<<< vissza XXXIV. évfolyam 38. szám melléklete
Vissza a legfrissebb számokhoz

A II. világháború áldozatai
 

2003. szeptember 26.


Szentes városa - az országban elsőként - 1989-ben emlékművet állított a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére a Széchenyi-liget bejáratánál.

A 2001. évben özv. Kőrösi Lajosné szentesi állampolgár végrendelete alapján, Szentes Város Önkormányzatának anyagi áldozatvállalásával az emlékmű átalakításra került annak érdekében, hogy azon megörökítésre kerüljenek az elhunytak nevei is. Az addig ismert levéltári adatbázis alapján a neveket felvésettük.


Bővebben


 

Emlékhelyek
 

2003. szeptember 26.


Szirbik Imre polgármester a Csongrád Megyei Közgyűlés külügyi bizottságának elnökeként augusztus végén Voronyezsben járt. Túl a feladatot megjelölő együttműködési tárgyalásokon, mint minden magyar, aki ebbe a térségbe eljut, ellátogatott oda, ahol a II. világháború idején nagyon sok magyar lelte halálát. A vendéglátók több helyszínre is elvitték a küldöttséget, köztük két olyan temetőbe, ahol magyar katonák emlékhelyei vannak. Egyik az Oszrogorszk-i emlékhely, ahol 16 ezer magyar katona neve van felvésve különféle táblákra. Emlékművük is van, amit a magyar kormány anyagi támogatásával létesítettek.


Bővebben


 

Az emberség a legfontosabb
 

2003. szeptember 26.


Szeptember első kórházi rádiós fogadóórájának vendége dr. Kovács Aranka a Szentesi Területi Kórház belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa volt. Mint a főorvosasszony elmondta, a belgyógyászati osztályt a jelenlegi átszervezés leginkább a járóbeteg-ellátás szintjén érinti. A kórházi belgyógyászati ambulancia, kardiológia, gasztroenteorológia és diabétesz ambulancia szervezetileg átkerült a járóbeteg-ellátás területére. Ez nagyrészt a lokalizáció megváltozását is jelenti, amennyiben a gasztroenteorológiai- és a diabétesz ambulancia más helyre költözik.


Bővebben


 

Tűzoltóság költségei
 

2003. szeptember 26.


A Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság feladatellátásához a legszükségesebb anyagi forrásokat a központi költségvetés kötött előirányzatként biztosította. A személyi állomány részére a jogszabályokban előírt járandóságok kifizetéséhez fedezet részben a költségvetésben, részben pedig év közi intézkedésekkel rendelkezésre állt. Gondot a beszámolási időszakban az jelentette, hogy megnövekedett a hosszú ideig tartó betegség miatt távol levők száma, több volt a munkahelyi baleset, így a rokkantnyugdíjazások miatt létszámváltozás történt.


Bővebben


 

Rákbetegségek
 Ami a nőknek fontosak

2003. szeptember 26.


Sajnos, országos és világviszonylatban is növekszik a rákos megbetegedések száma. Az egyes nemeknek, így a férfiaknak és a nőknek is vannak jellegzetes rákos betegségei. Ezek jellemzésében, az okok felderítésében és a megelőzés lehetőségeinek számba vételében dr. ifj. Kispál Mihály segítségét kértem, aki a Szentesi Területi Kórház Onkológiai Osztályának főorvosa.

Vannak speciálisan nőknél kialakuló daganatok. Ezt figyelembe véve feltétlenül szólni kell az emlő-, a petefészek- és a méhnyakrákról.


Bővebben


 

Elavult gépjárművek a mentőállomáson
 

2003. szeptember 26.


A legutóbbi rádiós fogadóóra vendége Dr. Sípos Tibor, a szentesi és a csongrádi mentőállomás szakmai vezetője volt, aki az állomás feladatairól és tevékenységéről beszélt a hallgatóknak.

Az idei nyár több szempontból is nehéz volt a mentősöknek. Elsőrendű problémát jelentett a nagy meleg, ami különösen megviselte a szív és érrendszeri panaszokkal küszködőket. A forróságra az emberek idegrendszere is negatívan reagált. Fáradékonnyá váltak és gyakoriak voltak a balesetek, amelyek, - mondhatni - súlyosabbak voltak a korábbi időszakokhoz képest.


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz