<<< Vissza

Lecsófesztivál sztárvendégekkel

2003. szeptember 12.

 

Nemcsak a versenyzők, de a közönség száma is megduplázódott a tavalyihoz képest a Szentes és Vidéke Áfész családi nappal egybekötött lecsófesztiválján múlt szombaton. A versenyzőknek és a szervezőknek az időjárásra, a kóstolgatóknak pedig a gasztronómiai remekművekre nem lehetett panasza.

A családok a szövetkezet vásárlói, s maga az Áfész is egy nagy család, derült ki Mészáros Zoltánnak, a szövetkezet elnökének megnyitójából. Így lett ez a nap a családok napja. Természetesen a lecsófőző - verseny mellett, mely a második alkalom volt a főzőtudomány megméretésére. A tavalyihoz viszonyítva kétszeres túljelentkezés miatt a Kála áruház két oldala mellett sorakoztatták fel a főzőhelyeket, szám szerint ötvenhetet. Az alapanyagokat és a tűzrevalót a szponzoráló cégek biztosították, az ízesítőket és a bográcsot a résztvevők hozták magukkal. A versenyen a gyorsaság nem, csak az íz számított. - A hat zsűritag egyenként tíz-tíz ízt versenyeztet, majd az első helyezett ízek futnak még egy kört - magyarázta Mészáros Zoltán elnök sportnyelven, mely mellesleg nem áll messze tőle.

A főzőverseny csak kora délután kezdődött, a színpad környékén viszont már délelőtt sokan megfordultak. A zenés műsorszámok mellett a kézműves sátor is rengeteg gyereket vonzott. Szinte meg sem lehetett közelíteni a sorban álló apróságoktól a Köztársaság utcai óvoda munkatársait, akik lélegzetvételnyi szünet nélkül foglalkoztak az ügyes kezű gyerekekkel, sőt mókás maszkokat is festettek sokuk arcára. A család minden tagjának kedveskedtek sztárvendéggel a szervezők, a legfiatalabbaknak a Pom-Pom együttessel. A kialakult jó hangulatot tovább fokozta a szegvári zenészlányokból álló Five Angels és a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesületének fellépése.

Aki pár méterrel odébb hallgatta a zenét, kellemes illatokkal és munkamegosztással dolgozó csapatokkal találkozhatott. Tévés stábok is dolgoztak, azonban Nagy Jánosné és asszonytársai munkáját férje saját célra vette filmre. - Mindegy, hogy férfi vagy nő főzi, a jó étel titka, hogy szeretettel csinálják - mondta Nagyné. Természetgyógyász lévén, szereti természetes anyagokkal keverni főztjét.

A bográcsok mögött feltűnt Szirbik Imre polgármester is, de jelmezes hagyományőrzők és gyerekek is kavargatták a lecsót. A verseny végén a szakácsok kínálgatták a finomságokat. A tavalyi "ezüstérmes" Szűcs József lecsója is kelendő volt, mely hagyományos módon készült, ezúttal rizzsel. Egy német vendége az első perctől kitartott mellette. A többiek lecsójáról annyit mondott Szűcs József: mindenkié jó, mindegyik külön alkotás.

Idén új győzteseket avattak Soós Gábor és Elefánti Árpád személyében, kiket harmincezer forintos Áfész-utalvánnyal és vándorserleggel jutalmaztak. A szokásos hozzávalók mellett, nagyon szép házi paprikával dolgoztak a győztesek, ez adta a színét. Az arányok helyes megválasztása a lényeg, mondták, és egy titkot is elárultak: 2 deci meggylekvár is került a legjobbnak ítélt lecsóba.

Sötétedéskor már hatalmas tömeg hömpölygött a helyszínen, a sztárvendégekre várva. Elképzelhető, hogy a Princess női hegedűs trió, majd Balázs Pali műsorának fogadtatása nemek szerint megosztotta a közönséget, ám a lézershow és a tűzijáték látványosságára ez nem vonatkozott.

A II. lecsófőzőverseny összesített eredménye:
1. Soós-Elefánti,
2. Füzesi Ferenc,
3. Áprád Rt.,
4. Baranyi Imre,
5.Horváth Zoltán.


Darók József

Lényeg az alap
Hogyan vélekedett a fesztiválról Mészáros Zoltán, a rendező Szentes és Vidéke Áfész elnöke? Érdeklődésünkre a következőket válaszolta:

- Úgy vélem, Szentesen eddig soha nem látott, még nem tervezett, jól szervezett rendezvényt sikerült összehozni a mai napon. Igazi, családi lecsófőző versenyt, családoknak szóló programokkal. A gyerekek, szülők, fiatalok és idősebbek mindannyian jól érezték és érzik magukat. Fantasztikus ízekkel, a legérdekesebb ízösszeállításokkal találkozhattunk. A bográcsok mellett a lecsót főző nevezők, a családok, a hozzájuk csatlakozó barátok kellemes napot tölthettek el. Csongrádról, Kalocsáról, Erdélyből érkeztek versenyzők és vendégek. Célunk Szentes méltón híres termékeinek a gasztronómia oldaláról történő bemutatása. Nagyon sokat köszönhetünk szponzorainknak, az alapanyagot például a Dél-alföldi Zöldség Gyümölcs Termelő és Értékesítő Szövetkezet biztosította a résztvevőknek.

Álljon itt Vecseri Sándornak, a zsűri elnökének véleménye:

A finoman elkészített lecsó alapja a jó füstőltszalonna, paradicsom, egy kis csípős paprika. Az itt elkészített lecsókban volt tojás, rizs, tarhonya, patisszon, hal, kolbász, gomba, még kakastöke is. Szívem szerint minden résztvevőt győztesnek hirdetnék ki. Nagyon finom volt mindegyik. Volt olyan, aki tengeri hallal készítette el a lecsóját, de az már nem szentesi lecsó. A lényeg az alap.


<<< Vissza