<<< Vissza

Pályázatok tükrében
Milliárdok a városnak

2003. június 27.

 
Pályázatot írók elismerésére rendeztek ünnepséget a Művelődési és Ifjúsági Házban. Azoknak, akik az elmúlt félévben, munkaköri kötelességeiken túl tették a dolgukat. Az önkormányzat immár ötödik alkalommal értékeli és ismeri el a munkájukat.

- Ők megtették azt, ami az emberi kötelességeken túlmutat, figyelték az írott sajtót, az internetet, felfigyeltek a különféle szakmai tanácsokra - mondta Szirbik Imre polgármester köszöntőjében.

- Ebben a félévben az intézmények és a polgármesteri hivatal együtt 166 pályázatot nyújtott be. Ami fáradságos munkát, erőfeszítést, gondolkodást és nem csekély mértékben papírmunkát is jelent. A munka talán ugyanaz, amikor néhány tízezer forintos pályázatot készít el az ember vagy milliárdot érőt. És azt az örömet, amit egy-egy sikeres pályázat nyújthat, nem veheti el senki sem a dolgozóktól. Mindez szól a mosolyról, az emberi visszaigazolásról. A szakma jövőjéről. Arról a magabiztosságról, hogy képes vagyok, hogy tudom, merem és végre is hajtom azt, amit az álmaim jelentenek.

- Tisztelettel adózom mindazoknak, akik szakmájukban a pályázatukkal pénzt hoztak. Gyakorlatunkat több önkormányzat is átvette már tőlünk. Igaz, a szabályzatot át kell majd dolgozni. De bízom abban, hogy az erkölcsi elismerés anyagi formája nem fog változni. Hiszen nincs olyan munkáltató, amely ilyen esetekben ne jutalmazná a munkát - zárta köszönő szavait a polgármester.

Szűcs Lajos alpolgármester lapunk érdeklődésére a következőket mondta:
- Amikor egy költségvetés a városban összeáll, annak közel háromnegyedét az intézmények elviszik, érdemes elgondolkodni és élni a pályázatok adta lehetőségekkel. Ezzel tudjuk kiegészíteni a szűkös költségvetést. Mindez évről évre országos, megyei és helyi pályázatokból tevődik össze. Az intézmények maguk döntik el, hogy milyen pályázatokban vesznek részt. Attól függően, hogy kinek mire van szüksége: berendezésre, oktatási és segédeszközökre, olyan dolgokra, amelyekben hiányosságaik vannak. Ezzel a település csak nyerhet. Ezért is sarkallunk mindenkit arra, hogy pályázzon, s ha nyer, azzal segíti az intézményt, a várost.

Az alpolgármester elmondta még, hogy a megyében a lehetőségek közül legnagyobbak az oktatási pályázatok. A Csongrád Megyei Közoktatási Alapítványnál például 100 millió forintot írnak ki egy évben. Ez nagyon szép eredményeket hoz a városban. Szentes tavaly közel 30 millió forintot hozott el belőle. Az országos pályázatok szintén nagy lehetőséget nyújtanak, sokat lehet nyerni.

Ami a számokat illeti, a benyújtott 101 intézményi pályázatból 21 nyert (közel 30,4 millió forintot), 14-et utasítottak el idáig, és 66 pályázat még elbírálás alatt áll. A polgármesteri hivatalnál az arányok szinte hasonlóak, a 33 benyújtottból 11-nél már megszületett a döntés, ami mintegy 96,7 millió forintot hozott az önkormányzatnak, elutasított pályázatról nem tudnak a hivatalban, tehát a többi elbírálás alatt áll. A pályázott értékek kiugróan magasabbak a korábbiaknál, megemeli azt a 3,5 milliárdos csatornaprogram, a közel 800 milliós megyeháza program, a több tízmillió forintos színház-rekonstrukció, valamint a környezetvédelmi program.

Az intézmények közül a legtöbb pályázatot (összesen 11) a Deák-Damjanich Általános Iskola és a Városi Könyvtár Kht. adta be. A legtöbb forrást (40,5 millió forint) a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola igényelte, a legtöbb összeget (20,2 millió forint) a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola nyerte (8 pályázatból eddig 4-et megnyert).

L. J.


<<< Vissza