<<< Vissza

Zöld út a megyeházának

2003. szeptember 5.

 
Hosszú évek várakozására tehet pontot hamarosan az országgyűlés. Mégpedig a volt megyeháza ügyében. Ugyanis a dolog mára olyan szakaszához érkezett, amikor végre kellemes hírekről számolhatunk be. Ezt tette Szirbik Imre polgármester is minapi sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma annak az előkészítő programnak a részeként, amely címzett támogatásként a megyeházát előtérbe helyezte, olyan kiemelt támogatást adott, hogy az bekerülhetett az ország javasolt programjai közé.

A szakmai rangsorolást a Belügyminisztérium a kiemelten támogatott beruházások listájára tette. A kérdésben a tegnapi (szeptember 3.) kormányülés úgy foglalt állást, miszerint a szentesi megyeháza a 2004-es címzett támogatások körébe kerülhet. Ez azt jelenti, hogy a város előkelő besorolást kapott.

- A végső döntést a parlament hozza majd meg - mondta a polgármester. - A szakma eddig is támogatta azt, ám a politika mindig közbeszólt. Kemény munka következik, amelyben meg kell valósítani azokat a programokat, melyeket kigondoltunk, el kell készíteni a végleges terveket, s ha a parlament is pozitívan dönt, úgy a tényleges kiviteli munkák jövőre elindulhatnak, és a 2005-2006-os esztendő fordulóján a felújított megyeházát, az abban helyet foglaló múzeummal, levéltárral és felsőoktatási központtal a nagyközönség használatba veheti. Ezennel megköszönöm mindazoknak a támogatását, akik ebben a folyamatban bármit is segítettek.

Végezetül álljon itt néhány számadat. A beruházás teljes költsége 792 millió forint, annak 10 százalékát a városnak kell állnia, a fennmaradót a központi költségvetés biztosítja. A polgármester kijelentette: az önkormányzat rendelkezik a ráeső összeggel. Így pozitív döntés esetén megkezdődik a közbeszerzési eljárás, várhatóan a jövő nyáron az első tényleges kapavágás is megtörténhet.

(l. j.)


<<< Vissza