<<< Vissza

Internet a református templomban
Tetőfedés, kiállítások, felújítások

2003. június 27.

 
Látványosabb periódusába érkezett a Református Nagytemplom felújítása. Ebben az esztendőben összesen 40 millió forintot költenek a templom épületére. Ennek nagyobbik része a tetőfelújítás. Kisebbik része pedig a második emeleti karzat felújítását jelenti - tudtuk meg Kovách Péter lelkésztől.

Aki elmondta, hogy a tetőfelújításnál a hátsó frontrészt lebontják, ott egy teljesen új kontyot kell készíteni. Ez az a félkörös rész, ahol elfordul a tető. Ennek a teljes átépítését tervezik, az elhasználódott faanyagok cseréjét. A felhasználásra alkalmasat pedig kezelik. Amekkora kibontott rész most látható, annyi fog elkészülni a tetőből ebben az esztendőben.

- Ez az összes tetőfelületnek az egynegyede. A tetőzet többi részére nincs pénz - jelentette ki a lelkész. - A beruházás pénzösszege három pályázat eredménye, illetve a képviselő-testület által támogatásként megszavazott önkormányzati egy tized rész.

- Milyen újdonsággal szolgálnak majd a jövőben?

- A tetőre új hódfarkú cserepet raknak. Az egészet 2005-ben szeretnénk befejezni. Az idei munkálatok része még a második emeleti karzat felújítása. Egyik sikeres pályázatunk eredményeként új elem is bekerül az épületbe. Ez az új elem a második emeleti részen lévő templomi galéria kialakítása. A karzat hosszabbik oldalán egyháztörténeti kiállítást tervezünk, ahol külön szeretnénk kidomborítani azt, hogy a város és az egyház kapcsolata az elmúlt században szoros volt, hiszen a város és az egyházközség vezetése szinte gyakorlatilag azonos személyekből tevődött össze.

- A karzaton több, kialakításra váró lehetőséget említett. Mi lesz még az emeleten?

- A torony felöli rövid karzaton időszaki kiállításokat tervezünk, Szentesről elszármazott, szentesi kötődésű, illetve helyben lakó művészeket szeretnénk meghívni, továbbá ott egyházi keresztény témájú kiállításokat rendezni. Nemcsak festményeket, hanem fotókat, kisplasztikákat, bármilyen technikával készült alkotásokat mutatunk be. A karzati részt egyben információs pontként kívánjuk kialakítani, számítógépes rendszerrel. Föltelepítjük majd Szentes anyagait, az érdeklődő interneten megtekintheti a városból elszármazott művészek műsorát, belelapozhat az életrajzukba, például Nagy János CD-jébe, vagy a Pengető citerazenekar műsorába. Hogy ki mit kutat, az érdeklődőtől függ. Ezenfelül napi információkat is meg lehet tudni. Bárki elolvashatja a Szentesi Élet lapszámait például, beletekinthet a környező városok honlapjaiba. Aktuális eseményekbe, programokba. Szeretnénk elérni, hogy a templomba belépő turista mindent megtudhasson a város életéről.

- Mikorra készülnek el az említett felújításokkal?

- A beruházás befejezése augusztus végére várható, azzal egy időben tervezzük a kiállítás megnyitását is.

L. J.


<<< Vissza