<<< Vissza

Csend napja

2003. május 2.

 
Április 26-án nemcsak szemétgyűjtési nap volt hazánkban, hanem a csend napja is volt.
Az Értelmező kéziszótár szerint "csend" az az állapot, amikor hang, zaj nem hallatszik. Szenczi Molnár Albert már az ezerötszázas évek végén a magyar-latin szótárában 12 meghatározást közöl a csenddel kapcsolatban. Mérhetetlenül sokfajta csend van. Minden attól függ, hogy előtte hang vagy zaj volt. Így más, más lesz élvezete is ebben az összefüggésben. Jószerivel még a lelkiállapotunk is más lesz.

Van csendes utca, csendes álom, csendes eső, csendes mulatozás, csendes ember, csendes nevetgélés, csendes mise, csendes éldegélés, belső csend, csendes őrület stb. Jelző használatával a csendnek nemcsak mibenlétére utalhatunk, hanem bizonyos fokig a lelkiállapotunkra is utalunk.

Ugye milyen más a csend, ami egy szőnyegbombázást követ, vagy az a csend amit akkor tapasztalhatunk meg, amikor a baba ordít, és az édesanyja az emlőjére veszi. Mennyire különbözik a vihar előtti csend, vagy mi van bennünk érzésekben a vihar utáni csendben. A lavina dübörgése utáni csend és a csendes hóesés össze sem hasonlítható. Veszekedés utáni csendben maradni, vagy csendben várni a társunkra milyen óriási különbség. Arról nem is beszélek, hogy csendrendeletet betartani, vagy megszegni milyen következményekkel járhat. Más ordítva követelőzni, vagy csendesen kérni. Ugye milyen más a lángoló, égő ház eloltása utáni csend vagy a tábortűz eloltása utáni csend. Milyen boldogság szerettünket látni csendben elaludni, milyen fájdalom szerettünket csendben, örökre elaludni látni. Az üres templomban is lehet síri csend, meg a kriptában is lehet síri csend.

A költők olyan szépen tudják a csend lélekemelő varázslatosságát kifejezni Pl.: Megfogni csendben egy kinyújtott kezet, van-e szebb ennél, van-e szebb. Vagy: valakivel este beszélgetek, beszélgetek úgy halkan, úgy halkan, csendesen, hogy hosszú évek során mindenben megértsen, és én is megértsem az én kedvesemet. Tóth Árpád írta: "S félig illattá és csenddé szűrte át a dolgok esti lélekvándorlása. Illattá és csenddé. Titkok illata fénylett hajadban, s béke égi csendje. És jó volt élni, mint ahogy soha, s a fényt szemem beitta szívembe."
Vigyáznunk kell a csendre. Rajtam és rajtunk múlik, hogy milyen csendet élünk meg, pihentet vagy riaszt.

Gizi néni


<<< Vissza