<<< Vissza

Ha forog az idegen
 Támogatják a sportolókat és a fiatalokat

2003. május 2.

 
Elkészült Szentes idegenforgalmi koncepciója. (Korábban '97-ben készült hasonló munka.) A képviselő-testület április 25-ei ülésén tárgyalta és vitatta meg a témát. A korábbi koncepcióban fontos szerepet kapott a sportturizmus, a szálláshelyfejlesztés, a gyógyturizmus, a vízi- (ma termálturizmus), a vízparti-, a falusi-, a konferencia- és gasztronómia turizmus. Az anyagból kitetszett, ma is ezek a fő fejlesztési irányvonalak.

Az akkori célkitűzések - szálláskapacitás bővítése, a strand meglévő létesítményeinek fejlesztése, színvonalas étterem működtetése, a futballpályák világítási programjának befejezése, a marketingtevékenység fejlesztése, jó kapcsolat kiépítése a többi gyógyfürdővel, termálvizes ülőmedence építése, kemping és az üdülőházak fejlesztése, öltöző építése, idegenforgalmi adó bevezetése, infrastruktúra fejlesztése stb. - döntő többsége megvalósult, illetve megvalósítása folyamatban van.

A napirend tárgyalásakor a művelődési és oktatási bizottság javasolta, hogy keresni kell a személyi feltételek megteremtését olyan szakemberek, segítők beállításával, akik a feladatok végrehajtását, a vendégek kiszolgálását elő tudják segíteni. A grémium elnöke, Oltyán Lajos a gyermek-idegenforgalom lehetőségeire hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a kajánújfalui erdei iskola alkalmas lenne erre. A turizmusnak a gyerekek körében országos hálózata működik, mint mondta, nem szabad késlekedni a bekapcsolódással.

A városrendezési-, fejlesztési- és környezetvédelmi bizottság azt javasolta, hogy a koncepcióban szerepeltessék a MÁV motorgarázsát is. Karikó Tóth Tibor kifejtette: elhangzott már több alkalommal is, a városnak két esélye van, az idegenforgalom és az ipar. Véleménye szerint az utóbbi mintha háttérbe szorult volna. A képviselő kijelentette: komolyabb szállásfejlesztésre a városban nem került sor. (Szirbik Imre polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy fordulat állt be a Petőfi Szálló ügyében. A Legfelső Bíróság ugyanis elutasította az elfogultság miatt beadott fellebbezést, a peres ügyet - immár véglegesen -visszaadta a Csongrád Megyei Bíróságnak, melynek korábbi döntése alapján esély van a szállodaper megnyerésére. Annál is inkább, mivel az önkormányzat megtette azokat a lépéseket, melyek az ingatlan felújítására vonatkoznak.)

A Fidesz vezette polgári összefogás annak a véleményének adott hangot, hogy a város igazi esélye a sportturizmus fejlesztése. A sportvonal fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Sipos Ferenc és Halmai László képviselő is. Szirbik Imre válaszában - egyebek mellett - kifejtette: az egészségturizmus az, amit a város magáénak vall, s abban benne van a sport is. Dr. Rébeli Szabó Tamás a sorrendiséget hiányolta a koncepcióból. Kijelentette: az adott lehetőségeket ki kell használni.

Dr. Demeter Attila dicsérte a koncepciót elkészítő Boros Szilvia idegenforgalmi referens munkáját, majd kifejtette: a tárgyiak mellett a személyi feltételekre is oda kell figyelni, segíteni a feladatokban, hogy megteremtődhessen mindaz, amit a nagyon szép munkában fölvázoltak.

L. J.


<<< Vissza