<<< Vissza

A MOB térségi képviselője

2004. január 9.

 
Szűcs Lajos Szentes város alpolgármestere képviseli a megyét a Magyar Olimpiai Bizottságban. Minden megyének van egy küldötte, és a választások után, az az Oláh Sándor, aki eddig betöltötte ezt a tisztet nem került vissza a bizottságba. A testület új képviselő mellett döntött, és a szentesi alpolgármesterre esett a választás.

- Hogyan épül fel a bizottság?

- A MOB különféle szekciókból áll. Környezetvédelmi, önkormányzati, orvosi bizottság stb. Én az önkormányzati szekció tagja vagyok. Ezek a szekciók a bizottságon kívül is tanácskoznak, és előkészítik az ülést. A szűkebb vezetőségben csupán heten vannak, de az egész bizottságban több mint háromszázan. Megyei küldöttek, és olimpiai versenyzők küldöttei a tagok, tehát nagyon sokrétű a testület.

- Hogyan zajlik egy ülés?

- A bizottság tanácskozása előtt közvetlenül külön is ülésezik a vezetőség. Egyébként pedig ugyanúgy napirendek alapján folyik a tárgyalás, mint egy testületi ülésen. A legutóbbi alkalommal a napirenden többek között gazdasági beszámoló és a felkészüléssel kapcsolatos információk elhangzottak. Elismerést kaptak azok az olimpikonok, akik a nyugdíjas korba értek, vagy már túl is haladtak rajta.

- Politikamentesek ezek az ülések?

- Mikor a bizottságba kerültem, azt hittem, hogy az olimpiai mozgalom politikamentes, hiszen olyan témákkal foglalkozik, amelyek nem politikai jellegűek. De ez nem teljesen így van. Én akkor kerültem a bizottságba, amikor arról volt szó, hogy részt vegyünk-e egyáltalán az olimpián, és visszaigazoljuk -e a jelentkezést. Ebben a témában voltak politikai felhangok, de úgy néz ki ennek most egy időre vége szakadt. Úgy gondolom a sportba nem kellene bevinni a politikát.

- Milyen előnye származhat a térségnek abból, hogy Ön a Magyar Olimpiai Bizottság tagja?

- Amikor a bizottságba kerültem még nem ismertem senkit, de az eltelt idő alatt sok jelentős emberrel ismerkedtem meg. Ezek az ismeretségek a térség számára is fontosak lehetnek. A megyében jó néhány olyan sportlétesítmény van amit fel kellene újítani, és ennek megvalósítása a bizottság segítségével biztosan könnyebb lesz. Jelenleg azt szeretném elérni, hogy a vízilabda EB-ről kimaradt, úgynevezett mobil ülőkéket megkaphassa a város.

- Hol tart most az olimpiai felkészülés?

- Az egész világon mennek a kvalifikációs versenyek, mindenki arra törekszik, hogy minél több helyet szerezzen meg az athéni olimpiára. Tőlünk a vízilabdások, a kajakosok és a kézilabdások már teljesítették, de a tornász eredmények mindenkit rosszul érintettek. Ha jól tudom, onnan csupán egy versenyző képviseli Magyarországot.
Az anyagi feltételek, tudomásom szerint adottak, hiszen az állam mellett igen jelentős szponzorok is hozzájárultak a versenyzők Olimpiára való kijuttatásához.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza