<<< Vissza

Az egészség évtizede
Konferencia a nemzeti programról

2003. október 31.

 
Az "Egészség évtizedének" Johan Béla nevét viselő nemzeti programjáról rendeztek konferenciát a Művelődési és Ifjúsági Házban. Mindezt tették a Magyar Vöröskereszt országos titkársága felkérésére Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye résztvevőinek.

Kerek Judit, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője elmondta: a Parlament év elején elfogadta a népegészségügyi programot. Hosszú éve óta próbálnak egy jó programot elkészíteni, ami most remélhetőleg sikerült. A koordinációs feladataival az intézetet bízták meg. A népegészségügyi programot az intézet, az ÁNTSZ önállóan nem tudja megoldani. Ehhez össztársadalmi összefogásra van szükség. Elsősorban nem a versenyszféra, hanem a civil társadalom bevonásával. Ennek egyik nagyon jó példája a Magyar Vöröskereszttel való együttműködés. A szervezettel tradicionálisan nagyon jó kapcsolatuk van. Nekik a legkisebb településen is van aktivistájuk. Azokat az üzeneteket, amelyeket el szeretnénk juttatni minden emberhez, velük lehet.

Mi is így gondoljuk - vetette közbe dr. Molnár Gyula, a Magyar Vöröskereszt alelnöke. Gyékiss Emil, a humanitárius szervezet helyettes főtitkára elmondta, a vöröskereszt 122 éve működik, fő céljuk az emberi, egészség- és életvédelem. Annak kifejezetten örül, hogy a koordinátori feladat az intézethez került. Elmondta, a minisztériummal gyakran nem tudtak közös megoldást találni. A program azzal a céllal jött létre, hogy az együttműködést tudatosítsa.

Általában három megye képviselteti magát, küldik el munkatársaikat, a résztvevők esetében fontos az együttműködési készég.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a civil szervezetek közreműködése nagyon fontos. Bár a hálózatuk nagy, még sincs akkora és olyan, mint a vöröskereszté. A szűrési programok eredményességét növelik. A végső cél az, hogy a lakosság élettartama növekedjék, a rákos megbetegedések száma csökkenjen.

Dr. Molnár Gyula elmondta: ősszel elkezdődik a veszélyeztetett korosztály szűrése. A méhnyakszűrés kapcsán fölmerülő kérdések között ott szerepelnek a következők: milyen forráslehetőségek, feladatok vannak? Kihangsúlyozta: a technikai háttér adott, a felvilágosító munkában részt tudnak venni. Szívüket-lelküket adják a szervezésbe, ugyanakkor kíváncsiak az anyagi háttérre is. A pályázati lehetőségekre.

Mint megtudtuk, az Egészségügyi és Szociális Minisztérium pályázati kiírásai között található olyan pályázat is, amely kimondottan a civil szervezetekre vonatkozik. A forráshoz gyakorlatilag csak így lehet hozzáférni. Fontos, hogy jól készítsék el a pályázatokat. Ne legyen formai hibás, mint az eddig benyújtottak közel 40 százaléka. Meg kell tanulnunk pályázni. Ezt Szűcs Lajos alpolgármester is kihangsúlyozta. A tapasztaltak mondatják vele mindezt, mivel néhány kuratóriumban benne van.

- Jövő év júniusától uniós pénzek jöhetnek, megint új pályázatok. Az egészségügybe ha jól tudom, nagy pénzek áramlanak majd be. A város a helyi megoldásokban nyújthat segítséget. A megelőzés nagyon fontos. A program azt célozza meg, hogy legalább három évvel hosszabbítsuk meg az emberek életét. Ahol most állunk, ahhoz képest ez nagy dolog. Az emberek életminősége változzék.

A Művelődési és Ifjúsági Házban megtartott régiós konferencián különböző előadások hangzottak el, így például az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Program stratégiájáról, az egészséges táplálkozásról, a magatartási problémákról és a méhnyakszűrés országos programjáról.


<<< Vissza