<<< Vissza

Aszálykár és környéke
Kilátszik a nyúl füle

2003. június 27.

 
Farkas Sándor országgyűlési képviselő szerint olyan nagy mérvű aszálykár pusztít a térségben, amit önerőből kigazdálkodni már képtelenek az emberek. Várható, hogy a gazdák nehéz helyzetbe kerülnek, fizetésképtelenné válnak - figyelmeztetett a honatya minapi sajtótájékoztatóján.

Az ágazat elképesztő problémájára hivatkozva az országgyűlési képviselő Szanyi Tibor államtitkár parlamenti nyilatkozatából idézett, aki az egyik szocialista képviselő felvetésére rendkívül cinikusan - a kérdések megválaszolása helyett - olyat mondott, hogy megint sírnak a gazdák. Mindezt tette egy olyan ágazatról szólva, amely 2-2,5 millió embert érint - mondta a képviselő, majd így folytatta tájékoztatóját:

- Járva a határt, látva a problémát óriási gondok gyülekeznek a fejünk fölött. Kényszerérettek a gabonák, a nyúlnak kilátszik a füle belőle. Nemcsak az őszi vetésű gabonákkal van gond, hanem már a tavasziakkal is. A kukoricákkal, napraforgókkal, borsókkal. Mindez gazdasági csődöt fog jelenteni. Ha néhány héten belül nem lesz csapadék, az a kukoricában is visszafordíthatatlan kárt okoz majd. Rendkívül nagy bajt látok. Az öntözővíz támogatását is szeretnénk elérni, de azt mondták erre, az bonyolult dolog.

A honatya lesújtóan fogadta a hírt, miszerint a szaktárcánál hozzákezdtek a falugazdászok átszervezéséhez. Mint mondta, egy jól működő rendszert piszkálnak meg ezzel, amivel néhány szocialista képviselő nem ért egyet. Brüsszelben kuncognak, nem lesz olyan hivatalunk, ahol a támogatásokat lehívják, a pénzek így ott maradnak - jelentette ki.

Farkas Sándor a továbbiakban szólt arról, hogy a kismamák támogatására május 14-én segítő szándékkal meghirdetett akciójukat eleddig 422 szülő vette igénybe. A képviselőirodát nemcsak helybéliek, hanem a környező településekről is felkeresték. Volt egy nagymama Nagykőrösről, de Békés megyei anyukák is megjelentek az irodában.

Ahol segítettek nekik az 1998 és 2002 között gyesen lévő kismamáknak járó havi 6700 forintos jövedelempótló támogatás és annak kamatai igénylésére szükséges iratok kitöltésében. Remélhetőleg a Legfelsőbb Bíróság június 25-én megerősíti azt, és állást foglal az ügyben. (Lapinformációk szerint az LB határozata nyomán több mint félmillió kismama lehet jogosult a fejenként mintegy 200 ezer forintos jövedelempótlékra. Bár a költségvetésben kevés a tartalék, félek, el fogják utasítani a jogos kéréseket - érvelt a honatya. Mint mondta, a képviselőiroda továbbra is nyitva áll előttük is.


<<< Vissza