XXXIV. évfolyam 25. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kinevezték a főigazgatót
 A Szentesi Területi Kórházban

2003. június 27.


Dr. Borzi Mártát május 1-jétől megbízott főigazgatóként alkalmazta Csongrád Megye Közgyűlése. Közben megjelent a főigazgatói kinevezésre szóló pályázati felhívás, amelyre beadta pályázatát dr. Borzi Márta is. A főigazgatónő a kórház átvilágításával és válságmenedzselésével megbízott CITIFUND KFT. orvos szakmai szakértőjeként vett részt a kórházban a helyzetfelmérésben és az intézkedési terv elkészítésében. A határidőig két pályázat érkezett be a megyei hivatalhoz. Még pályázók meghallgatása előtt az egyik pályázó a jelentkezését visszavonta, így csak egy pályázattal számolhatott a közgyűlés.


Bővebben


 

Kertvárosi védőerdő
 

2003. június 27.


Füsti Molnár Lajos önkormányzati képviselő írásban interpellált a Kertváros melletti gyakorlótéren végzett katonai mozgások által okozott porszennyezés miatt. Ez ügyben Kovács István ezredes, a II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár parancsnoka az alábbi tájékoztatást adta.
Belső szabályozási rendszert dolgoztak ki a gyakorlatok lebonyolítására.


Bővebben


 

Pályázatok tükrében
 Milliárdok a városnak

2003. június 27.


Pályázatot írók elismerésére rendeztek ünnepséget a Művelődési és Ifjúsági Házban. Azoknak, akik az elmúlt félévben, munkaköri kötelességeiken túl tették a dolgukat. Az önkormányzat immár ötödik alkalommal értékeli és ismeri el a munkájukat.

- Ők megtették azt, ami az emberi kötelességeken túlmutat, figyelték az írott sajtót, az internetet, felfigyeltek a különféle szakmai tanácsokra - mondta Szirbik Imre polgármester köszöntőjében. -


Bővebben


 

Emlékezés táblaavatóval
 

2003. június 27.


A szentesi felsőpárti templom adott helyet május 31-én a Csongrádi Református Egyházmegye közgyűlésének. Ezen az egyházkerületet Nagy László püspökhelyettes képviselte. A közgyűlés munkája istentisztelettel kezdődött, melyen az igehirdetést Major Istvánné nagyéri lelkész végezte. Az ünnepélyességet fokozta a városi Bárdos Lajos énekkar szolgálata.


Bővebben


 

"Vén diákok" köszöntése
 

2003. június 27.


Sok ballagás, érettségi, diplomaszerzés történik ezekben a május végi, júniusi hetekben. És emlékek élednek újra. Különösen azok szívében mozdul be a jó értelemben vett nosztalgia, akik számára jelesebb évfordulók tudnak sokat jelenteni. Ilyenkor aztán történnek a kedves találkozások, a nagy beszámolók és persze a nagy sajnálkozások azok miatt, akik már az élet érettségijét is befejezték; vagy megszerezték a tartós jó hírre jogosító végbizonyítványt, vagy az Örök Életet jelentő végérvényes diplomát ott, ahol Isten angyalai és szentjei végzik az Élet Könyvével kapcsolatos adminisztrációt.


Bővebben


 

Internet a református templomban
 Tetőfedés, kiállítások, felújítások

2003. június 27.


Látványosabb periódusába érkezett a Református Nagytemplom felújítása. Ebben az esztendőben összesen 40 millió forintot költenek a templom épületére. Ennek nagyobbik része a tetőfelújítás. Kisebbik része pedig a második emeleti karzat felújítását jelenti - tudtuk meg Kovách Péter lelkésztől.

Aki elmondta, hogy a tetőfelújításnál a hátsó frontrészt lebontják, ott egy teljesen új kontyot kell készíteni. Ez az a félkörös rész, ahol elfordul a tető.


Bővebben


 

A Polgári Leányiskola
 90 éve épült

2003. június 27.


Szentesen 1871-ben kezdődött meg a polgári leányiskolai képzés. Az eredetileg 2 osztályosra tervezett intézmény 1891-re négyosztályos tanodává fejlődött, száznál több növendékkel és 13 fős tantestülettel. Az addigi szükségépületeket kinőtte az iskola, egyre sürgetőbbé vált egy megfelelő, állandó épület biztosítása. A városi iskolaszék a Bartha János Alapítvány segítségével megvásárolta a III. tized 19. sz. telken (részben a mai épület helyén) lévő Mácsai-féle házat, amely alkalmasnak látszott a bővítésre. A város saját költségén nem tudta biztosítani a fejlesztést, ezért már 1896-tól szorgalmazni kezdték az iskola állami kezelésbe történő átadását.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. június 27.


Két erővel kell megküzdened, amíg csak élsz: az egyik az idő, a másik a tér. Mindkettő legyőzhető: az idő a szellemi, a tér a testi erőddel.

++++++++++++++++++++++++

Hány embert ismersz, akinek a sorsa érdekel és tennél érte? Hát azok hányan lehetnek, akiket a te sorsod érdekel és tennének is érted? Ezen múlik, hogy mi vagy valójában: gazdag vagy szegény?


Bővebben


 

Honfoglaló ünnep
 Ópusztaszeren

2003. június 27.


Hetedik alkalommal szervezik meg Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban a Hunniális elnevezésű, egész napos rendezvénysorozatot. Ebben az esztendőben a rendezvény tiszteletadás lesz a honfoglaló őseink előtt, ugyanakkor felszabadult hangulatú, kötetlen szórakozást kínálnak a szombaton Ópusztaszerre látogató vendégeknek - nyilatkozta Nagy László, az emlékpark ügyvezető igazgatója.


Bővebben


 

Központban a Nagyhegy
 Egész napos program - harmadszor

2003. június 27.


A napsütésben időnként viharossá váló szél sem tartotta vissza a szórakozni, együtt lenni vágyókat szombaton, hogy kilátogassanak az immár harmadik alkalommal megrendezett Nagyhegyi Nyári Napra.

Kora délután már gyermekes családok, párok, baráti társaságok útvonalát követve könnyen el lehetett találni a Szentesi Vasutas SC sporttelepére, ahol egész nap változatos, élvezetes programokkal várták az érdeklődőket a szervezők. A reggel óta tartó foci- és teniszbajnokság mellett számos bemutató és műsorszám biztosított kellemes kikapcsolódást.


Bővebben


 

Aszálykár és környéke
 Kilátszik a nyúl füle

2003. június 27.


Farkas Sándor országgyűlési képviselő szerint olyan nagy mérvű aszálykár pusztít a térségben, amit önerőből kigazdálkodni már képtelenek az emberek. Várható, hogy a gazdák nehéz helyzetbe kerülnek, fizetésképtelenné válnak - figyelmeztetett a honatya minapi sajtótájékoztatóján.

Az ágazat elképesztő problémájára hivatkozva az országgyűlési képviselő Szanyi Tibor államtitkár parlamenti nyilatkozatából idézett, aki az egyik szocialista képviselő felvetésére rendkívül cinikusan - a kérdések megválaszolása helyett - olyat mondott, hogy megint sírnak a gazdák. Mindezt tette egy olyan ágazatról szólva, amely 2-2,5 millió embert érint - mondta a képviselő, majd így folytatta tájékoztatóját:


Bővebben


 

Tekerőtábor a Kurca partján
 Négy napig szólt a zene

2003. június 27.


Június 16-a és 19-e között rendeztük meg Szentesen, a megszépült ligeti strand kempingjében az első nemzetközi tekerőtábort. A tábor egy országot átfogó sorozatba illeszkedik, hiszen tavasszal Pomázon, a nyár végén a Csepel-szigeten, ősszel Tiszaalpáron, télen Keszthelyen gyűlnek össze azok, akik tekerőmuzsikát tanulnak.

A Lajtha László Zeneiskolában három évvel ezelőtt indult meg e különleges hangú, szentesi gyökerekkel bíró hangszer szervezett oktatása.


Bővebben


 

Kicsengetés után...
 

2003. június 27.


Már minden általános iskolában véget ért a tanév, de még nem adtunk hírt a megyei, városi-területi matematika versenyekről, amelyek május végén, június elején kerültek megrendezésre.
A városi-területi versenyeket a Kiss Bálint Református Általános Iskola, a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és a Klauzál Gábor Általános Iskola szervezte és bonyolította le.


Bővebben


 

Fizetni kell!
 

2003. június 27.


Az előzetes felmérések alapján a lakosságnak magas adósságállománya van. A villany, valamint a gázszolgáltatás esetében a szolgáltatók három hónapi nem fizetés után megszüntetik a szolgáltatást. A hitelintézetektől kapott adatok alapján megközelítően 4,5 millió forint olyan hátralékos adósságot tartanak nyilván, amely legalább hathavi és ötvenezer forintot meghaladó. A Szentes Város Szolgáltató Kft. lakbérhátralékkal kapcsolatos kintlévő adósságállománya mintegy 5,9 millió, fűtési díj hátralékból pedig közel 2,6 millió forintot tartanak nyilván. A Víz- és Csatornamű Kft.-nek a szolgáltatásáért mintegy 5,3 millió forinttal tartozik a lakosság.


Bővebben


 

Formabontó táncest
 

2003. június 27.


