XXXIV. évfolyam 46. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kedvező ítélet a Petőfiről
 

2003. november 21.


A Csongrád Megyei Bíróság harmadik körben november 18-án tárgyalt a Petőfi Szálló ügyében. A jogi eljárás '98 óta folyik, s abban első fokon harmadszor is a város javára döntött a megyei bíróság. Az ítélet még nem jogerős: az önkormányzat élhet az épületkomplexumra vonatkozó elővásárlási jogával.


Bővebben


 

Katasztrófahelyzet?!
 A Polgári összefogás szerint

2003. november 21.


Szentesen felére csökkentették a kenyér és lisztadagokat, így az ellátatlanok 16 dkg kenyeret, illetve 12 dkg lisztet kapnak Mindezt 1916. november 20-án írták, s 87 év után a Mozaikon olvashattuk. Miért hozta föl mindezt Halmai László önkormányzati képviselő frakciójuk november 20-ai sajtótájékoztatóján?


Bővebben


 

A harmadik ütem
 Laktanya a város szélén

2003. november 21.


Újabb mérföldkőhöz érkezett a város az inkubátorház ügyében, jelentette be Szirbik Imre polgármester minapi sajtótájékoztatóján. A még '97-ben elkezdődött fejlesztési program mára a harmadik ütem legnagyobb szeletéhez érkezett.

A polgármester elmondta: első ütemben a volt laktanya benépesítése volt a cél, amelyben több társaság ma is folyamatosan működik, egy német vállalkozás piaci okokra hivatkozva megszüntette tevékenységét, a többiek prosperálnak, és megélhetést biztosítanak a dolgozók számára.


Bővebben


 

Ligeti járda
 

2003. november 21.


A járdaépítésre nyert pályázatokból, annak részeként újítják fel a Széchenyi ligeti járdaszakaszt. Megrendelésre, a deformálódott, elöregedett, tönkrement járda korszerűsítését a kivitelező Usztrunul és Forrai Mérnöki Kft. készíti el. Munkájuk nyomán kétoldali járdaszegéllyel, díszburkoló kővel látják el, mintegy 210 méter hosszúságban, 2 méter szélességben, a liget kapujától a strandi útig. Forrai Ferenc ügyvezetőtől megtudtuk, a felújítással november végére lesznek kész.


 

Ha az elfogultságok eltakarodnának
 

2003. november 21.


Hidegvérrel ki kell mondanunk, hogy a magyar társadalmat megosztó bizalmatlanság most már olyan méreteket öltött, hogy lassan megkísért sok gondolkodó embert a rémes diagnózis: rajtunk csak egy csoda segít, avagy egy katasztrófa.

Ezt vagyok kénytelen leírni egy vasárnapesti hosszú televíziós vita után, melynek utána kimondható: nálunk senki sem tud senkit meggyőzni, mert csak elfogultságok mérkőznek egymással kizárólag szavazatszerzés céljából. Nem értékekről szól a vita, hanem hatalmi érdekekről csupán.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. november 21.


Aki idéz, más szellemi kincstárából merít, de a tiszteletdíjat ő maga veszi fel.

********************************

Aki csak a havi keresetéből él, az szegény akkor is, ha vannak nála szegényebbek is. Akinek tartalékai is vannak, az már polgár.


Bővebben


 

Az országos politika porondján
 150 éve született Sima Ferenc (II.)

2003. november 21.


Sima Ferencet a tápéi kerület országgyűlési képviselőjeként hamarosan a legjelentősebb ellenzéki politikusok között tartották nyilván. Szónoklatai, gyakori párbajai révén félelmetes hírnévre és tekintélyre tett szert. A parlamentben az obstrukció (agyonbeszélés) nagymesterének számított.

Számos alkalommal egymaga kibeszélt egy-egy ülésszakot. Ilyennek számított az 1892. április 9-én tartott 3 és félórás beszéde, amelyben kemény bírálatot mondott a belügyi kormányzat, s azon belül Zsilinszky Mihály főispán viselt dolgai fölött, nyíltan kijelentve, hogy addig nem fejezi be a parlamentben Zsilinszky ellen indított küzdelmét, amíg ki nem söpörteti Csongrád megyéből.


Bővebben


 

Fás, virágos városért
 

2003. november 21.


Augusztus 1-jétől dolgozik a polgármesteri hivatalban. Feladata: a város zöld térképének elkészítése. Szirbik Imre polgármester kérte fel a munkára. Baloghné Berezvai Csilla első körben a város központját, a Csongrádi és a Vásárhelyi út, valamint a Csongrádi úti körforgalom zöldfelületét tervezi meg.

Kertész üzemmérnök, általános agrármérnök. Tősgyökeres szentesi. Szeretné, ha a város szebb és virágosabb legyen. Azt mondja, miután a feladattal elkészül, annak megvalósítását pályáztatni kívánja az önkormányzat. Már látható eredményt is fel tud mutatni.


Bővebben


 

Aszálykárok
 

2003. november 21.


Már korábban lehetőség nyílt arra, hogy a nyári betakarítású növényekre előleget igényeljenek a gazdák. Ez hektárra vetítve háromezer forintot jelentett.

Az őszi betakarítású növények illetve az összterületre vonatkozóan viszont rendelet írja elő, hogy november 30-ig elszámolási kötelezettsége van a termelőnek, hiszen abban az esetben jogosult aszálykártérítésre, ha az előző három évi átlaghoz képest a 30 százalékot meghaladja a kár mértéke. Sajnos ez az esetek 99 százalékában így van.


Bővebben


 

A leépítések éve
 

2003. november 21.


A megszokottnál kevesebben keresték fel Farkas Sándort múlt pénteki fogadóóráján. A térség országgyűlési képviselője elmondta, az érdeklődők egy része a nyugdíjasok várható kilátásairól és a lakásmaffia visszaszorításáról kérdezte. Felmerült az is, hogy a fegyvertartásról szóló törvény mikor kerül a parlament elé. A képviselő erre még nem tudja a választ, de az uniós csatlakozás után szükségessé válik ennek megtárgyalása is.


Bővebben


 

Tisztánlátás
 Fidesz-fórum a Zeneiskolában

2003. november 21.


Kedden este 6 órától a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség parlamenti képviselője, Szíjjártó Péter tartott előadást Tisztánlátás címmel napi politikai kérdésekről a Lajtha László Zeneiskola nagytermében, amely szinte zsúfolásig megtelt.

A legfiatalabb magyar országgyűlési képviselő több bizottságban is aktív szerepet vállal: a költségvetési, az ifjúsági, a sport- és a brókerbizottság tagja.


Bővebben


 

A kérdések ünnepe
 

2003. november 21.


Idén szeptemberben volt tíz esztendeje, hogy a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola visszakerült az egyház tulajdonába. Ezen jelentős alkalomból az iskola hálaadó istentiszteletet tartott, melyen igét hirdetett dr. Bölcskei Gusztáv a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

- Mit jelent Önnek október 31-e, a Reformáció Napja?


Bővebben


 

Óvodásainkért
 Jótékonysági bál

2003. november 21.


Negyedik alkalommal került sor óvodai körzetünkben a szülői kezdeményezésre létrehozott alapítványi bál megrendezésére.

Nagyon sok támogatói segítséggel az idén, november 8-án, szombaton a SÉF Kft. éttermében báloztunk. A szépen feldíszített teremben az estet óvodásaink tánca nyitotta meg, ezt követte a Pengető citerazenekar előadása, mely szintén felajánlás volt. A rövid műsort az óvónők Fénycsoportja zárta.


Bővebben


 

Reneszánsz est a könyvtárban
 Balassi és kortársai

2003. november 21.



Egy este az egyetemes művészettörténet talán legkiemelkedőbb korszakának emlékére.

A közelgő Balassi év "előestéjén", Balassi Bálintra emlékezve, november 27-én, csütörtökön este 6 órától, az európai és a magyar reneszánsz művészetének szentelhetünk egy órát a Városi Könyvtárban. A 15. és 16. század legszebb irodalmi és zenei alkotásai segítenek újból rálelni az akkori érzésekre, és bízunk benne, képet kaphatunk a reneszánsz világáról.


Bővebben


 

Szentes város körül van ibolyával...
 

2003. november 21.


A címben jelzett szép népdal és más szentesi "társai" november derekán csendültek fel a Petőfi Sándor Általános Iskola aulájában. Közel 200 fő énekelte ezeket önfeledten Mélykútiné Németh Kornélia citerajátéka kíséretében a hagyományos népdaléneklési versenyen, pontosabban népdalosok találkozóján.


Bővebben


 

Fénnyel festeni
 

2003. november 21.


Kacskaringós utat járt be a szentesi születésű Kotvics Katalin amíg New Yorkban letelepedett. Iskoláit Szentesen kezdte, majd Hódmezővásárhely, Szeged, Budapest következett a sorban. A külkereskedelem érdekelte, angol-francia szakon tanult. Aztán egyszer csak - megszakítva egyetemi tanulmányait - egy furcsa pillanatban átrepült New Yorkba.

A kíváncsiskodó hogyanra így válaszol: legálisan férjhez ment.


Bővebben


 

Alapítvány az óvodákért
 

2003. november 21.


Egyre gyakoribbá válik, hogy az oktatási intézmények alapítványokat hoznak létre, bevételük növelése érdekében. Szentesen 2000 óta működik a Köztársaság Utcai Óvodai Körzet Alapítványa, amely két óvodát, a Köztársaság utcai óvodát és a Mátéffy utcai óvodát foglalja magába. Az Alapítvány Kuratóriumának elnöke és a körzet vezető óvónője Hornyik Lászlóné. A szervezet tulajdonképpen a szülők kezdeményezésére és az ő segítségükkel jött létre, hiszen az induláshoz szükséges alaptőkét is ők adták össze.


Bővebben


 

Jótékony HARDCORE koncert
 

2003. november 21.


Érdekes a "jótékony" szó és a hardcore mint stílus összepárosítása, mert álmunkban sem jönne össze, hogy ezt a két szót egymáshoz kapcsolva tényleg kialakuljon egy olyan szóösszetétel és általa egy rendezvény, amely tényleg jótékony és egyben hardcore.

Többen kérdezhetik, hogy mi is az a hardcore?

Hardcore: minden, ami fáj a fülnek!


Bővebben


 

A bátorság sportja
 

2003. november 21.


Kremser Péter írását a Szentesi Élet szeptember 26-i számában olvasva Szarvadi László, Vecseri László ácsok, munkatársaim ötvenes években elmondott véleményeik, tapasztalatuk elevenedik fel. "Dr. Papp a szabadfogású birkózás mesterfogásaira tanított bennünket. Elsajátításával a versenyeken egyénenként, és csapatunk sikeresen szerepelt."


Bővebben


 

Az előzés vége
 

2003. november 21.


November 13-án 14 órakor két személygépkocsi ütközött a Szentes és Szegvár közötti úton, minek következtében az egyik gépjármű az út és a vasúti töltés közti árokba csúszott. A szabályosan balra kanyarodó kék Fiat személygépkocsit akarta megelőzi a vele egy irányból érkező bordó SEAT, amit balról hajtott végre.


 

Késelés a főutcán
 

2003. november 21.


Még november 3-án tűnt el egy idős férfi Szentes határában, akiért 10-én rendőrök, tűzoltók és katonák fésülték át a város felső-réti részét, ám nem lelték nyomát. További vizsgálódások után 14-én ismét végigjárták a férfi feltételezett útvonalát, ekkor már a miskolci Spider Mentőcsoport, a szolnoki Életjel Mentőkutyás kutatóegység és a Hevesi Szila Mentőcsoport segítségével. A csapat munkatársainak munkáját a jól ismert mentőkutyák, Mancs és Bleki is segítették, sőt Mancs volt az, aki végül megtalálta az eltűnt férfit, aki sajnos időközben már elhunyt.


Bővebben


 

Búcsú a hazai közönségtől
 

2003. november 21.


Az egykori válogatott labdarúgó, a Kovács Kálmán edzette Kistarcsa látogatott Szentesre az elmúlt hétvégén, bár ne tették volna. A tarcsaiak szemre is tetszetős futballal 4-2-re győztek a meglehetősen tartalékos összeállítású Szentes ellen.

A sokadik vendéglehetőség először a 19. percben érett góllá, majd bő tízperccel később megduplázódott a vendégek előnye.


Bővebben


 

Kézilabda: sok a sérült
 

2003. november 21.


A legutóbbi fordulóban két olyan együttes találkozott egymással a Szentes Városi Sportcsarnokban, melyek osztályváltás következtében lettek ellenfelek. A megye első osztályból felkerült Szentesi Kinizsi férfi gárdája, az NB I/B-ből kiesett Újkígyóst fogadta. A Kurca-parti együttest sérülések tizedelik, s így az edző, Szécsi László is pályára lépett. A sérülteket dicséret illeti, hiszen fájdalomcsillapítóval és injekcióval feltuningolva vállalták a játékot.


Bővebben


 

Szomszédolás
 

2003. november 21.


Különböző rendezvényeken már többször találkozott egymással a két város, szentesi és a csongrádi képviselő-testület. Így történt ez a kihívás napján is idén május 28-án, amikor kötélhúzó versenyben maradtak alul, illetve a csongrádi oldalra lettek áthúzva városunk önkormányzatának képviselői. November 15-én elérkezett az idő, hogy revanst vegyenek, az akkor elszenvedett vereségért.


Bővebben


 

Jön a középdöntő
 

2003. november 21.


Befejeződött a női NB I-es futsal 2003-2004-es bajnokságának alapszakasza. Az AL-KO Szentesi TE csapata százszázalékos teljesítménnyel csoportgyőztesként került a középdöntőbe, azaz a legjobb nyolc közé. Az alapszakasz utolsó fordulóját Tarjánban (Tatabányától 15 kilométerre) rendezték. Az utolsó kör eredményei: Tatabánya-AL-KO 2-4 (1-3), Eger-AL-KO 2-10 (1-5)


Bővebben


 

Szilveres eredmények
 

2003. november 21.


November 15-én, Székesfehérváron rendezett 47. Alba Regia kupán a Szilver TSE táncosai a következő eredményeket érték el.

Junior I. standard: 1. Szabados Péter-Barna Lilla


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. november 21.


Bolero... A Szentesi Bolero TE november 16-án, Budapesten a Big-Bem kupán, hobby versenyen vett részt.

Teke... A Szentesi Tekézők Egyesületének csapata november 15-én a Kétegyházi DSK csapatát fogadta.

Pontos sakkozók... A Szentesi Spartacus SK sakkozói lejátszották harmadik mérkőzésüket.

Szeretetakciós... November 16-án, a Városi Sportcsarnokban, nyolc csapat részvételével rendezték meg a szeretetakciós teremlabdarúgó-tornát.


Bővebben


 

Gasztány fejben is erős
 

2003. november 21.


Mint már olvasóink értesülhettek róla, november 29-én, este 6 órakor kezdődik a jelen és a közelmúlt legrangosabb szentesi sportrendezvénye, AZ ÜTŐS ÉJSZAKA!

Az esemény főbb mérkőzéseit közvetíti a Sport-1 Televízió. A küzdősport gála főmérkőzését Gasztány Ferenc szegedi kick-bokszoló játssza, profi nehézsúlyú WTKL Kick-box Európa-bajnoki Övért.s

- Mielőtt rátérek a rendezvényre, mondj magadról egy pár szót!


Bővebben


 

Családi események
 

2003. november 21.


Született: Kurucz Imrének és Szabó Máriának (Belsőecser, Tanya 33.) Mercédesz Dóra, Bárány Endrének és Szepesi Szilviának (Könyök u. 2/B) Gergő Endre


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz