<<< Vissza

Madár: címvédés

2003. szeptember 12.

 
Három a magyar igazság, negyedik a ráadás, tartja a magyar közmondás. Ez a gondolatfoglalkoztatott, mikor bebocsátásra vártam az újszegedi sportcsarnok nézőterére, hogy szemtanúja lehessek, Erdei Zsolt címmérkőzésének, mely tétje a WBO félnehézsúlyú interkontinentális bajnoki övének megvédése.

Jóval a boksz-gála megkezdése előtt gyülekeztek a nézők. Sorban érkeztek a díszvendégek, hiszen ma már egy profi bokszgála társadalmi eseménnyé nőtte ki magát. A szentesi kötődésű Erdei Zsolt címvédő mérkőzésére a helyszínre érkezett Szirbik Imre Szentes polgármestere, Magyar József a Hungerit Rt. vezérigazgatója.
Hetedik párként lépett kötelek közé az esti főattrakció két szereplője Erdei "Madár" Zsolt és a spanyol Juan Nelongo Pérez. Az óra háromnegyed tizenegyet mutatott, mikor elkezdődött kettőjük csatája. Madár kezdett bátrabban.

Az első három percben ő ütött értékelhető felületet. A második felvonásban a hispán is megismertette öklével Erdeit, hiszen jó néhányszor eltalálta. A harmadik három percben előbb Zsolt, majd Pérez nézett szembe egy kőkemény pofonnal. A negyedik menetben is záporoztak az ütések, de a spanyol állta. A bennfentesek úgy az ötödik menet táján ingatták fejüket. Látszott, hogy öngyilkos az iram. Sportszerű meccs volt, férfias küzdelemmel.

Az első nyolc-kilenc menetben kétség sem férhetett ahhoz, hogy Erdei Zsolt a jobb. A felpörgetett ritmusnak itta meg majdnem a levét a végén. A tizedik menetben a fáradtság jelei mutatkoztak Madáron. Ekkor a közönség is szerepet vállalt abban, hogy átsegítse a holtponton zúgott a Zsolti, Zsolti. A záró kétszer három perc maga volt a pokol. Félő volt, hogy Erdei a legkisebb ütéstől is lemegy. Fokozatosan fogyott az ereje.

Lelassult, nem tudott úgy ellépni a spanyol srác ökle elől. Madár menekült és fogott. Ereje teljesen elfogyott. Megszólalt a gong. Vége! Izgalom lett úrrá a csarnokban. Kinek a kezét emeli fel a mérkőzésvezető.

A ceremóniamester bejelentette, hogy egyhangú pontozással győz a piros sarokban Erdei Zsolt! Tombolt a teltházas sportcsarnok. Ezzel a győzelemmel negyedszer védte meg WBO interkontinentális övét. Csodálatos a mérleg: tizenhét mérkőzés, tizenhét győzelem. Az eredményhirdetés után Erdei a mikrofonhoz lépett, és önkritikusan fogalmazott:

- Rettenetesen elfáradtam. Talán még soha ennyire életemben. Rossz felfogásban bokszoltam. Túl nagy iramot diktáltam. Volt is néhány olyan pillanat, amikor talán befejezhettem volna az összecsapást, de végül nem sikerült. Az utolsó három menetben kissé elveszítettem a fonalat, alig emlékszem belőle valamire. Ígérem tanulni fok a szombati tizenkétszer három percből.

Dunás Varga Zoltán


<<< Vissza