XXXIV. évfolyam 36. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Lecsófesztivál sztárvendégekkel
 

2003. szeptember 12.


Nemcsak a versenyzők, de a közönség száma is megduplázódott a tavalyihoz képest a Szentes és Vidéke Áfész családi nappal egybekötött lecsófesztiválján múlt szombaton. A versenyzőknek és a szervezőknek az időjárásra, a kóstolgatóknak pedig a gasztronómiai remekművekre nem lehetett panasza.


Bővebben


 

Gyalázkodó szavak
 

2003. szeptember 12.


"Itt nem lesz kápolna..." - olvashatjuk a táblán. Azon a kereszten, melyet szeptember 7-én, vasárnap helyeztek el a Daru utca és a Somogyi Béla utca által bezárt téren. Ott, ahol a Csete György Kossuth-díjas szobrászművész által megálmodott "Emléktorony" várja, hogy felépüljön.

Azon a napon, Lakos József mártírhalált halt rendőrkapitány születésének kilencvenedik évfordulóján tartott megemlékezést a mártír nevét felvevő baráti társaság. Egyben jelképesen elhelyezték a Szent György kápolna alapkövét. Mint hallottuk, az ökomenikus kápolna a háborúk és a mindenkori erőszak áldozatainak emlékére, Isten dicsősségére készül


Bővebben


 

Uszoda
 

2003. szeptember 12.


A Gyermek Ifjúsági és Sport Minisztérium a sportlétesítmények építésének, korszerűsítésének és felújításának támogatására pályázatot írt ki. Ennek keretén belül lehetőség nyílik az uszodai létesítmények fejlesztésére. A lelátó felújítására, a mozgássérült infrastruktúra kialakítására, és a 25 méteres medencébe új vízforgató berendezésének vásárlására, kijelző rendszer korszerűsítésére. A felújítás költségvetése 20 millió forint, ennek 70 százaléka igényelhető, vissza nem térítendő támogatás formájában.


 

Aranyos termékek
 

2003. szeptember 12.


A Délalföldi Kertészek Termelői Értékesítő Szövetkezete az elmúlt év novemberében alakult. A TÉSZ magában foglalja Szentes régiójában munkálkodó termelő kertészek zömét. A taglétszám hatszáz, ennek egy tagja az Árpád Agrár Rt. is.

- Igény volt az emberekben arra, hogy szövetkezzünk, mint mondták, belefáradtak az egyéni akciókba - tájékoztatta lapunkat Szoboszlai György ügyvezető igazgató.


Bővebben


 

Madár: címvédés
 

2003. szeptember 12.


Három a magyar igazság, negyedik a ráadás, tartja a magyar közmondás. Ez a gondolatfoglalkoztatott, mikor bebocsátásra vártam az újszegedi sportcsarnok nézőterére, hogy szemtanúja lehessek, Erdei Zsolt címmérkőzésének, mely tétje a WBO félnehézsúlyú interkontinentális bajnoki övének megvédése.


Bővebben


 

Egyenes beszéd
 

2003. szeptember 12.


E sokat ígérő cím alatt jelentkezik már egy hete a Magyar ATV este húsz óra öt perckor. De szép lenne, ha igaz lenne! Az biztos, hogy még a pártpolitikusok is szívesen mondanak igazat, ha sikert remélnek tőle. De ha az egyenes beszéd nem szolgálja a "nekem kedves párt" érdekeit, akkor mi lesz? És ha a riporter úgy kérdez, hogy az igazmondás mártírjának kell lennem ahhoz, hogy válaszom egyértelmű és világos legyen, akkor mitévő legyek?


Bővebben


 

Újszentes ünnepre készül
 

2003. szeptember 12.


A Maros-Tisza köz az 1716-18. évi hadjárat következtében szabadult fel a török uralom alól.

A háború után a területet Temesi Bánság néven császári koronatartománnyá alakították, és közvetlenül Bécsből irányították. A bécsi udvar az adózó népesség számának gyors növelését főleg német családok letelepítésével kívánta elérni. A császári adminisztráció minden eszközzel akadályozta a magyarok betelepülését.


Bővebben


 

A város első fényképésze
 175 éve született, 110 éve hunyt el

2003. szeptember 12.


Képünkön: Herzl (Hegedűs) Vilmos és felesége

1872 októberében megjelent egy szűkszavú hirdetmény a Szentesi Lapban, amely így szólt: "Herzl Vilmos fényképész és szobafestő tudatja, hogy ezentúl állandóan hon marad, és a szobafestést újonnan megkezdi". Vagyis egy olyan mester hirdette magát, aki szentesi lakos, de az elmúlt időszakban járta az országot, feltehetően vándorfényképészként. Mit lehet tudni az ekkoriban még újnak számító szakma egyik legkorábbi művelőjéről?


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. szeptember 12.


Szereted a meséket? Akkor rokonlelkek vagyunk. Mindig örülök, ha gyermeki vonást fedezek fel valakiben.

*************************

Ki a kedvenc meseíród? Ha Benedek Elek, akkor már ketten vagyunk.


Bővebben


 

Csökkenthető forráshiány
 

2003. szeptember 12.


(Fotó: Vidovics Ferenc)

A nyári szünet utáni első testületi ülésen Szirbik Imre polgármester - egyebek mellett - arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy tárgyalásokat folytatnak a MÉH átvevőtelep jelenlegi helyének áttelepítésről. Bejelentette, hogy a volt megyeháza felújítására benyújtott sikeres pályázat mellett állami forrásból jelentős összeget (mintegy 130 millió forintot) nyert a város egy komposztálótelep kialakítására, valamint a gyógyfürdő korszerűsítésére.


Bővebben


 

Válságba sodródó gazdaság
 Hosszú, forró ősz a politikában

2003. szeptember 12.


Hosszú, forró nyárnak vagyunk a végén, és hasonlóan hosszú, forró ősz következik a magyar belpolitikában - jelentette ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő a napokban megtartott sajtótájékoztatóján. Mint mondta, a szeptember 8-ai parlamenti események ezt már jelezték is.

Városházi fogadónapján panaszáradat irányult a kormányra. A válságba sodródó magyar gazdaság valósága elszomorítja az embereket.


Bővebben


 

Középületek felújítása Szentesen
 

2003. szeptember 12.


Az idei évben az önkormányzat kiemelt figyelmet szentelt Szentes oktatási intézményeinek felújítására és állagmegóvására. A költségvetésben mintegy 50 millió Ft-ot különítettek el erre a célra és pályázati forrásokkal kiegészítve így 6 óvodánál, 5 általános iskolánál, 3 középiskolánál és 7 egyéb intézménynél végezhettek el kisebb - nagyobb felújítási munkálatokat.

A teljesség igénye nélkül néhány intézménynél utánnajártunk az elvégzett munkák eredményeinek.


Bővebben


 

Filmes gimnazisták
 

2003. szeptember 12.


Augusztus 21-27-e között rendezték Budapesten a X. országos diák, ifjúsági film- és videoszemlét. A versenyen a Horváth Mihály Gimnázium negyedikes drámai tagozatos tanulói is részt vettek. Azok a diákok, akik filmezést tanulnak a 3-4. osztályban. Ők hárman, Börcsök Renáta, Fölk Petra és Turna Krisztina, a tavaly végzett drámaisok közül Bite Zsolt, Kelemen Ilona és Gabnai János, továbbá Maczelka Márk és Misku Norbert.


Bővebben


 

Új vezető az urológiai osztályon
 

2003. szeptember 12.


Július 1-jétől új vezetője van a Szentesi Területi Kórház urológiai osztályának. Dr. Pásztor Imre eddig a kecskeméti kórházban dolgozott. Szakmai kihívásnak tekinti a szentesi urológiai osztály igazgatását, amit megbízásos alapon vállalt el. Egy éven belül fognak pályázatot kiírni, de az új vezető reménykedik abban, hogy szakmai felkészültsége, és tapasztalata elég lesz ahhoz, hogy megnyerje a pályázatot. Elmondása szerint hosszabb időre tervez Szentesen.


Bővebben


 

Legendák őrzői
 

2003. szeptember 12.


Öt éve hagyomány már, hogy a főtéri galéria szeptemberben - a testvérvárosi kapcsolatok keretében - kiállítást rendez Topolyához valamilyen szállal kötődő művészek anyagából. Ez alkalommal Nemes Fekete Edit szabadkai alkotó hozta el munkáit. Kiállításának A legendák őrzői címet adták.

Ádor Pál, a már említett testvérvárosi kapcsolatok, a kultúra iránt elkötelezett "nagykövete" mondja a művésznőről: nagyon régen dolgozik a szakmájában, témaválasztása, motívumai eltérőek, nála nem csak eladási tárgy, cserép az elkészült mű. Alkotás.


Bővebben


 

Tanévkezdés a Kiss Bálintban
 

2003. szeptember 12.


A Kiss Bálint Református Általános Iskolában is zavartalan volt a tanévkezdés. Mondja is Karikó-Tóth Tibor igazgató, ha jól tudja, a város egyetlen általános iskolája az övék, ahol '96 óta növekszik a tanulói létszám. A szeptemberi iskolakezdés közel négyszáz diákot mozgósított az oktatási intézményben. A két első osztály maximális létszámmal kezdte meg az évet. Pedagógushiány nincs, örömmel újságolja az igazgató, náluk minden szakterületen szaktanárok dolgoznak. Új kolléga nem érkezett az iskolába, az intézmény stabil gárdával dolgozik.


Bővebben


 

Fiannával Angliában
 

2003. szeptember 12.


A Zeneiskola fiatal, sokoldalúan képzett ütőhangszeres tanára, Kertész Ákos a könnyűzenei életben is rendkívül sokoldalú. Ahány zenekarban dolgozik, szinte ugyanannyi stílusban mozog. Együttesei közül kétségkívül a Fianna nevű world music-formáció a legsikeresebb, hiszen az idén, áprilisban két éven belül a második turnéjukat bonyolították le a zenei nagyhatalomnak számító Angliában. Élményeiről, tapasztalatairól Ákos hónapok múltával is szemmel látható örömmel mesélt.


Bővebben


 

Apa és fia
 Építők

2003. szeptember 12.


Oláh László kőművesmester - múlt század első felében - munkájával kiérdemelte az elismerést. A század közepén az állami építőipar megalakulása után, az önálló iparosok jelentős része szövetkezeti tagként dolgozott. Oláh mestert a Csongrád Megyei Állami Építőipari Vállalat szentesi részlegénél megbízták a szentesi gépállomás és a tűzoltólaktanya építkezéseinek irányításával. Feladatát igyekezett lelkiismeretesen, becsületesen végezni.


Bővebben


 

A hegedű hercegnői
 

2003. szeptember 12.


A szeptember 6-ai Lecsófőző Fesztivál estéjén három csinos hölgy - Pados Kriszta, Molnár Ildikó és Sándor Kriszti, vagyis a Princess - fantasztikus hegedűjátékkal a közönséget.

Mint ahogyan a fiatal tehetségek elmondták elég zsúfoltan telnek el a napjaik, rengeteg felkérésük van, amit természetesen nem sajnálnak, hiszen ezt vállalták, és ezt szeretik. Ha éppen nem az egyik fellépésről a másikra rohannak akkor próbálnak, koreográfiát néznek ki maguknak, vagy a következő lemez anyagát tárgyalják.


Bővebben


 

Emlékek forgataga
 Lévél a távolból

2003. szeptember 12.


Drága főlevéltáros barátom! Labádi Lajos! Drága Balázs barátom! Elbajszított órák gyógyítója! Öregkori betegségeim miatt csak most tudom megköszönni kedves megemlékezésetek 90-ik születésnapomról. Nem öröm már az ilyen születésnap! A "kimenés" kínjai megrohanják az embert: alig tud alkotni. Köszönöm a Szentesi Élet szerkesztőségének, hogy ekkora teret biztosított kedves barátom megemlékezésének, munkában eltöltött életemnek. Valóban úgy gondolok rátok, mintha testvéreim lennétek a szentesi alkotó értelmiség javából. Jólesett olvasnom a néha túlzó sorokat.


Bővebben


 

Vereség a nyitányon
 Rögbi NB I

2003. szeptember 12.


Sporttörténelmi pillanat tanúi lehetett az a közel száz néző, aki kilátogatott Szentesen a városi sportpályára, szeptember 6-án szombaton, hogy megtekintse a Szentesi VSC 91-esek-Kecskemét NB I-es rögbimérkőzését. Fennállása óta első NB I-es mérkőzését játszó hazaiak a következő összeállításban, Peleskei, Mácsai, Farkas, Helemba, Baranyi, Faragó, Szilágyi, Törőcsik, Szabó, Dobos, Tímár, Kérdő, Fekete, Csanki, Kocsis, cserék: Kiss, Bélteki és Petri léptek pályára.


Bővebben


 

AL-Ko: új edző
 

2003. szeptember 12.


Gőzerővel készül az AL-KO Szentesi TE női NB I-es futsal teremlabdarúgó-csapata, a 2003-2004-es bajnoki idényre. Az előző bajnokság ezüstérmes együttesének edzéseit Szél István személyében új edző irányítja. Az új vezetővel a tervekről beszélgettünk.

- Mennyire lepte meg önt, hogy felkérték az NB I-es együttes edzéseinek irányításra?


Bővebben


 

A dobogóért küzdenek
 

2003. szeptember 12.


Hazai pályán újabb győzelemmel folytatta a bajnoki küzdelemsorozatot a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó-csapata. Dékányék ezúttal a Békéscsabát fektették két vállra 5-1-re úgy, hogy a félidőben még a vendékeknél volt az előny. A második játékrészben Szarvas négyszer, míg Ruzs-Molnár egyszer volt eredményes, így alakult ki a végeredmény. A Vasutasok hétfőn Szegedre látogatnak az újabb pontszerzés reményében.


Bővebben


 

A Vecsés következik
 

2003. szeptember 12.


Mátészalkán, hihetetlenül izgalmas véghajrát követően 3-3-as döntetlent értek el a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. A 89. percben még a hazaiak vezettek 3-1-re, ám a 90. percben Ábel, majd a hosszabbítás utolsó másodperceiben Kolláth kapus (!!) talált a szalkai hálóba, pontot mentve ezzel a Szentesnek.


Bővebben


 

Szenior úszók
 

2003. szeptember 12.


Franciaországban, egy festői környezetben lévő kisvárosban Millauban rendezték meg augusztus 26-3-ig a 25 évesnél idősebb korú úszók és műugrók Európa Bajnokságát. A versenyen 31 ország több mint 3000 úszója, műugrója szállt vízbe. Volt olyan versenyszám, ahol 88 futamot rendeztek, így a Nemzetközi Úszószövetség és a helyi úszóklub szakembereiből álló versenybíróságot alaposan próbára tette a verseny lebonyolítása.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. szeptember 12.


Az asztaliteniszezők is elkezdték... A Szentesi Kinizsi győzött, a Mozgáskultúra SE még nem

Felkészülési torna... férfi kézilabdacsapat nemzetközi felkészítő tornát rendezett

Továbbra is pontveszteség nélkül... Négy forduló, pontveszteség nélkül


Bővebben


 

Családi események
 

2003. szeptember 12.


Született: Németh András Krisztiánnak és Mécs Bernadettnek (Kossuth L. u. 19.) Zsombor, Kovács Zsoltnak és Jaksa Beátának (Fábiánsebestyén, Arany J. u. 35.) Enikő és Lilien...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz