<<< Vissza

Gondolatok

2003. augusztus 22.

 
Különös élményben ritkán van része az embernek, én viszont szerencsésnek mondhatom magamat, mert a minap néhány percen át Óriás voltam. Nem képzeletben, hanem a legteljesebb fizikai valóságban. Olvasgatás közben egy hihetetlen parányi legyecske szállt az éppen olvasott könyvem lapjára és bátran futkosott minden irányban. Elcsodálkoztam: szemmel alig látható, mégis mindene meg van a futkosáshoz, sőt a repüléshez is: van két szeme, füle, szája, lába, idegrendszere, s bármilyen mozdulatot tennék is, könnyedén megelőzne. Elgondolkoztam: ha én csak mikromilliméterben mérem őt, ő vajon mekkorának lát engem? Nyilvánvalóan óriásnak, magához mérten mindenképpen valóságos óriásnak. Felmérve ezt a rendkívüli helyzetet s megelégedve magammal, hogy nem élek vissza helyzetemmel, nem bántom, hagyom élni, tegyen mindent, amit a könyvemen akar; felnéztem a felhőkre, onnan még messzebbre és arra gondolta, hogy Ő, aki a felmérhetetlen magasságokban lakik, de onnan néz le és lát engem, mekkorának lát vajon? Talán még a porszemnél is kisebbnek? S lám, nem bánt, hagy élni, tegyem, amit szabad időmben szeretnék, sőt vigyáz rám és mindenben a javamat akarja. De jó, hogy nem bántottam az imént a legyecskémet, itt van még mindig, el is engedem abban a reményben, hogy többé ne találkozzunk, repüljön ahová akar, de engem meg az enyéimet kerüljön majd el. Így mindketten jól járunk. És tovább olvastam sem óriásként, sem törpeként, hanem mint jó lelkiismeretű ember/ke/.

******************************

Aki továbbtanul, tovább élhet, írja egy tudós. Vitatom az állítását azzal, hogy más az igazság: az, hogy aki továbbtanul, többet tud és amíg e földön él, könnyebben megél, jobban boldogul.

******************************

A végső sorrendet nem tudjuk, ki sem számíthatjuk. Nem az megy el, aki koros, hanem az, aki "soros".

******************************

A Budapesten kinevezett új rendőrkapitányról idézte valaki a régi mondást: új seprő jól seper. Egy biztos: seperni való bőven van. Az egész országban.

******************************

Az "európai" jelző nem csupán földrajzi meghatározást, sokkal inkább kulturális minőséget jelent. Az Unióhoz csatlakozás is arra kötelez.

Dr. Imre Ernő


<<< Vissza