<<< Vissza

Tekerőtábor a Kurca partján
 Négy napig szólt a zene

2003. június 27.

 
Június 16-a és 19-e között rendeztük meg Szentesen, a megszépült ligeti strand kempingjében az első nemzetközi tekerőtábort.

A tábor egy országot átfogó sorozatba illeszkedik, hiszen tavasszal Pomázon, a nyár végén a Csepel-szigeten, ősszel Tiszaalpáron, télen Keszthelyen gyűlnek össze azok, akik tekerőmuzsikát tanulnak.

A Lajtha László Zeneiskolában három évvel ezelőtt indult meg e különleges hangú, szentesi gyökerekkel bíró hangszer szervezett oktatása. A közös együtt muzsikálások során vetődött fel egy olyan népzenei tábor gondolata, melynek évről évre városunk adhatna otthont. Az elgondolást tett követte, s mi, a népzenei tanszak hallgatói szorgos szervezésbe kezdtünk.

Nagy örömünkre, szerte az országból és határon túlról közel kéttucatnyi résztvevő érkezett a Kurca partjára. Érdekesség, hogy a legfiatalabb muzsikusjelölt az Egyesült Államokból, a legidősebb zenész pedig Svájcból látogatott el Szentesre. A napi programban délelőtt és délután a Téka együttes muzsikusa, Havasréti Pál vezetésével tekerőtanítás, és a Téka énekesének, Tárnoki Beatrixnak vezetésével daltanulás folyt.

A három nap alatt számos olyan dalt ismertünk meg, melyet annak idején Szenyéri Dániel, Balla István és Sipos József szentesi tekerősök muzsikáltak. Kiegészítő programként meglátogattuk a Koszta József Múzeumot, ahol Mód László vezetésével a tárlatok megtekintése után a raktár mélyéről előkeresett 1891-es tekerőt is kézbe foghattuk. Egyik este a sok éven át vőfélyeskedő Remzső József is meglátogatott bennünket, nem kis feltűnést keltve 1908-as tekerőjével. Még arra is vállalkozott, hogy megszólaltatja éltes korú hangszerét.

Esténként padkaporos bállal vártuk a táborlakókat, az idelátogatókat, az érdeklődő vendégeket. Az esti közös muzsikálásokat a Pengető Citerazenekar, a Zöldág Néptánccsoport és a Tiszaalpárról érkezett Bársony Mihály Népdalkör tagjainak bemutatói, dalai színesítették. A zene hallatán táncra is perdültünk. A kemping lakói közül többen, magyarok és külföldiek is, estéről estére érdeklődve csatlakoztak a kis társaságunkhoz.

A gyorsan elrepülő három nap után a résztvevők élményekben, hangszertudásban gazdagodva,s annak reményében tértek haza, hogy jövőre újra eljöhetnek ebbe a (véleményük szerint) családias hangulatú, jól szervezett táborba.
Köszönet illeti segítségéért a Csongrád Megyei Közgyülés Oktatási Bizottságát, Szentes Város Intézményfejlesztési Alap Kuratóriumát, a Lajtha László Zeneiskolát, a Kiss Bálint Református Általános Iskolát és a Sportközpont vezetőjét, s mindazokat, akik illatos kalácsokkal, finom bablevessel, egy klasszikus szonettel, bátorító, biztató szavakkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.

Karikó-Tóthné Puskás Gabriella
szervező


<<< Vissza