XXXV. évfolyam 1. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Az esztendő első szülöttje
 

2004. január 9.


Képünkön: Szirbik Imre polgármester az otthonukban köszöntötte az újszülöttet és szüleit.

A Ladányi házaspár (Ladányiné Lőrincz Ildikó és Ladányi János) szinte majdnem egyszerre vonult be a szentesi kórházba. Míg Ladányi János a sebészet egyik ágyát foglalta el vakbélműtéte miatt, addig pár napra rá felesége a szülészeten jelentkezett, mert elkezdődtek a fájások. Ami végül is szülés előtt természetes.


Bővebben


 

A harmadik legszebb
 Farkas Laura a Miss Hungary udvarhölgye

2004. január 9.


A szépségkirálynők megválasztása 1985-ben indult Magyarországon, amelyet a tragikus sorsú Molnár Csilla nyert meg. A történések bebizonyították, hogy nem könnyű szépnek lenni. Mi több: Nem elég szépnek lenni, szépnek is kell látszani!

A sorban 18. Miss Hungary (Magyarország Szépe) Nemzeti Szépségverseny döntőjének a budapesti Royal Szálloda adott helyet. A december 29-ei megmérettetésnek szentesi résztvevője is volt Farkas Laura személyében, aki a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 18 esztendős tanulója.


Bővebben


 

Nyugodt ünnepek
 

2004. január 9.


Az ünnepek nyugodtan teltek a helyi mentőállomáson. Különösebb eseményhez nem hívták őket. A gépjárművezetők is óvatosak voltak, és nagy sérüléssel járó balesethez nem kellett kivonulniuk a mentősöknek. Természetesen voltak félelmeik a szilveszter éjszakával - és a petárdázással - kapcsolatosan, de szerencsére nem történt baleset.

Az ünnepek alatt egyre több problémát okoztak a felsőlégúti, magas lázzal járó betegségek. A mentőszolgálat vezetője szerint sok beteg van, de még nincs járvány. Ezenkívül kér mindenkit, hogy ne ijedjen meg, ha felszalad a láza, egyen sok vitamint, igyon sok folyadékot és menjen orvoshoz.


Bővebben


 

Az óévnek fújtak
 

2004. január 9.


Szentes Városi Fúvószenekar hat évvel ezelőtt először a Lajtha László Zeneiskolában adott óév-búcsúztató hangversenyt. Az ott található kétszáz férőhelyes koncerttermet gyorsan kinőtte a rendezvény, azt követően egy nagyobb teremben, a Tóth József Színházban rendezték meg az óév-búcsúztató koncertjüket.

Tavaly a színházterem is kicsinek bizonyult, így az idén (december 30-án) a sportcsarnok adott helyet a nívós hangversenynek. (Fotó: Vidovics Ferenc)


 

Újdonságok a könyvtárban
 

2004. január 9.


Sikeres pályázatainak köszönhetően több állományrészt is fejleszteni tudott a Városi Könyvtár, sőt új szolgáltatásokkal is bővült a kínálatuk.

A beszerzésre fordított összeg egy része az intézmény költségvetéséből, nagyobb hányada pályázati forrásból származik, melynek önrészét az önkormányzat fedezte. Így a tavalyi év során ötmillió forintot fordítottak dokumentum - beszerzésre, tájékoztatott G. Szabó Lenke igazgatónő.


Bővebben


 

BÚÉK!
 

2004. január 9.


Elbúcsúztattuk az óesztendőt. Sokan meg is mondtuk neki, - ha nem is így, szó szerint Petőfit idézve - "Nem foglak odaírni tégedet, - Hol boldog éveim följegyezve vannak." Túl vagyunk rajta, Istennek legyen hála! Vagy a sorsnak, ha valakinek ez jobban tetszik.

Az idén engedélyezett petárda-puffogtatások elcsendesedtek. Lassan-lassan megtörténnek a kijózanodások, és a szilveszteri mulatozások melléktermékei is eltakaríttatnak az utcákról és terekről.


Bővebben


 

Szent Anna-hírek
 

2004. január 9.


A Szent Anna Egyházközség az elmúlt év végén új képviselő-testületet választott. Az új testület jól tükrözi a szentesi hívek összetételét: a fiatalok mellett a középkorúak és az idősebbek is jelen vannak. A foglalkozás szerint (vállalkozó, fizikai dolgozó, orvos, jogász stb.) is vegyes a kép.

Hivatalból tagja a testületnek Nemes Éva és Verrasztó Józsefné a Szent Erzsébet Katolikus Iskola illetve óvoda vezetője, valamint Szilágyi László kántor. Meghívott tagok: Aranyi Erzsébet, Gera Ferenc, Márki-Zay Péter, Szabó Péter.

Titkos szavazással választották meg a következő személyeket: Lantos Balázs, Nagy János, dr. Jelenfi Anna, Vidovics Ferenc, Palásti Ágnes, dr. Horváth György, dr. Végh Erika, Hérány Ferenc, Bujdosó Imréné, dr. Sipos Ferenc, Horváth Gabriella, Binder István, dr. Tomcsik Tibor. A képviselő-testület világi elnöke ismét dr. Sipos Ferenc főorvos lett.

H. Gy.


 

Ökumenikus koncert
 

2004. január 9.


December 20-án a délelőtti órákban ökumenikus koncertet adott a Nagytemplomi Református Egyházközség Ifjúsági Kórusa és az Új hajtás 102 katolikus közösség a szentesi Luther téren.

Az előző esztendőben is énekszótól volt hangos a Luther tér az aranyvasárnap előtti napon, 2003-ban a katolikus ifjak - Hérány Ferenc vezetésével - csatlakoztak az ünnepi koncerthez.

Üdítő és megbékélő hangulatot varázsoltak a karácsonyi vásárlás forgatagában, ahol sokan megálltak 5-10 perc erejéig, de ezek után siettek tovább és elmerültek a vásárlás forgatagában.

(Fotó: Vidovics Ferenc)


 

Pesti, budai, Bem rakparti városképek
 Építők kézjegyei

2004. január 9.


A múlt század negyvenes éveinek második feléből vázolok, hogy a generációk mozaikokból lássák, és értékelhessék, mert így becsülhetik meg a jelent. A Nyugati pályaudvar kapuján kilépve a tér lebombázott lakóházainak válasz- és kőfalaiból kilógó, elgörbült acélgerendákat láttunk. Ezeket bontották és egyengették, építették a falakat. Bíró Sándor, Mészáros Károly, Pataki Lajos szentesi társaimmal a kubikos talicskáinkba rakott szerszámainkkal, takaró, bogrács, kenyér, szalonna, só, paprika, tarhonya, és tészta csomagokkal elindultunk a bazalt köves úton - a Rudolf - Jászai Mari tér felé. A gyalogosok tágra nyílt szemmel csodálkoztak... A pesti rakpartról ponton "Manci" hídon jutottunk át a Margit-szigetre. A déli végén lévő teniszstadionba szállásolták be a vidéki, így a szentesi, csongrádi építőmunkásokat.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. január 9.


Első gondolatommal az új év minden napjára kínálok neked lelki támaszt: "Az Úr az én pásztorom: nem szűkölködöm. Füves legelőkön nyugtat engem és csendes vizekhez terelget engem. Lelkemet megvidámítja, az igazság ösvényein vezet engem az ő nevéért. Még ha a halál árnyékának völgyén járok is, nem félek a gonosztól, mert te velem vagy: a te vessződ és botod, azok vigasztalnak engem. Asztalt terítesz nekem az én ellenségeim előtt, elárasztod fejem olajjal, csordultig van a poharam. Bizonyára jóságod és kegyelmed követnek engem életem minden napján, s az Úr házában lakozom hosszú ideig." (a Biblia 23. zsoltára)


Bővebben


 

A MOB térségi képviselője
 

2004. január 9.


Szűcs Lajos Szentes város alpolgármestere képviseli a megyét a Magyar Olimpiai Bizottságban. Minden megyének van egy küldötte, és a választások után, az az Oláh Sándor, aki eddig betöltötte ezt a tisztet nem került vissza a bizottságba. A testület új képviselő mellett döntött, és a szentesi alpolgármesterre esett a választás.


Bővebben


 

Játékokra gyűjtött a gyermekosztály
 

2004. január 9.


Igen sikeresen fejeződött be az a kezdeményezés miszerint a szentesi Területi Kórház dolgozói kisbetegeik számára gyermekjátékokra gyűjtöttek. Szentesi vállalkozókat, cégeket kerestek meg, hogy támogassák játékvásárlási kezdeményezésüket, amit több mint 40 adományozó támogatott.


Bővebben


 

Emelkedő tanulólétszám a Petőfiben
 

2004. január 9.


Sikeresen zárta az előző évet a Petőfi Sándor Általános Iskola.
Minden iskolának fontos, hogy szeptemberben hány kis elsős lépi át az iskola kapuját. Mint Mészáros László, az iskola igazgatója elmondta, az idei tanévben 55 új elsőst írattak be az intézménybe, tehát nincs okuk panaszra.

A városban általánosnak mondható tendencia, miszerint egyre jobban csökken a diákok létszáma az oktatási intézményekben, a Petőfiben nem érzékelhető. Két év óta, még ha nem is nagymértékben, de emelkedik a tanulólétszám. Múlt évben hagyományteremtés céljából útnak indítottak egy bemutatkozó műsort a nagycsoportos óvodások szüleinek, megkönnyítve ezzel az iskolaválasztást.


Bővebben


 

Sportvárosi vetélkedő
 

2004. január 9.


A Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum és a TEAM Számítástechnika közreműködésével ismét megrendezzük az immár ötödik helytörténeti vetélkedőnket a 10-14 éveseknek. A vetélkedőnek most az alábbi címet adtuk: Szentes Nemzeti Sportváros, Sporttörténet-Könyvben-Képen-Neten.


Bővebben


 

Bizakodás nélkül nem megy
 Az iparostársadalom jövője

2004. január 9.


Az iparosok, kereskedők körében az elmúlt év változatos volt. Miként Bőhm Sándor, a Szentes és Vidéke Ipartestület elnöke fogalmazott: bizakodással, reménykedéssel kezdtek. Azután... Mint mondja, abban nem egészen biztos, hogy sikeresen bejött volna minden.

Rengeteg rendelet jelent meg, ami sok esetben akadályozta a munkát. Az elnök szerint a kisiparosok körében az egyetlen terület az építőipar volt, ahol látható fejlődés mutatkozott. Ennek egyik óriási előnye az volt, hogy az emberek bátran hozzányúltak a hitelekhez és elkezdtek építkezni, vagy a lakásukat felújítani. A szolgáltatás többi területét pangás, stagnálás jellemezte, ami jó esetben a szinten tartáshoz volt elegendő.


Bővebben


 

Sok a taxi, kevés a férőhely
 

2004. január 9.


Egyenlőre nincs szabályozva a kiadott engedélyek és a taxik férőhelyének aránya Szentesen.

Staberecz Mihály a Taxi Ász képviseletében elmondta - úgy gondolja sok taxi van a városban és kevés a férőhely. A taxiállomás egyébként elég frekventált helyen van a Petőfi szálló épülete előtt, viszont közlekedés szempontjából még sem megfelelő, mert elég veszélyes, főleg azért, hogy a hat férőhelyen gyakran tíz-tizenkét taxi is áll. Az, hogy mi lenne a legjobb megoldás nem teljesen tisztázott. Régebben volt arról szó, hogy a kórház épülete előtt, a rendelőintézet előtt és a vasútállomásnál is legyen állomás. a helyi viszonyokat nézve a vezetőknek az lenne a legjobb, ha továbbra is a központban lenne a helyük, oly módon, hogy a jelenlegi helyet bővítenék.


Bővebben


 

Újévi tűzijáték
 

2004. január 9.


...3, 2, 1, BUÉK! Elérkezett a 2004-es esztendő első órájának első perce. A Kossuth téren felcsendült a magyar Himnusz, majd Szirbik Imre polgármester köszöntötte az összegyűlteket.

A köszöntő után volt csak igazi nagy durranás, amikor is az idén új helyszínről a Megyeháza előtti lezárt területről elindult a 2004-es újévi tűzijáték. Először pirosban, majd fehérben és a végén zöld fényben szikrázott a város feletti égbolt. Sokan voltak kíváncsiak a tűzijátékára.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc


 

Értékek az interneten
 

2004. január 9.


Immár 11 éve foglalkozik a számítástechnika oktatásával az internettel és a számítógépszervízzel a Team Számítástechnika.

10 évvel ezelőtt még szinte kuriózumnak számított a számítástechnika oktatása és maga számítógép is. Az elmúlt évek során azonban egyre inkább létszükségletté vált az, hogy mindenki jól bánjon a gépekkel. A Team akkor és azóta is lehetőséget biztosított mindenkinek arra, hogy viszonylag olcsón és gyakorlatcentrikusan sajátíthassa el a számítástechnika alapjait és speciális dolgokat. Mint ahogyan Tímár Ferenc a Team számítástechnika vezetője elmondta, sajnos egyre inkább visszaesőben van a csoportos oktatás és a korábbi évek 5 csoportjával szemben jó, ha egy csoportot el tudnak indítani idén januárban.


Bővebben


 

Karácsonyi élmény
 

2004. január 9.


Egy jó lakodalom, vagy bál se ér föl akkora élménnyel, mint amilyenben karácsony előestéjén lehetett részünk a szentesi színházban.

Ismerősömtől kaptam egy jegyet a Máltai Szeretetszolgálat karácsonyi estjére. Annyit tudtam, hogy magányos nyugdíjasoknak lesz valami szórakoztató előadás. Jó idő lévén örömmel engedtem a kíváncsiságomnak és meglátogattam helyi színházunkat. Szerencsém volt, hogy majd félórával hamarabb érkeztem, s így jutott még hely a földszinten, mert öt órára már zsúfolásig megtelt a karzat is.


Bővebben


 

Kezdődik a báli szezon
 

2004. január 9.


Hagyományos báli időszak Vízkereszttől Hamvazószerdáig (Húshagyó keddig) tart. S miután a Húsvét időpontja a hold állását követően változó, ezért a báli szezon is hol hosszabb, hol rövidebb. Idén január 4-től február 24-ig tart, közepes hosszúságú. Nagyböjtben már nem illik zajos mulatságokat rendezni, sajnos nagyon sokan nem ismerik ezt a szót, hogy "illik". Régebbi időkben az illem megtartása olykor még a törvénynél is erősebb volt.

A báli szezon egész évre széthúzódott, újra bálozó nemzet lettünk, elfogadottá vált a szórakozásnak ez a polgári jellegű formája. Húsvét után a tavaszköszöntő, nyáron az arató és Anna-bálok, ősszel a szüreti és Katalin bálok követik egymást.


Bővebben


 

Barátaim emlékére
 Műhely

2004. január 9.


Az életrajzomat ismeritek, ha nem, szívesen elmondom egy csésze kávé mellett. Ehelyett inkább invitállak benneteket, gyertek el a kiállításomra. Ebben a rohanó világban álljunk meg egy pillanatra és emlékezzünk a képeimen keresztül. Emlékezzünk Tokácsli Lajosra, mesteremre, valamint Katona Imrére, barátomra.

Tokácsli mesternek hálás vagyok minden képért, amit alkottam. Mint művész, mint ember egyaránt mellettem volt, segített, amíg erejéből tellett. Ajánlom a kiállítást Katona Imre barátomnak, a legendás rajztudósnak, aki az 50-es években a festészetet életem részévé tette.


Bővebben


 

A tanga filozófiája
 

2004. január 9.


A filozófia, a régiek szerint, olyan mint a só. Önmagában nem étel, de mindenbe kell egy csipetnyi. Mint az idei nyár strand emlékeit felidéző írásba is. Hogy hol is van az a strand? Teljesen mindegy, Szentesen, Csongrádon avagy a Balaton partján. A meditációhoz természetesen jó napos idő, nagy tömeg, és - sajnos - öregedés szükséges. (A fiatalabb korosztály a tépelődés helyett inkább a cselekvést szokta választani.)


Bővebben


 

Taxist vertek Kajánban
 

2004. január 9.


December 22-én este 17 és 19 óra között a Sáfrán Mihály utca, Szabadság tér, Szent Imre herceg utca által határolt körzetben kilenc gépkocsi gumiját szúrta ki egy máig ismeretlen elkövető. A rendőrség kéri az esetleges szemtanúkat, ha gyanúsan viselkedő személyt láttak a fenti időpontban a helyszínen, vagy láttak egy kerékpáros, pufikabátos férfit azon az estén a bűncselekmények színhelye körül, akkor információikat osszák meg a nyomozókkal.


Bővebben


 

Bemutatkozott Vidumanszky
 

2004. január 9.


Január 5-én mutatkozott be új csapatának, a Legrand-Szentesi VK OB I-es gárdájának új trénere, Vidumanszky László. Ezen a délutánon találkozott először a csapat és edzője. Elsőként Juhász József elnök ismertette a tényt (amit már mindenki tudott!), hogy január 1-től már nem Komlósi János irányítja a gárdát, hanem Vidumanszky László, az egri csapat volt szlovák trénere. A férfi vízilabda OB I őszi szezonja nem úgy sikerült a Legrand-Szentesi VK csapatának, ahogy azt a klub vezetői várták. A gárda az alapszakasz felét négy ponttal 1 győzelemmel, 2 döntetlennel és 8 vereséggel, 70 lőtt és 117 kapott góllal a 10. helyen zárta. Komoly tárgyalás folyt a névadó szponzorral, aki kilátásba helyezte, hogyha nem sikerül előrébb kerülniük a bajnokságban, akkor megvonja támogatását.


Bővebben


 

Alapoz a Bertók SC
 

2004. január 9.


A város vízilabdacsapatai közül a Bertók SC fejezte be leghamarabb az őszi idény küzdelmeit. Pásztor Antallal a csapat edzőjével, a 2003-2004-es pontvadászat eddigi eredményeiről beszélgettünk.

- Ön mennyire elégedett a bajnokság első félidejével?


Bővebben


 

Szilveres sikerek
 

2004. január 9.


A Szolnokon december 13-án megrendezett Melody Kupán a Szilver TSE versenyzői a következő eredményeket érték el:
gyermek I. standard, 1. Osztroluczki Barnabás-Ferenczi Beáta, latinban az 5. helyezést érték el.
D. junior II. standard, 1. Török László-Marton Evelin.


Bővebben


 

Búcsú vereséggel
 

2004. január 9.


Hazai medencében elszenvedett vereséggel zárta a 2003-as esztendőt a Hungerit-Szentes női vízilabdacsapata. Az óesztendő utolsó mérkőzését Szremkóéknak azzal a Dunaújvárosi Főiskolával kellett megvívniuk, amely csapat emberemlékezet óta nem szenvedett vereséget. Nos, ezúttal sem tették. A válogatott játékosokkal felálló vendégek Primász, valamint a szenzációsan védő Sós vezérletével 11-2-re győzték le a kissé megilletődötten játszó, sokat hibázó hazaiakat. Pengő László, a Hungerit vezetőedzője a mérkőzést követően elmondta, hogy szorosabb eredményben reménykedtek, de ezért a találkozó folyamán nem tettek meg mindent, pontatlanul, nem koncentrálva játszott a csapat. A dunaújvárosi kapus remek formában védett és ez a teljesítmény elbizonytalanította a játékosait.

H. V.


 

Tízévesek a szeniorok
 Összegző emlékezés

2004. január 9.


A szenior úszókat tömörítő Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club december 27-én tartotta évzáró összejövetelét. Pólyáné Téli Éva klubtitkár az évértékelő beszámolóját, rövid "történelmi" visszatekintéssel kezdte:

- 1993. novemberében több mint húsz fő részvételével megalakult a szenior úszóklub, akkor még a Szentesi Szenior Sportklub keretein belül. Nem mehetünk el szó nélkül azok mellett, akik az alakulás óta tagjai a jelenlegi egyesületünknek is: Berezvainé Virágos Éva, Nagy László, Mártonné Nagy Gizella, Pólya Sándor, Pólyáné Téli Éva, Rózsavölgyi Gábor, Becsák János és Jánosné, Csák Zsuzsanna.


Bővebben


 

Búcsú és köszöntés palánkos teremtornával
 

2004. január 9.


A Szentesi Városi Sportcsarnok óév búcsúztató és újév köszöntő palánkos teremlabdarúgó-tornát rendezett.

2003. december 27-e és 30-a között került sor az óév utolsó sporteseményeként, a már hagyományos palánkos teremtornára. Hat csapat részvételével a szenior korcsoportban, húsz csapat részvételével pedig nyílt kategóriában csatáztak egymással az ellenfelek.


Bővebben


 

Korcsolyapálya az iskolában
 

2004. január 9.


Ahogy beköszönt a téli fagy, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában Benedek Tibor testnevelő tanár irányításával előkerülnek a slagok és locsolással hizlalják a kézilabda pályán a jeget.

Nem más célzattal, mint hogy korcsolyapályává váljon az udvar. A felső tagozatos diákok a tornatermi meleget ilyenkor felcserélik a korcsolyapálya hidegére. Két agytornát igénylő tanítási óra között testmozgásnak nagyon megfelel egy kis korcsolyázás.


 

Családi események
 

2004. január 9.


Született: Fülöp-Nagy Lajosnak és Purgel Erikának (Knézich K. u. 15.) Krisztián, Rácz Zsoltnak és Faur Magdolnának (Kossuth tér 5.) Patrik...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz