<<< Vissza

Új vezető az urológiai osztályon

2003. szeptember 12.

 
Július 1-jétől új vezetője van a Szentesi Területi Kórház urológiai osztályának. Dr. Pásztor Imre eddig a kecskeméti kórházban dolgozott. Szakmai kihívásnak tekinti a szentesi urológiai osztály igazgatását, amit megbízásos alapon vállalt el. Egy éven belül fognak pályázatot kiírni, de az új vezető reménykedik abban, hogy szakmai felkészültsége, és tapasztalata elég lesz ahhoz, hogy megnyerje a pályázatot. Elmondása szerint hosszabb időre tervez Szentesen.

A főorvos igazán meg van elégedve a kórházzal, jól képzett, összeszokott gárdát talált itt, akik családias hangulatban korrektül végzik a munkájukat. A kórház vezetése két műtéti napot biztosított, aneszteziológussal és egy adminisztrátorral, így emelni tudják a műtétszámot, és ha úgy adódik repertoárbővítésre is lehet gondolni.

Az osztályon kilenc nővér, két műtősfiú, két műtősnő, egy szakasszisztens a szakrendelőben, és három orvos dolgozik. Klucsai Róbert - igaz Csongrádon van alkalmazásban - műtéti napokon besegít Szentesen is. A szakrendelést az orvosok forgórendszerben látják el, a főorvos is átjár. Az urológiai osztály ügyelete közös a gégészeti osztályéval, ami nem egyedi, az ország számos kórházában hasonló megoldást alkalmaznak.

A kórház felszereltsége és ágyszáma kibírja azt, hogy több beteget fektessenek be, hogy alaposan kivizsgálhassák őket. Ez főleg az idősebb, vidéki betegeknek jelent könnyebbséget, hiszen nem kell több alkalommal bejárni a kórházba a vizsgálatokra, és ha szükséges azonnal tudnak beavatkozásokat végezni a betegeken.

A műszerezettség megfelelő, a teljes endourológiai repertoárral rendelkeznek, akár kis metszést ejtve, akár testnyíláson keresztül el tudják végezni az urológiai beavatkozást. Havonta két hétig lézergépük is van, az endourológiai beavatkozásokhoz. Havonta kétszer testen kívül gerjesztett lökéshullámokkal kőzúzást is végeznek. Rendelkeznek saját ultrahanggal, urodynámiás készülékkel. Biztosított a prostata hőkezelése és a női incontinencia kezelése is.

Az urológiai osztályra leggyakrabban felfázásos, köves, gyulladásos jellegű, és időskori prosztatamegnagyobbodásban szenvedő betegek fordulnak. Az osztály feladata a különböző daganatos betegségek kezelése, ellenőrzése és gondozása. Az onkológusok mellett ők írhatnak csak ki bizonyos, komoly értékű gyógyszereket, amelyeket az egészségbiztosítás 100 százalékban támogat - tehát ezért csak be kell jönni.

A jövő tervei között szerepel az, hogy daganatos betegeknek egy megfelelő gondozási rendszert dolgoznak ki, amelyben követni tudják azt, hogyan alakult a betegségük. A főorvos biztatta a betegeket, hogy a daganatos betegségek közül sok teljesen gyógyítható, de felhívta a figyelmet arra is, hogy nagyon fontos, hogy az emberek törődjenek magukkal, fontos az önvizsgálat. Főleg az 50 éven felüli férfiaknak ajánlott évente legalább egyszer felkeresni az orvost egy alaposabb kivizsgálásra, hogy időben észrevehessék az esetleges problémát, vagy nyugodtan aludhassanak azzal a tudattal, hogy egészségesek.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza