<<< Vissza

Sok a taxi, kevés a férőhely

2004. január 9.

 
Egyenlőre nincs szabályozva a kiadott engedélyek és a taxik férőhelyének aránya Szentesen.

Staberecz Mihály a Taxi Ász képviseletében elmondta - úgy gondolja sok taxi van a városban és kevés a férőhely. A taxiállomás egyébként elég frekventált helyen van a Petőfi szálló épülete előtt, viszont közlekedés szempontjából még sem megfelelő, mert elég veszélyes, főleg azért, hogy a hat férőhelyen gyakran tíz-tizenkét taxi is áll. Az, hogy mi lenne a legjobb megoldás nem teljesen tisztázott. Régebben volt arról szó, hogy a kórház épülete előtt, a rendelőintézet előtt és a vasútállomásnál is legyen állomás. a helyi viszonyokat nézve a vezetőknek az lenne a legjobb, ha továbbra is a központban lenne a helyük, oly módon, hogy a jelenlegi helyet bővítenék. Erre a legjobb megoldás talán az lenne, hogy a Kossuth téri buszmegálló feljebb kerülne a posta felé, plusz egy - két férőhelyet biztosítva ezzel a taxisoknak. Így ők is jobban elférnének és a mozgáskorlátozottaknak fenntartott hely is megmaradna a posta előtt.

A Petőfi Szálló előtti rész egyébként már igen régóta a "taxisok területe". Még jóval a háború előtti képekről és feljegyzésekből kitűnik, hogy már annak idején is konflisok álltak a szálló előtt, amelybe akkoriban az előkelőségek jártak.

Az elmúlt 5-10 évben sokat változott a taxisok helyzete. Itt sok mindenkinek eszébe jut az az idő, amikor még nem volt súlyadó és nem volt felelősségbiztosítás. Ez most igen sok plusz költséget jelent a vezetőknek, és még jobban nehezíti az amúgy sem egyszerű munkájukat.

Staberecz Mihály szerint sokan csak azt látják meg, ha autót cserélnek, de azt nem veszik észre, hogy mennyit dolgoznak azért, hogy a részletre vásárolt gépkocsi törlesztését fizetni tudják.

A tarifák néhány embernek tán soknak tűnhetnek, de ehhez hozzátartozik az is, hogy ezeket már több, mint három év óta ők nem emelték. Májusban az uniós csatlakozással ugyan a taxisoknál is várhatóak változások, de erről jelenleg még nem sokat lehet tudni. Az valószínű, hogy taxiórát ki kell cserélni olyanra, amellyel már uniós árfolyammal is lehet dolgozni, és valamilyen mértékű áremelkedés is elképzelhető.

A szilveszter a legtöbb gépkocsivezető számára munkával telt. Szerencsére a szentesi lakosok nagyon jó utasok, türelmesek, és a vezetőknek nem kell tartaniuk tőlük. Mivel nem voltak zord időjárási viszonyok a szokásosnál kevesebben vették igénybe a szolgáltatásokat, de így is reggelig dolgoztak.

A taxisok közötti viszony nem teljesen olyan, mint ahogyan a köztudatban sokan gondolják. Szentesi viszonylatban, a Taxi Ászon belül ugyan nincsenek nézeteltérések, de a kívülállókkal azért folynak az enyhe csatározások - ami egyébként teljesen természetes - nem csak a taxisoknál.

A szentesi sofőrökkel egyébként nincs gond és Staberecz Mihály reméli, hogy sokan hallgatják a minden másnap a rádióban elhangzó közlekedési információkat, amelyben ő megpróbál minél jobb és részletesebb tájékoztatást adni a szentesi utak és a közlekedés helyzetéről.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza