<<< Vissza

Négyszázmillió az adósság?
Másfél évig válságkezelés

2003. május 2.

 
Sokak előtt ismert, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés által működtetett kórház szervezete, évek óta "száz sebtől vérzik." Szervezetlenség, fejetlenség uralkodott az intézményben, súlyos szabálytalanságok sorát tárta fel a március elsejétől működő önkormányzati biztos. A kisebb hiányosságoktól a valószínűleg büntetőüggyé terjedő gondok miatt a kórház lassan a működőképtelenség határára érkezett.

Ami a legnagyobb probléma: a rossz, kórházi finanszírozás miatt és a hanyag, felelőtlen gazdálkodás következményeként a szentesi kórház 392 millió adósságot halmozott fel és a jelenleg is havi húszmillió forinttal növekszik az intézmény tartozása.

A teljes csődről és az önkormányzati biztos kétszáz oldalas jelentéséről - és természetesen a legfontosabb azonnali teendőkről - az elmúlt héten tanácskozott a megyei közgyűlés. Hétfőn délután a 950 főt alkalmazó, hatalmas intézmény dolgozóinak tájékoztatót tartottak a megyei közgyűlés vezetői és az önkormányzati biztosi feladatokkal megbízott CitiFund Kft. szakemberei.

A kft. már márciusban elvégezte a helyzetfeltáró munkát és közben jelezte az önkormányzatnak, hogy az eredetileg tervezett április 24-i tanácskozásra nem tudja elkészíteni a végleges intézkedési tervet, mert a szentesi kórháznál kialakult helyzet sokkal súlyosabb, mint ahogyan azt előzőleg feltételezték. A megyei vezetés úgy döntött, hogy májusban, egy rendkívüli közgyűlésen fogadják el a végleges intézkedési tervet.

A válsághelyzetet pedig enyhíteni kell, ahhoz pedig azonnali döntések sorára kell vállalkozni. A javaslatok részben személyi, másrészt az adósság- rendezés megkezdésével kapcsolatos pénzügyi és szervezési feladatokkal kapcsolatosak.


Egy hosszú és rendkívül nehéz időszak előtt áll a szentesi kórház! A teljes körű válságkezelést és adósságrendezést - az önkormányzati biztos javaslata alapján - várhatóan a következő év végére lehet befejezni. A konfliktusokkal terhelt több mint egy évet csak főállású vezető tudja az intézkedéseivel levezényelni. A kft. javaslata alapján a megyei közgyűlés a megfelelő szakmai tapasztalatokkal rendelkező dr. Borzi Mártát javasolta a kórház megbízott főigazgatójának (legalább egy évre, de legfeljebb a válságkezelés lezárásáig).

A gondokat jól jelzik - és ezt megismerték a megyei önkormányzat tagjai és a kórház dolgozói is - , hogy közel négyszáz milliós tartozást halmoztak fel. Az intézmény az elmúlt időszakban folyamatos fizetési gondokkal küszködött. A konszolidációs támogatás felhasználása ellenére a kórház adósságállományát dinamikusan tovább növelte. A felvétel folyamatosan kisebb a legszükségesebb kiadásnál is. Ezekből megállapítható: az első teendő az eladósodási folyamat lefékezése és megállítása.

A kórház fekvő- és járóbeteg ellátást végző intézmény, a szerződésben rögzített ágymennyiség 531. Néhány szakterületen továbbra is túlméretezettek az ágyszámok, például a sebészeten és az ideggyógyászaton. A gyógykezelések átlagos időtartama több szakterületen indokolatlanul hosszú. A jelentés megemlíti az ideggyógyászatot, a sebészetet és a fertőző osztályt. Sok helyen rossz a helykihasználás és több területen a szakmai tevékenység, alacsony hatékonyságára utal az elemzés. Kevés a beteg, a jelenlegi kapacitást nem köti le, ezért feltétlenül, többlépcsős átszervezésre lesz szükség. A megyei feladatellátás egészét át kell tekinteni és a vonzáskörzeteket is módosítani kell. Az ellátás szervezése több területen nem hatékony: párhuzamos rendelések találhatók, a rendelési idők
nem felelnek meg a betegigényeknek, rosszak az ellátás tárgyi feltételei.

Számtalan gondot és problémát sorolt még fel az önkormányzati biztos, például a vezetői megbízások hiányosak, számos esetben a munkáltatói jogkör gyakorlója a beosztott dolgozó családtagja, vagy közeli rokona.
Ami a dolgozókat legjobban izgatja: lassú lépésenként 69 személynek szűnik meg a munkaviszonya a következő év második feléig.

Kruzslicz Pál

Dr. Borzi Márta
Megbízott főigazgató

Több évig a Fővárosi Önkormányzat csepeli kórház-rendelőintézete orvos-igazgatójaként dolgozott. Előzőleg 17 évig a fővárosi Nyírő Gyula Kórházban, ahol minőségbiztosítási igazgató, ezt megelőzően 14 évig a János Kórház alkalmazottja. Általános orvosi képesítése mellé klinikai laboratóriumi és hematológiai szakvizsgát szerzett, elvégezte a SOTE Menedzserképző Intézetét, okleveles szakmenedzser lett. A jelenlegi munkahelyét, a csepeli kórházat átszervezik. Az eddigi adósságait a kórház törlesztette és jelenleg nullszaldós. Jelenleg átvilágítják a kórházat, és a szakmai teljesítményt jónak értékelték. Politikai döntés értelmében a csepeli kórház szerkezeti felépítésén változtatni kíván a tulajdonos és az intézmény önállóságát megszüntetik
Dr. Borzi Márta május 1-jétől a Szentesi Kórház megbízott főigazgatója.


<<< Vissza