők csapatát. Pontszerzők: Garai Tibor 432, Molnár Péter 421, Szabó László 414 fa.


Bővebben


 

Borsodba utaznak
 

2004. március 19.


A pálya használhatatlansága miatt maradt el egy hete a Szentes-Makó NB II-es bajnoki labdarúgó-mérkőzés. Kedden a játékteret még 10 centis hó borította, ezért az egyesület vezetői úgy döntöttek, hogy a mérkőzés elhalasztását kérik. A találkozót későbbi időpontban pótolják be a csapatok.


Bővebben


 

Egygólos vereség
 

2004. március 19.


Egy végig nyílt mérkőzésen a fővárosban szenvedett egygólos vereséget a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. A rájátszást a Vasas otthonában folytató hölgyek Pengő László vezetőedző beszámolója szerint 5-4-ig vezettek vendéglátóikkal szemben, végül 7-6-ra mégis az angyalföldiek nyertek.


Bővebben


 

Nyílt levél
 

2004. március 19.


A Fidesz Magyar Polgári Szövetség és a Magyar Demokrata Fórum Szentesi Szervezete az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe, egyben kérte annak közlését.

Tisztelt Szentesi Városvezetés!

Városunk lakossága, eddigi történelmünk folyamán, most 2004. június 13-án választhat először, szabadon képviselőket az Európai Unió Parlamentjébe.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. március 19.


Született: László Józsefnek és Sárközi Szilviának (Kossuth u. 17.) Dávid, Bottyán Józsefnek és Pécsi Irénnek (Kossuth u. 32.) Blanka...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz