XXXIV. évfolyam 43. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Egyházi oktatás
 

2003. október 31.


2003. szeptemberében volt tíz éve annak, hogy a Kossuth tér 2. szám alatti épületben lévő iskola újra visszakerült a szentesi református egyházközségek tulajdonába. Az eltelt tíz esztendő alatt az iskola kívül-belül nagyon sokat változott. Az iskola tanulói sok szép eredményt értek el különböző versenyeken. A Kiss Bálint Református Általános Iskola a város jelentős oktatási intézménye lett.


Bővebben


 

Városszépítők
 

2003. október 31.


Városszépítő Egyesület alakult Szentesen. Az október 16-án létrejött egyesület - az alapítók elképzelése szerint - "keretet adhat mindazon jobbító szándékú kezdeményezésnek, mely segít felfedezni, felfedni városunk meglévő szépségeit, illetve Szentest még szebbé, vonzóbbá tudják tenni. Az egyesületbe várják valamennyi városlakó jelentkezését, mindazokét, akik részt szeretnének venni e munkában.


Bővebben


 

Elhallgatott történelem
 

2003. október 31.


A Városi Fúvószenekar pattogó ritmussal várta az ünneplő tömeget október 23-án a Kossuth téren. Az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a köztársaság kikiáltásának évfordulóján rendezett városi ünnepség zászlófelvonással kezdődött. Azt követően a város vezetői, az önkormányzat, a honvédség és rendőrség, a térség országgyűlési képviselője, a Volt Hadifoglyok helyi csoportja, pártok, szervezetek és a Szent György Lovagrend nevében helyezték el a megemlékezés koszorúit a Kiss Bálint utcai kopjafánál.


Bővebben


 

Bombariadó
 

2003. október 31.


Szerdán érkezett a titokzatos telefonhívás a K&H Bank szentesi kirendeltségébe, miszerint bombát rejtettek el az épületben. A délelőtt tíz körül tett bejelentés nyomán azonnal rendőrök szállták meg a bankot, amelyet nyomban kiürítettek. A robbanószer-kereső kutyát is segítségül használó nyomozók egy órás vizsgálódás után - szerencsére - üres kézzel távoztak a helyszínről. A bombát tehát már nem keresik tovább, az ismeretlen telefonálót viszont igen, ellene közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt indul eljárás. Ha elfogják, akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz.

H. V.


 

Szentes-Honvéd 0-3
 

2003. október 31.


Szentes: Bíró-Keller, Márics, Gyagya, Taskovics (Nana)-Kerepeczky, Szabó T., Tóth Cs., Pálfi (Mátyás)-Szarvas, Ábel.

Honvéd: Molnár (Nagy)-Vámosi, Hungler, Budovinszky, Keller-Bábik (Kaszás), Szekeres, Drobnjak, Vén (Vincze)-Borgulya, Horváth P.

A papírforma érvényesült a szerdai Szentes-Honvéd Magyar Kupa labdarúgó nyolcaddöntő mérkőzésen.


Bővebben


 

A városházi gyertyaláng üzenete
 

2003. október 31.


Az a fiatalember, kinek rangja most nem érdekes, de aki sokak szemeláttára gyertyát gyújtott a városháza dísztermében, nem gondolhatott arra, hogy az a gyertya legvilágítóbban, legemlékeztetőbben egy öreg pap szívében fog tovább égni. Nem azért, mert ő a legjobb és minden szépre-jóra a legfogékonyabb magyar ember a huszonegyedik század elején, hanem azért, mert 1956-ban nagyon közel volt a budapesti eseményekhez, s nem volt nehéz oly boldognak lennie akkor, amily boldog tud lenni a gyermek, mikor karácsony este meglátja a fényes karácsonyfát.


Bővebben


 

Tisztelgés
 Ambruzs József sírjánál

2003. október 31.


Katonai tiszteletadással és koszorúzással tisztelgett Ambruzs József sírjánál a nyugalmazott honvéd alezredes emlékét ápoló kegyeleti védnökség október 25-én. A Szeder temetőben nyugvó Ambruzs Józsefnek az 1956-os forradalomban betöltött szerepét Farkas Sándor országgyűlési képviselő idézte fel. - 1956 októbere nem csak az egész nemzet életében volt sorsdöntő, hanem az egyes emberek - köztük az alezredes - sorsát is döntően befolyásolta-mondta beszédében Farkas Sándor.


Bővebben


 

Gyémántlakodalom
 

2003. október 31.


Olyan alkalom, amelynek a jegyében az alábbiakban megszólítom a kedves Olvasókat, két ember közös életében 60 év alatt mindössze egyszer fordulhat elő.

Azért nem lehet úgy elmenni mellette, mint más személyes és családi élmények mellett. Meg is ünnepeljük, még hozzá családunk szűk körében.

Ami kettőnket, feleségemet és engem illet, 2003. október 26-a számunkra a boldog hálaadás napja. Természetesen mindenekelőtt Istennek adunk hálát azért, hogy kettőnket megalkotott, és 1943 október 25-én a Fejér megyei csabdi református templomban áldását adta ránk.


Bővebben


 

75 éve letett alapkő
 Iskolaátadás a reformáció ünnepén

2003. október 31.


Március folyamán megemlékeztünk a város első emeletes épületének, a főtéri Központi Református Népiskola alapkövének letételéről, amelyre 1803. március 28-án került sor. Utaltunk rá, hogy száz év elteltével a szép, koraklasszicista stílusú épület már szűknek bizonyult. A városi hatóság 1908-ban átiratban szólította fel az egyház presbitériumát, hogy tegyen intézkedéseket az iskolában tapasztalható túlzsúfoltság megszüntetésére. 1912-ben határozat született az iskola fejlesztésére, de a közbejött háború és az azt követő évek nem kedveztek a megfogalmazódott elképzeléseknek.


Bővebben


 

Történelmünk kettős honfoglalása
 

2003. október 31.


Egyenesen New Yorkból érkezett Szentesre dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, a Polgári Körök országos koordinátora. A vendég a Fidesz Magyar Polgári Szövetség városi csoportja és a Polgári Körök helyi ügyvezető testülete rendezvényére. Sokan várták a szakadó esőben. Ünnepi megemlékezésre.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 47. évfordulójának előestéjén tárogató muzsika szólt, Török Sándor vásárhelyi zenész csalogatta elő a csodálatos hangokat, majd dr. Hende Csaba állt mikrofonhoz.


Bővebben


 

Ki támogat és kit?!
 

2003. október 31.


Egy jótékonysági koncert kapcsán a legnagyobb támogatót sikerült "hírbe" hozni a Szentesi Élet legutóbbi számában. Olasz Sándor - a részletek ismertetését nélkülözve - arról írt, hogy az "Ifjúsági Ház" harmincezer forintot kér a koncert terembérletéért és jó lenne, ha "jó emberek" kifizetnék ezt a számlát. A hír igaz!


Bővebben


 

Az egészség évtizede
 Konferencia a nemzeti programról

2003. október 31.


Az "Egészség évtizedének" Johan Béla nevét viselő nemzeti programjáról rendeztek konferenciát a Művelődési és Ifjúsági Házban. Mindezt tették a Magyar Vöröskereszt országos titkársága felkérésére Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye résztvevőinek.

Kerek Judit, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főosztályvezetője elmondta: a Parlament év elején elfogadta a népegészségügyi programot. Hosszú éve óta próbálnak egy jó programot elkészíteni, ami most remélhetőleg sikerült.


Bővebben


 

Politikus nem akartam lenni
 Díszpolgári cím 2003: dr. Csikai Miklós

2003. október 31.


Kecskeméten születtem, tíz éves koromig Ménteleken tanyavilágban nevelkedtem, ahol Édesapám református lelkész volt. 1953-ban Soltra helyezték, haláláig ott dolgozott. Ebben a családban nőttem fel három testvéremmel. Elmondhatom, mindent a szülői háznak, annak a légkörnek, értékrendnek köszönhetek, amiben élhettem, amit belénk neveltek.

Középiskolás koromtól Kecskeméten a Katona József Gimnáziumban tanultam, ahol annak idején édesapám is, még közös tanárunk is volt.


Bővebben


 

A hallgatók ideje
 

2003. október 31.


Van nekünk egy körforgalomszerű, igazán érdekes kialakítású kereszteződésünk a Könyök és a Kígyó utca sarkán. Ezt a "közlekedési csomópontot", illetve az út által határolt, láthatóan szegélyezett aprócska területet akarta Népzenészek terévé keresztelni a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület. Tekintettel a helyi népzene és néptánc tradicionális múltjára, illetve sikerekben gazdag jelenére: a szándék nemes, a figyelmesség példája.


Bővebben


 

Száz év fölött
 

2003. október 31.


Halász Sz. Mihályné, Erzsike néni mesélte, hogy 1917-ben jósolta meg neki egy román cigánylány, hogy sokáig fog élni. Akkor nem akarta ezt elhinni, de 101 életévén túl, már számára is kiderült, hogy "mestere" volt a szakmájának a cigánylány.

Október 22-én 101. születésnapjának előestéjén Szirbik Imre polgármester köszöntötte Szentes legidősebb lakóját. Erzsike néni kedvenc szórakozása, hogy rendszerint nézi a televíziót, és aktívan politizál.

A mindennapok lottó őrülete hozzá is eljutott, elmondta, hogy "milyen cifra dolgokra" akarják költeni az emberek a nyeremény milliárdokat (luxusutazás, luxuskocsi), de ha ő megnyerné, akkor olcsó lakásokat építetne a fiataloknak.


 

Fotósok az Alföldről
 

2003. október 31.


Képünkön: Boldog győztesek (balról jobbra): Schmidt Andrea, lapunk munkatársa, Vidovics Ferenc és Szabó Maya. (Fotó: Nagy István)

Bahget Iskander fotóművész igencsak meglepődött, amikor felkérték zsűrizésre a Szentesi Művelődési Központból. Mint mondta, sok rendezvényen vett már részt, legfőképpen azért vállalta e tiszte, mivel a szentesiek is ott vannak minden jelentős fotós eseményen az országban.

A meglepetése elsősorban nem a felkérésnek szólt. Hanem a rengeteg képnek, amely zsűrizésre várt.


Bővebben


 

Angertea 1997-2003...
 

2003. október 31.


A nagymágocsi illetőségű, de számos szentesi kötődéssel bíró triót 2002. március 14-én mutattam be lapunk olvasóinak, első albumuk megjelenése kapcsán, A fiúk (Mihály Gergő, Peralta Miguel és Bárkai László) most új cédével jelentkeztek, amelynek címe: "Angertea 1997-2003..." A három pont azt jelzi, hogy a történetüknek nincs vége, csupán eddigi pályafutásuk összegzésének idejét látták elérkezettnek. A több mint negyven perces anyag tehát csak részben tartalmaz új felvételeket.


Bővebben


 

Egy százalék
 

2003. október 31.


A "Szentesi Kiséri Óvodásokért" Alapítvány kuratóriuma köszöni a támogató szülőknek, állampolgároknak, kollégáknak az alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékát. A befolyt 131.533 forintot a 2003-2004-es tanévben a gyermekek kirándulásának támogatására, fejlesztőjátékok vásárlására és az eszközállomány bővítésére használjuk fel.


Bővebben


 

Dr. Papp László emlékezete
 Bizottság alakult

2003. október 31.


Elődeinknek dicséretes rendelése, hogy azoknak a személyeknek, akik a tudományban, kultúrában, sportban kiemelkedő eredményekkel, társadalmi közéleti tevékenységükkel a városunk, hazánkban és azon túl, dicsőséget és hírnevet szereztek, méltó emléket állítson és emlékét megőrizze.

Ez a felismerés vezette a képviselő-testületet, amikor 2001-ben dr. Dóczi Margit és Papp Imre képviselők egyéni indítványára szándéknyilatkozatot fogadott el.


Bővebben


 

Elhozták az Arany Pávát
 

2003. október 31.


Megvédte minősítését, ráadásul a rangos Arany Páva Díjat is elnyerte a Pengető Citerazenekar az október 25-én, Tiszakécskén rendezett minősítő-versenyen. A népzenészeknek, népi együtteseknek kétévente meg kell védeniük a minősítésüket, a Pengető esetében ez az arany fokozat megvédését jelentette.

- Az Arany Páva Díj ezen felül járt, ezt a kiemelkedően legjobb zenekarok kapják, melyet ezúttal tizennégy együttes közül mi hoztuk el - közölte az örömhírt Mélykútiné Németh Kornélia, a zenekar vezetője.


Bővebben


 

Drogdíler a sulinál
 

2003. október 31.


Az elmúlt szerdán helyezte előzetes letartóztatásba a szentesi rendőrkapitányság azt a férfit, aki - megalapozott gyanú szerint - több személynek, kábítószert árult. A gyanúsított helyzetét súlyosbíthatja, hogy iskola mellet is bizniszelt a füves cigarettával. A továbbiakban a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság Vizsgálati Alosztálya folytatja az eljárást.


Bővebben


 

Másodszor a világbajnokságon
 

2003. október 31.


Még egy éve sincs, hogy Budai Attila és Barát Enikő együtt táncolnak, mégis már a második világbajnokságon képviselik az országot és klubjukat, a Szilver Táncsport Egyesületet.

A tizenöt éves táncosok februárban kezdtek együtt gyakorolni, s hat hétre rá már a tíztánc, nyolc hétre rá pedig a standard magyar bajnokságok II. helyén végeztek. Az, hogy ilyen rövid idő alatt a hazai legjobbak közé küzdötték magukat, egyrészt a céltudatos edzésmunka eredménye volt ("már rögtön az első versenyen jól akartunk szerepelni"), másrészt láttunk már hasonlót László Csaba és Szögi Szilvia magyar bajnokok esetében is.


Bővebben


 

Az egészségért mozogtak
 

2003. október 31.


Zsúfolásig megtelt a Szentes Városi Sportcsarnok küzdőtere október 22-én, délután 5 órakor, mikor kezdetét vette a 23 órás egészségnap. Ugyanezen rendezvény szabadtéri programját, a 23 órás tekergést az időjárás nem fogadta kegyeibe. Szakadó esőben, rendőrségi felvezetéssel indult ugyancsak délután 5 órakor a tekergés első köre. A mozgás lehetőségét hat sportágban biztosították a szervezők. Ezek a következők voltak: asztalitenisz, kosárlabda, tollaslabda, röplabda (bemutatkozó sportág), aerobik és kerékpár.


Bővebben


 

Sporhírek röviden
 

2003. október 31.


Harmadik helyen... Újra hazai medencében szálltak vízre a Hungerit-Szentes női vízilabda-csapatának játékosai.

Ötgólos vereség... A Szentesi Kinizsi NB II-es férficsapata Törökszentmiklóson lépett pályára.

Úszóverseny... Nemzetközi Szenior Úszóverseny, Kassán.

Rögbi... Ezüstérem a Magyar Kupán.

Felemás kezdés... Lejátszotta első két mérkőzését a Szentesi Spartacus SK sakk csapata.

Vezetik a tabellát... Vásárosnamény ellen is győzött a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó csapata.

Labdarúgás... A Kinizsi első veresége.

Teke... Szentesi Tekézők Egyesületének csapata az Orosházi MTK csapatát fogadta.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. október 31.


Született: Fülöp Gábor Józsefnek és Szőke Rozáliának (Kéreg u. 57.) Kamilla Laura, Szólát Imrének és Risai Ritának (Kossuth tér 5.) Viktória Zsófia...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz