<<< Vissza

Legendák őrzői

2003. szeptember 12.

 
Öt éve hagyomány már, hogy a főtéri galéria szeptemberben - a testvérvárosi kapcsolatok keretében - kiállítást rendez Topolyához valamilyen szállal kötődő művészek anyagából. Ez alkalommal Nemes Fekete Edit szabadkai alkotó hozta el munkáit. Kiállításának A legendák őrzői címet adták.

Ádor Pál, a már említett testvérvárosi kapcsolatok, a kultúra iránt elkötelezett "nagykövete" mondja a művésznőről: nagyon régen dolgozik a szakmájában, témaválasztása, motívumai eltérőek, nála nem csak eladási tárgy, cserép az elkészült mű. Alkotás. Ez az anyag volt 2000-ben Hannoverben is, ahol Edit képviselte munkáival az újvidéki magyarokat. Szeretném, ha az ország nagyobb városaiban is bemutatnák.

2000-benm a hannoveri kiállításon ő képviselte a vajdasági magyarokat.

Bela Duranci művészettörténész írja Nemes Fekete Edit iparművész-keramikus munkáiról: "Mindenképpen és mindig kreatív fikciók, hitelesebbek a valóságnál. Művészi üzenetek, semmiségek a sáros rongyokban, tűzben megkövesedett átkok, a reménytelenség jelei, a remény időgépei, menekülők a keserű mindennapoktól. Edit, a keramikusnő a földhöz fordul segítségért, hogy kimondhatatlanul, szó nélkül kifejezze üzenetét - kiégett formában."
Olga Stram írja róla hannoveri kiállítása kapcsán:

"Nemes Fekete Edit üzenete nem egyszerű, nem könnyű, ismét az emberi élet teljességére utal, a sorsszerűségre, az elhivatottságra és az elutasításra, az áldozatvállalásra, és a fájdalomra, a szerelemre és az új életre... Kerámiái ezért is élhetnek esztétikailag kellemes és tartalmilag kifejező élményként emlékezetünkben.

A szentesi kiállítást Bárányos Huba Munkácsy-díjas grafikusművész, főiskolai tanár ajánlotta a közönség figyelmébe. A tárlat szeptember 27-éig, keddtől péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig látogatható.


<<< Vissza