<<< Vissza

Rákbetegségek
 Ami a nőknek fontosak

2003. szeptember 26.

 
Sajnos, országos és világviszonylatban is növekszik a rákos megbetegedések száma. Az egyes nemeknek, így a férfiaknak és a nőknek is vannak jellegzetes rákos betegségei. Ezek jellemzésében, az okok felderítésében és a megelőzés lehetőségeinek számba vételében dr. ifj. Kispál Mihály segítségét kértem, aki a Szentesi Területi Kórház Onkológiai Osztályának főorvosa.

Vannak speciálisan nőknél kialakuló daganatok. Ezt figyelembe véve feltétlenül szólni kell az emlő-, a petefészek- és a méhnyakrákról. Az emlő- és petefészekrákot tekintve sajnos azt kell mondani, hogy egyre növekszik a megbetegedések száma. Méhnyakrák esetében nagy valószínűséggel a szűrővizsgálatoknak köszönhetően stagnáló vagy enyhén emelkedő az új betegek száma.

Emlőrák tipikusan leginkább a negyven év feletti nőknél alakul ki, de sajnos az utóbbi években az alsó korhatár tolódik a harmincas évek felé. A petefészekrák a már ivarérett korú nőknél bármilyen életkorban előfordulhat, így ez sajnos akár a tizen- vagy huszonéves nők daganata is lehet,de leginkább a harminc év felettiek a veszélyeztettek. A méhnyakrák is sajnos már akár tizennégy éves kortól is érintheti a betegeket.

A rákos megbetegedéseket tekintve vannak általános, daganatra hajlamosító tényezők. Méhnyakrák esetében ide kell sorolni a gyakori partnercserét is, mert ezzel nagyon sok fertőzésnek teszi ki magát az illető nő és minél több fertőzés éri a méhnyakat, annál hajlamosabb arra, hogy ott rossz indulatú daganat fejlődjön ki.

A hosszú hónapokon keresztül fennálló herpeszfertőzés is daganathoz vezet, de a sok abortusz vagy szülés is előidézheti ezt. Ugyanígy hajlamosító tényezőnek számít a zsíros ételek fogyasztása, a kövérség, valamint a hormonális készítmények használata, melyek körébe beletartoznak a fogamzásgátló szerek és a változó kor problémáira szedett hormonpótló készítmények is.

Az öröklődés is szerepet játszhat a női rákos megbetegedések kialakulásában. Vannak olyan emlő- és petefészekrák fajták, amelyeket gének hordoznak, így akinek ilyen hibás génje van, annál biztosan kialakul az adott rákos megbetegedés. Akinek a családjában női ágon volt esetleg több emlő- vagy petefészekrákos megbetegedés, annál is nagyobb a hajlam hasonló kialakulására. Az emlőrák esetében nagy jelentősége van az emlő önvizsgálatának. Ezt már az általános iskola utolsó évében meg kellene tanítani a lányoknak.

Nagyon fontos lenne, hogy havonta egyszer, a menstruációs ciklus adott szakaszán vizsgálják át a lányok és asszonyok mindkét emlőjüket és a hónaljárkot. Tükörrel szemben állva nézzék meg, hogy az emlők között van-e valamilyen különbség, alaki elváltozás, váladékozás, vagy olyan árnyék, ami eddig nem volt, illetve az állományában található-e csomó vagy más eddig nem tapasztalt tünet. Ha találnak bármilyen eltérést, természetesen orvoshoz kell fordulni.

A női rákok felfedezése nem mindig egyszerű feladat. Legegyszerűbb talán az emlő- és méhnyakrák felismerése, mivel mindkettő viszonylag jól látható helyen van. Mivel fájdalommal egyik sem jár, így gyakran későn fordulnak orvoshoz a betegek. A petefészekrák viszont nagyon alattomos betegség, mert gyakran semmilyen panaszt nem okoz. Ennek felismerésében csak a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel segíthet. Ugyancsak ez a leghatékonyabb megelőzési módszer az emlő- és méhnyakrák esetében is.

Városunkban is tervezik egy szűrőállomás kialakítását, ahol mindenféle rákos megbetegedés gyanúja kivizsgálható és bárki igénybe veheti, akinél felmerült ilyennek a lehetősége. Az onkológiai ambulancián azonban most is fogadják mindazokat, akik szeretnének ilyen jellegű szűrővizsgálatot elvégeztetni.

T. E.


<<< Vissza