<<< Vissza

Újdonságok a könyvtárban

2004. január 9.

 
Sikeres pályázatainak köszönhetően több állományrészt is fejleszteni tudott a Városi Könyvtár, sőt új szolgáltatásokkal is bővült a kínálatuk.

A beszerzésre fordított összeg egy része az intézmény költségvetéséből, nagyobb hányada pályázati forrásból származik, melynek önrészét az önkormányzat fedezte. Így a tavalyi év során ötmillió forintot fordítottak dokumentum - beszerzésre, tájékoztatott G. Szabó Lenke igazgatónő.

Az egyik újdonság a hangos könyvtár, amelyet a fogyatékkal élők nemzetközi évéhez kapcsolódó pályázat alapján vezet be a könyvtár. Százhatvan féle CD kínál klasszikus szépirodalmi műveket, meséket, valamint musicaleket, operákat az érdeklődőknek, akik egyelőre az emeleti olvasóteremben hallgathatják meg a lemezeket, ám a későbbiekben a kölcsönzésükre is lehetőség lesz. Ezt a szolgáltatást - bár alapvetően a vakok és gyengén látók segítségére van - bárki igénybe veheti. Ehhez kapcsolódva említette Nagy Enikő könyvtáros, hogy ún. öregbetűs könyvek is találhatók immár a kölcsönözhető állományban, az idősebbek számára is könnyebben olvasható betűmérettel.

Tavaly kétszer annyi könyvet vásároltak, mint az előző évben. Jobban odafigyeltek például a felsőfokú tanulmányokhoz szükséges szakirodalomra éppúgy, ahogy - az igazgatónő megfogalmazása szerint elöregedett - útikönyv kínálatot is fejlesztették. A könyvtárban hagyományosan szép képzőművészeti albumokat őriznek, ezek mellé most új kiadványok is odakerültek a polcra.

A közkönyvtárakba is eljutott mostantól egy adatbázis, melyen angol nyelvű tudományos munkák váltak elérhetővé. Az Internet használata pályázati támogatással közel két évig ingyenes volt az intézményben, ám a beiratkozott hallgatóknak ez évtől is mindössze száz forintba kerül óránként a net. Ugyanakkor a könyvtár most új gépek beszerzésére is pályázik. Ide kívánkozik, hogy az intézmény honlapja már közvetlenül is hozzáférhető a www.vksz.hu címen, ahol a könyvtár munkatársaival akár e-mailben is fel lehet venni a kapcsolatot.

D. J.


<<< Vissza