<<< Vissza

Aszálykárok

2003. november 21.

 
Már korábban lehetőség nyílt arra, hogy a nyári betakarítású növényekre előleget igényeljenek a gazdák. Ez hektárra vetítve háromezer forintot jelentett.

Az őszi betakarítású növények illetve az összterületre vonatkozóan viszont rendelet írja elő, hogy november 30-ig elszámolási kötelezettsége van a termelőnek, hiszen abban az esetben jogosult aszálykártérítésre, ha az előző három évi átlaghoz képest a 30 százalékot meghaladja a kár mértéke. Sajnos ez az esetek 99 százalékában így van.

Fontos, hogy azoknak akik a nyári betakarítású növényekre előleget kaptak mindenképpen el kell végezniük a munkát és november 30-ig be kell adniuk a végelszámolást is. Ellenkező esetben az előleg jogtalanul igénybevett támogatásnak minősül és mindenképpen visszavonásra kerül.

Az előleget kapott gazdáknak csak kevés adminisztratív dolguk van, hiszen az előlegpapíron szereplő tényadatokat kell csak a végelszámolásra rávezetni, majd továbbítani az FM hivatalok vagy a falugazdászok felé.

A formanyomtatványon - a területi adatok mellett fel kell tüntetni a termésmennyiséget és a termésátlagot, valamint - ha van - az értékesítési, vagy szerződési árat is.

November 30-a és az egyesítés után az igénylések felkerülnek a minisztériumba, ahol december elején döntenek arról, mennyi az az összeg, ami térítési díjként szerepelhet. Így a gazdák - a postai visszaigazolás után - már december 11. és 15. között megkaphatják a kártérítést.

Alapfeltételt jelent viszont az, hogy a termelők szerepeljenek a 2002/2003 -as regisztrációban

Kruzslicz Anita


<<< Vissza