Hagyományosan egy gálaműsoron mutatkoztak be a Tóth József Színházteremben a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola táncos lábú tanulói. A látványos és nagy sikert aratott programot Vass Sándor állította össze. A programban a moderntáncok különböző formái szerepeltek. A diákok vizsgáját nagy szeretettel fogadta a szentesi közönség.


 

Modernizációs program a postán
 Egyeztették az érdekeket

2003. június 27.


A Magyar Posta Részvénytársaság modernizációs programjának végrehajtása érdekében Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum alakult. Dr. Szabó Pál vezérigazgató (posta) meghívására a fórumon képviseltették magukat a kisvárosi, a községi, a települési, valamint az országos önkormányzatok szövetségei, továbbá a Belügyminisztérium és az ÁPV Rt. vezető munkatársai.

A Magyar Posta Rt. modernizációs programja a posta új pályára állítását, a postai hálózat és kínálat korszerűsítését tűzte ki célul a lakosság által igényelt magasabb szolgáltatási színvonal elérése érdekében.


Bővebben


 

Tavaszi széllel érkezett
 A mixerbajnok titkai

2003. június 27.


A szentesi Ludányi István aki a hódmezővásárhelyi Corvin Szakközépiskola negyedikes tanulója a Vilmos Kupa Országos Ifjúsági Mixer-versenyen első helyezést ért el.

Az országos versenyen a Tavaszi szél nevű fantázia koktéljával győzte meg a bírálóbizottságot, hogy a fiatal mixerek között ő a legjobb. A Vilmos Kupán, stílusosan Vilmoskörte alapra helyezte a többi alkotóelemeket.


Bővebben


 

Szeretünk tilosban járni
 Közterület-felügyelők munkában

2003. június 27.


A várost érzékenyen érintik a Széchenyi-ligettel kapcsolatos parkolási gondok. Elsősorban hétvégeken, bizonyos rendezvények idején a gépkocsivezetők előszeretettel használják a behajtani tilos táblával ellátott területeket is. Itt a zöldövezetre gondolunk elsősorban.

- A június 21-ei rendezvényen 52 autó parkolt a zöldövezetben. Ez szinte nap mint nap előfordul a strandolásra nagyon is jó idő bekövetkeztével - mondja Kóczán István, a közterület-felügyelet csoportvezetője.


Bővebben


 

Tanteremnévadó
 

2003. június 27.


A szentesi Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskolában június 20-án tanteremnévadót rendeztek. Az iskola nagy tanáregyéniségéről Szöllősy Gézáné dr. Irsa Katalin tanárnőről nevezték el az intézményben működő tanirodát. Az oktatási minisztérium hirdette meg az Iskolai Emlékezet elnevezésű programot, amelynek keretében a jelentős tanárszemélyiségeket kívánják az iskolai közösségek számára elfogadtatni.


Bővebben


 

Téglamúzeum
 

2003. június 27.


Magyarország tájait érdemes lenne megismerni. Veszprém: a Vár utca enyhén emelkedő bazaltköves útburkolatán ballagva ősi házak sorolnak. Alapos figyelemre érdemesek, a tér közelében az utca elején, jobb oldalon az ügyészség épületének homlokzatán lévő táblán olvashatjuk: Dr. Brusznyai Árpád tanár 1956-os tevékenységét...., életének drámai végét. A tábla szövege figyelmeztet a demokratikus törvényességre.


Bővebben


 

A fotóiskola legjobb tanulói
 Véget ért a tanfolyam

2003. június 27.


Képünkön: Kozma Anita fotója

A március 17-től június 2-ig tartó 13 foglalkozásból álló kezdő fotóiskolán az induláskor 13 fő vett részt. A képzést a Szentesi Művelődési Központ szervezésében a Szentesi Fotókör tagjai tartották.

A résztvevők elsajátították a fekete-fehér fotózás alapjait, a filmhívást és a képek nagyítását. Megismerkedtek a színes és a digitális fotózás szépségeivel és technikai lehetőségeivel. Előadásokat hallgattak a képszerkesztésről, a fotótrükkökről, valamint áttekintették a fotókör tagjai által az utóbbi tíz évben készített fotókat és diákat.


Bővebben


 

Profik a színpadon
 25 és 50 éves jubileum

2003. június 27.


A szentesi Horváth Mihály Gimnázium a 2002/2003-as tanévben két nagyon fontos jubileumhoz érkezett el. Iskolánk országosan ismert és elismert, a diákszínjátszás területén érdemeket szerzett nyugalmazott igazgatója, Bácskai Mihály éppen 50 évvel ezelőtt alapította meg a Diákszínpadot; s 25 évvel ezelőtt indította el az irodalmi-drámai tagozatot, mely az ország legrégebben, folyamatosan működő ezirányú képzése. Mindkét évforduló igazi jelentőségét az adja, hogy a magyar színházi, filmes és média szakma mai élvonalában nagyon magas azoknak a művészeknek és szakembereknek a száma, akik a szentesi intézményhez kötődnek.


Bővebben


 

Kitettek magukért!
 A szentesi úszók

2003. június 27.


Mindenki megelégedésére nagyon jól sikerült az elmúlt hétvégén a hetedik alkalommal megrendezett "Óvodától az Olimpiáig" elnevezésű Szentes Város meghívásos Nemzetközi Úszóversenye, ahol a Hungerit Rt. által felajánlott vándorserlegért küzdöttek a fiatalok.

A helyi szervezők tizenhét város közel ötszáz úszóját csábították le Szentesre erre a két napra. A hatévesektől a huszonévesekig minden korosztály kipróbálhatta gyorsaságát, s mivel minden "évjáratot" külön díjazott a versenybíróság, ezért számtalan csillogó érem került kiosztásra.


Bővebben


 

Tartása volt a Bertóknak
 Hatodik helyen végeztek

2003. június 27.


Hatodik helyen fejezte be az OB-I/B-s vízilabda-bajnokságot a Bertók SC csapata. A vidék legjobbja címet kiérdemlő szentesi gárda edzőjével, Pásztor Antallal az elmúlt szezon mérkőzéseiről, a társaság hozzáállásáról és jövő feladatairól beszélgettem.

- Eredményesség tekintetében megismételték a tavalyi évet a Bertók-fiúk. Miben volt más az idei szezon?


Bővebben


 

A kemény munka gyümölcse
 

2003. június 27.


Veretlenül nyerte a megyei bajnokság szentesi csoportját a Szentesi TE előkészítő labdarúgócsapata. Az 1989-es születésű gyerekekből álló gárda húsz mérkőzésen nem talált legyőzőre. A siker titkairól és a jövő reménységeiről Puskás Jánosnál, az aranyérmes együttes edzőjénél érdeklődtem.

- Mekkora munka van a 100 %-os eredményesség mögött?

- 1997-ben kezdtem együtt dolgozni a fiúkkal. Akkor még az idősebb korosztállyal együtt edzettek a srácok, de legalább el tudtak lesni néhány olyan mozdulatot, ami meghatározónak bizonyult a későbbiekben.


Bővebben


 

Mindenki másképp csinálja!
 

2003. június 27.


Tizenegy évnyi sikertörténet után idén elmarad az augusztusi Európai Vízilabda Csapatok Találkozója. Az ok roppant egyszerű: a gyönyörű strandfürdő új létesítményeiben kárt okozhat az ittas vízilabdás társadalom, hiszen - ahogy az ellenzők fogalmaztak - sportértéke nincs az egész rendezvénynek.

Arra a kérdésre, hogy a sportérték, mint fogalom, mit takar, nem szívesen térnék ki, ugyanis kár volna azon vitatkozni, mit tekintünk valódi, egészségünket rendben tartó mozgásnak, azt azonban el kell mondanom, hogy a sportnak az izmok megdolgozásán túl másik jelentősége is van.


Bővebben


 

Testvérek fociztak
 

2003. június 27.


Június 21-22-én tartották meg a X. Szentesi Testvérvárosok Sportfesztiváljának nyári programsorozatát. Most kis és nagypályás labdarúgótornákon mérték össze felkészültségüket a németországi Sankt Augustinból érkező Hangelár, a bácskatopolyai és az újszentesi csapatok a szentesi és a csongrádi 14 -18 éves illetve felnőtt labdarúgókkal. A tornát támogatta a szentesi önkormányzat, a városi sportbizottság és a Szentesi TE.


Bővebben


 

Ezüstérmes gurítás
 

2003. június 27.


Városunk két NB III-as csapata sikerrel fejezte be a 2002-2003-as bajnoki idényt. A jobb eredményt, azaz az ezüstérmet a Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete (SZVTE) szerezte meg. A másik, a Szentesi Tekézők Egyesülete (SZTE) újoncként negyedik helyen zárt. (Vezetőjükkel készült beszélgetést későbbi számunkban közöljük).
A második helyet szerzett SZVTE vezetőjével, Szabó Lászlóval értékeljük a bizonyítványt.

- Hogyan értékeli az együttes teljesítményét? A terveket sikerült-e megvalósítani?


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. június 27.


Kiskörei győztesek... triatlonbajnokságot rendeztek Kiskörén

Köröndi a legjobb... a Petőfi DSE cselgáncsosai először az Unio-kupán


Bővebben


 

Családi események
 

2003. június 27.


Született:
Halmai Attilának és Malkócs Enikőnek (Kossuth L. u. 27) Attila, Pásztor Antalnak és Rabi Ildikó Ilonának (Köztársaság u. 12.) Dávid...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz