<<< Vissza

Jelest kaptak várostörténetből
Könyvben-képen-interneten

2003. április 4.

 
Március végén negyedik alkalommal rendezték meg a hagyományos helyismereti-helytörténeti vetélkedőt 10-14 éves diákoknak. A szervezők -Városi Gyermekkönyvtár, Petőfi Sándor Ált. Iskola, Koszta József Múzeum és TEAM Számítástechnika - irányításával több héten keresztül készülhettek a gyermekek az izgalmas feladatokra.

Már a versenyre történő benevezés is szokatlan volt, hiszen iskolánként az ötfős csapatoknak e-mailben, illetve floppyn kellett leadni egy Koszta-festményről alkotott kis mini tanulmányt.

A versenyre tizenegy csapat jelentkezett, s bizony megtelt a gyermekkönyvtár a megnyitó időpontjára. Szűcs Lajos alpolgármester köszöntője után a gyerekek három helyszínen oldottak meg különböző nehézségű feladatokat.

A Koszta József Múzeumban Kiss Bálint és Koszta József korával, életével, munkásságával kapcsolatos kérdéssor várta a versenyzőket. A helyes megoldáshoz alaposan meg kellett ismerkedni a kiállítások anyagával. A gyermekkönyvtárban Szentes helyismereti kézikönyve és az egyéb helyi jellegű kiadványok segítségével dolgoztak diákok. Minden csapat egy-egy versenyzője a TEAM Számítástechnika gépei előtt helyismereti CD-k anyagában és az internethasználat rejtelmeiben mélyülhetett el. Az izgalmas játék végül is komoly munkának bizonyult. Az idő gyorsan röpült, míg a kisdiákok szorgalmasan dolgoztak.

Az eredményhirdetés a gyermekkönyvtárban volt. Négy óra után "fordult a kocka", mert a bírálóbizottság nekilátott a kemény munkának. A gyerekek pedig beszélgettek, uzsonnáztak, illetve filmet nézhettek. Voltak, akik emlékezetből a helyi számítógépeken próbálták ellenőrizni tudásukat.

Az ilyen vetélkedők szervezése azért is szükséges, mert egyre jobban fejlődő, szépülő városunkban felhalmozódó történelmi, néprajzi, kulturális stb. értékek megismerése ebben a korban a leghatékonyabb. A lakóhelyen lévő általános és középiskolák névadóinak életútja, tevékenysége, a nevezetes középületek felismerése, a közterek szobrainak, alkotóinak megnevezése, festmények, néprajzi, várostörténeti témák mind-mind helyet kaptak a feladatok sorában. Ez a nap fényesen bizonyította, hogy milyen jól megfér egymás mellett a régi korok megismerését biztosító múzeum, avagy a régi és új információk olvasását lehetővé tevő könyvtár, illetve a legkorszerűbb számítógépes, internetes multimédia világa.

A vetélkedő célja, hogy gyermekekben az évek során egy jó értelemben vett lokálpatriotizmus fejlődjön ki. Ez azonban csak a szakemberek összefogásával, segítségével valósítható meg. Köszönjük a munkájukat, segítségüket, melyre az elkövetkezendőkben is számítunk.

A vetélkedőről minden gyermek helyi ajándékkal, emléklappal, az egyéni legjobbak, illetve az iskolai összesítés során a legtöbb pontot elért csapatok oklevéllel térhettek haza.

Legtöbb pontot kaptak a Koszta József Múzeumban:
1. Fülöp Nikolett, Sípos Dóra (Klauzál isk. fk.: Szabó Ágnes), 2. László Ildikó, Csák Anita (Deák isk., fk.: Vajdáné Balogh Ida), 2. Béry István, Őze Attila (Szt. Erzsébet isk., fk.: H. Szabó Péterné), 2. Kun Réka, Pataki Adrienn (Koszta isk., fk.: Erdészné Kulman Mónika).

A Városi Gyermekkönyvtár kiemelkedő pontgyűjtői:
1. Börönte Dóra, Csepregi Stella (Petőfi isk., fk.: Kis-Rácz Antalné), 2. Farsang Anita, Jankai Dóra (Petőfi isk. fk.: Kis-Rácz Antalné), 3. Kolumbán Zsuzsa, Dóczi Zoltán (Klauzál isk., fk.: Szabó Ágnes).

Legügyesebb "netezők":
1. Kozák Gábor (Deák isk., fk.: Vajdáné Balogh Ida),
2. Kun Péter (Koszta isk., fk.: Szelesné Mohácsi Éva), 3. Szabó Sz. Péter (Szt. Erzsébet isk., fk.: H. Szabó Péterné).

Az összesített verseny eredménye:
1. Deák isk.
(csapattagok: László Ildikó, Csák Anita, Takács Kata, Kiss Papp Krisztina, Kozák Gábor, fk.: Vajdáné Balogh Ida),
2. Koszta isk. (csapattagok: Magony Alexandra, Bandula Flóra, Kocsis Katalin, Csizi Henriett, Kun Péter, fk.: Szelesné Mohácsi Éva),
3. Klauzál isk. (csapattagok: Fülöp Nikolett, Sipos Dóra, Kolumbán Zsuzsa, Dóczi Zoltán, Kosztolányi Anita, fk.: Szabó Ágnes).

Kis-Rácz Antalné
közoktatási szakértő


<<< Vissza