<<< Vissza

Téglamúzeum

2003. június 27.

 
Magyarország tájait érdemes lenne megismerni. Veszprém: a Vár utca enyhén emelkedő bazaltköves útburkolatán ballagva ősi házak sorolnak. Alapos figyelemre érdemesek, a tér közelében az utca elején, jobb oldalon az ügyészség épületének homlokzatán lévő táblán olvashatjuk: Dr. Brusznyai Árpád tanár 1956-os tevékenységét...., életének drámai végét. A tábla szövege figyelmeztet a demokratikus törvényességre.

A Vár utca 29. számú háza 1751-ben épült, katolikus egyházi használatra. Pincéjében a Magyar Építőipari Múzeumban a római korszak, közelmúltban készült 4000 darab téglagyűjteményét láthatjuk. Szentesi emberek kézi veretű tégláit, Oláh, Zsoldos bélyegekkel. A nagytéglák között ez 6x6x24 cm-es "kifli" falazati tégla, mely a búbos kemencéhez készült. Az Alföldről jelenleg csak ezek voltak kiállítva. Az építőanyagok lelkiismeretesen összeállított tárlatának egyedi jellege maradandó élmény lehet.

A veszprémi hagyományőrzők jeleskedtek, pl.: a Vár utca bazaltkő burkolatának meghagyásával. A múzeum dolgozójának elismerésemet, köszönetemet fejeztem ki. Ő megköszönte és mondja: az utcának egy része aszfaltozott volt, felbontották, bazaltkövet raktak helyette". Véleményem: őseink fejtették, faragták a köveket, kár lenne eltüntetni, eltakarni.

A költők hajdan nótát szerkesztettek "Járom a macskaköves utat". Építőmunkásként jegyzem meg, hogy a veszprémi régi házak földszinttől a kéményig figyelemre, fényképezésre érdemesek.

K.F.


<<< Vissza