<<< Vissza

Kezdődik a báli szezon

2004. január 9.

 
Hagyományos báli időszak Vízkereszttől Hamvazószerdáig (Húshagyó keddig) tart. S miután a Húsvét időpontja a hold állását követően változó, ezért a báli szezon is hol hosszabb, hol rövidebb. Idén január 4-től február 24-ig tart, közepes hosszúságú. Nagyböjtben már nem illik zajos mulatságokat rendezni, sajnos nagyon sokan nem ismerik ezt a szót, hogy "illik". Régebbi időkben az illem megtartása olykor még a törvénynél is erősebb volt.

A báli szezon egész évre széthúzódott, újra bálozó nemzet lettünk, elfogadottá vált a szórakozásnak ez a polgári jellegű formája. Húsvét után a tavaszköszöntő, nyáron az arató és Anna-bálok, ősszel a szüreti és Katalin bálok követik egymást.

Szépapáink idejében a bálok voltak az ismerkedés helyszínei, ahol az eladósorba került lányok jó partira lelhettek. Ma már nem ez az elsődleges, bár a kötetlen ismerkedésnek, üzleti beszélgetéseknek, barátságok kialakulásának továbbra is színteret adnak. Ha sorrendet kellene felállítani, akkor a jótékonysági, alapítványi bálok vinnék el a pálmát, ezt követően a szakterületeké következik (orvos, jogász, iparos, munkahelyi bálok), bár ezek szervezése nagyobb erőfeszítést követel, nem véletlen, hogy sok városban már felhagytak velük. A hevenyészett estek szezonja (végy egy zenekart, zenegépet és sok italt) már lejárt. Nagyon jó, ha van a bálnak célja: alapítvány növelése, iskolai báloknak szülők ismerkedése, szakbáloknál partnerek találkozása stb.

Amennyiben nincs kikötve az öltözködés, alkalomhoz illő legyen, sem az alul öltözés, sem a túl cifrázás nem való, a pulóver, a farmer nem báli ruha. Viselkedésünk se legyen kirívó, a jó hangulat nem egyenlő részeges kiabálással. Nem árt, ha tudunk késsel és villával folyamatosan étkezni, ne nyalogassuk a késünket, és kanállal együk az előzőleg feldarabolt húst - hogy csak a tavalyi szezon legkirívóbbjairól szóljak. Hagyományos társastáncot szinte már sehol sem járnak, tömegtáncok hódítanak pop illetve nosztalgikus tánczenére.

Ne feledjük, hogy minden összejövetelen vannak kezdők, úgynevezett "elsőbálozók", akik árgus szemekkel figyelnek. A példamutatás a legjobb tanítás, nem mindegy tehát, hogyan viselkedünk. Egész esti hangulatunkat meghatározza, hogyan készültünk előtte testben és lélekben, mennyire hangolódtunk rá erre az eseményre. Ahhoz, hogy bírjuk a több órás táncot nem árt előtte legalább délután egy kicsit pihenni. Ezért sem mindegy, hogy milyen napra esik a rendezvény, nem véletlen, hogy a szombat a legjobb időpont.

Ahogy az ünnepeknél, úgy a báloknál is a készület igen fontos, sokszor még magánál az eseménynél is nagyobb szerepe lehet. A Kis herceg rókája mondja: "Mindig mondd meg előre, mikor jössz, és én ünneplőbe öltöztetem a szívemet. Tudod, szükség van bizonyos szertartásokra is. Mi az, hogy szertartás - kérdezte a kis herceg. Az is olyasvalami, amit alaposan elfelejtettek, mondta a róka."

Lassan megújulnak a báljaink is, már nem csak az evés-ivás a lényeg, fontossá vált a tartalom is: milyen programot, meglepetést kínál, mely a rendezők részéről alapos előkészítést feltételez.

Szervezőknek jó ötleteket és sok türelmet, kitartást, meghívottaknak jó hangulatot és nemes kikapcsolódást kívánok.

Dr. Horváth György


<<< Vissza