<<< Vissza

Idősek támasza

2003. augusztus 22.

 
Dögei Erika a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában végzett. Kertész szakmunkás-bizonyítvánnyal a birtokában egészen más területen helyezkedett el. A Nagyörvény utcai idősek klubjában kezdte a munkát 1990-ben, ott dolgozott hat éven át. Hogy került kapcsolatba a gondozási központtal? A házi szociális gondozó így vall önmagáról:

- Édesanyám és Szebellédi Anna igazgató régóta ismerik egymást. Így kaptam állást. Itt szociális gondozói szakmát szereztem, és ápolói végzettségem van. Hogyan lesz az ember szociális házi gondozó? Nagy türelem kell hozzá, szeretet. De megéri, mert az idős emberek nagyon hálásak, nagyon tudnak szeretni. Ez a szeretet kölcsönös, úgy gondolom, valamilyen empátia van közöttünk. Nemcsak elvégzem a kapott feladatot, megértem őket. Mindent elmondanak nekem. Kitárulkoznak.

Területen dolgozunk, a lakásukba megyünk ki, ott végezzük el a szükséges teendőket. Ápolástól kezdve szinte mindent. Házi gondozás a kezdetektől van Szentesen. Ez más, nehezebb, mint amikor a klubban dolgoztunk, itt be kell férkőzni az idős emberek bizalmába, másképpen nem megy. Vannak folyamatosan gondozottak, akikhez minden nap kijárunk, megesik, hogy naponta kétszer is. Másokat egy héten kétszer, háromszor keresünk fel, attól függően, hogy milyen szolgáltatást kérnek. Sok a 80 éven felüli, van 93 éves ápoltam is. A feladatunk sokrétű, az ápolás mellett elvégezzük a bevásárlást, kiváltjuk a gyógyszerüket, takarítunk a lakásban, ha kell, elintézzük a különböző ügyeiket, mint például a csekkbefizetést, segélyeket. Ezek az emberek zömmel egyedülállóak, de van, ahol megvan a család, férj és feleség, a gyerekeik azonban messze élnek tőlük, vidéken.

- Kerékpárral járjuk a várost. Éjszakai ügyeletben pedig autóval. Az időnk szabott. Munkám alatt voltak nehéz pillanatok, nem tagadom. Nagyon nehéz. Ha esik, ha fúj, menni kell. Sárban, hóban. Most a nagy melegtől szenvedünk. Egy nagy titka van az egész dolognak: szeretni kell az időseket. Akkor is, ha egyiknek-másiknak nehéz a természete. Koruk, betegségük is hozza ezt már. Nekem is van egy idős nénim, nehéz vele bánni. Határtalan türelem kell hozzá. A fiával is lépten-nyomon összeveszik. De azért megértjük egymást. Nem lehet rosszul szólni. Ha nekem szólnak rosszul? Volt már rá példa. Elfordultam és sírtam. De nem szóltam vissza. Néztem a korát.

(lovas)


<<< Vissza