<<< Vissza

A tanga filozófiája

2004. január 9.

 
A filozófia, a régiek szerint, olyan mint a só. Önmagában nem étel, de mindenbe kell egy csipetnyi. Mint az idei nyár strand emlékeit felidéző írásba is. Hogy hol is van az a strand? Teljesen mindegy, Szentesen, Csongrádon avagy a Balaton partján. A meditációhoz természetesen jó napos idő, nagy tömeg, és - sajnos - öregedés szükséges. (A fiatalabb korosztály a tépelődés helyett inkább a cselekvést szokta választani.)

Évtizedekkel ezelőtt a női fürdőruhákkal kapcsolatos alapkérdés így hangzott: egyrészes vagy kétrészes? Ez mára eldőlni látszik, a zöm bikinit hord, okkal ok nélkül. Az utóbbi évek leglátványosabb változása, hogy a fürdőruha alsórésze az úgynevezett "tanga" modellt követi. Ezt nagyjából úgy definiálhatjuk, elölnézetből: valami, hátulnézetből: semmi.

Mindez megosztja a szemlélődő férfi társadalmat, hidegen azonban semmiképpen sem hagyja. Vannak akik szerint Isten jókedvében találta ki mindezt, mások erkölcsi dörgedelmeket mormolnak.

Néhány vélemény, csak úgy válogatásképpen. Egyik jó ismerősöm mértan tanár. Véleménye szerint ha a hölgyet szemből látjuk, akkor érdemes végig gondolni, hogy a fürdőruha területének kiszámításakor a háromszög vagy az egyenlőszárú trapéz képletét érdemes alkalmazni. Majd sietve visszavonta mindezt, a terület kicsinysége miatt ennek úgy sincsen jelentősége. Mások szerint anatómiai szempontból érdemes elsősorban tanulmányozni a dolgot. Ugyan is a legkülönbözőbb méretű és életkorú hölgyek viselnek ilyen fürdőruhát. Itt persze fölmerülnek szociológiai problémák. Például egyik-másik "modell" milyen szellemi szinttel, iskolázottsággal rendelkezik, hogy minden ésszerű megfontolás ellenére így jelenik meg a nyilvánosság előtt (nem kétséges azonban, jó néhánynak igencsak jól áll). Van-e az illető hölgy társaságában olyan férfi aki le- vagy rábeszéli annak viselésére? Egyáltalán működik-e ezen a téren bizonyos társadalmi kontroll?

A lényeg azonban nyilván nem az esztétikai vizsgálódás vagy az önismeret területén keresendő. Az új keletű ruhadarab szerepe alapvetően a felhívás, a figyelem felkeltése. Ezt a szerepet viszont tökéletesen betölti. Egyetlen hátránya, pillanatnyilag úgy látszik a további fokozás - azaz a méret további csökkentése - elképzelhetetlen.

A filozófiában egyébként a kérdések felvetése sokkal fontosabb lehet mint a rájuk adott válasz. Ott van például a közkedvelt gyermekdal: "Csak azt nem tudom miért piros a majom feneke?" Hát erről nekem sincs véleményem.

P. GY.


<<< Vissza