XXXIV. évfolyam 13. szám
Vissza a legfirssebb számokhoz

Sorskérdésről döntünk április 12-én
 

2003. április 4.


Ezeréves történelmünk során nekünk adatott meg először az, hogy szabad akaratunkból, békésen csatlakozhatunk egy olyan határok nélküli világhoz, melyről generációk álmodtak.
Az elmúlt hetekben és hónapokban sok mindent megtudtunk az Európa Unióról. Az egyesült Európa egy olyan esélyt ad hazánknak, mely egy nagyobb gazdasági és kulturális közösséghez való kapcsolódással megsokszorozza alkotó energiánkat.
Nem külső szemlélői, hanem részesei leszünk az Európa jövőjét meghatározó döntéseknek.


Bővebben


 

Olcsóbban a fürdőbe!
 

2003. április 4.


Az önkormányzat és személy szerint a polgármester többször is tárgyalt a szentesi kórház önkormányzati biztosával, a március elsejével drasztikusan megemelt gyógyfürdői jegyárakról.
A megbeszélések sikerrel jártak és április elsejétől új, kedvezményes jegyárakat is megállapítottak. Vagyis hétfőtől péntekig délelőtt olcsóbb lett valamennyi belépőjegy és bérlet ára. Az úszásra érkező gyerekek és kísérőik személyenként 70 forintért látogathatják a termálfürdőt. A diák és a nyugdíjas belépő ára is csökkent. Bevezették a hétköznapi családi jegyet, ami alapján két felnőtt és legalább kettő gyermek 950 forintért látogathatja a termálfürdőt, ugyanez a hét bármely időszakában 1200 forint.


 

Száz kilométer vezeték
 

2003. április 4.


Hétfőn délután rendkívüli tanácskozást tartott Szentes Város Önkormányzatának képviselő-testülete. Április elseje volt a határideje a szennyvízcsatorna-pályázat beadásának. Pénteken döntött a Csongrád Megyei Vízügyi Tanács arról, hogy a terveket elfogadta. Vagyis valamennyi utca kiviteli terve minden engedéllyel rendelkezik. A döntéssel biztosította a képviselő-testület azt a pénzügyi forrást, ami a pályázat beadásához szükséges.

A négy öblözetben (amiről már írtunk) a kivitelezés összege 3,6 milliárd forint. Változás az is, hogy címzett támogatás helyett céltámogatásra nyújtja be a város a pályázatát. Ezt azzal indokolta Szirbik Imre polgármester, hogy ott nagyobb összeggel rendelkezik a céltámogatási alap. Ráadásul a volt megyeháza felújítására címzett támogatásra adták be a pályázatot.

A testület egyhangúlag jóváhagyta a pályázat benyújtását. Így 3,6 milliárd forintért, több mint száz kilométer szennyvízvezetéket lehet majd építeni, és a hálózat 5200 új bekötéssel gyarapodik.


 

Kertésztanulók versengtek
 Barthások lettek a legjobbak

2003. április 4.


Április 1-2-án dísznövény-
kertészek vetélkedtek Szentesen. A szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjét rendezte meg a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola. Dr. Csikai Miklósné igazgatótól tudjuk, aránylag kevés ilyen jellegű oktatási intézmény működik az országban, 25 körüli azon iskolák száma, ahol kertészképzést folytatnak. A mostani döntőn tizenöt iskola 22 tanulója kezdte meg írásbeli versenyét.


Bővebben


 

Életfák a csemetéknek
 

2003. április 4.


Nyolc esztendeje annak, amikor először gyűltek össze a városháza udvarán szülők, kisbabák, hogy fát válasszanak maguknak. Új Életfát. Az önkormányzat ajándékát. Ahogyan Szirbik Imre polgármester fogalmazott, a facsemete annak a megbecsülésnek a jele, amit a város érez polgárai iránt. Cserébe, a megajándékozottak érezzék azt, hogy valahova tartoznak, a településhez kötődnek.
Azok a fák, amiket akkor elültettek, már szépen fejlődnek, a tulajdonosaik is felcseperednek. Március 31-én újabb 44 igénylőt vártak a városházán.


Bővebben


 

EU zászló
 

2003. április 4.


Nem mondhatja senki, hogy az Európai Unió zászlója nem szép. El sem tudom képzelni, hogy valakit ne nyugtatna meg a zászló kék alapszíne és a tizenkét csillagból álló koszorú. És tud e zászlónak valamiféle jelentést adni még talán az is, akinek sejtelme sincs eredetéről. Mert van e zászlónak megindító hatása az egészséges képzeletre is.
De azért - gondolom - sokan kíváncsiak arra, hogy a valóságban mit jelent az unió zászlója, hogy a mi szép magyar zászlónk mellé örömmel tudjuk odalátni.


Bővebben


 

Kertvárosi patika
 

2003. április 4.


Sokak óhaja teljesült április 2-án a Kertvárosban. E naptól kezdve a lakosság igénybe veheti az orvosi rendelők mellett megnyílt gyógyszertár szolgáltatásait. A korszerű, esztétikusan berendezett, klimatizált patika hétfőtől péntekig 7.30-17.30 óra között áll a vásárlók rendelkezésére.

Az üzemeltető Kovács Gabriella szakgyógyszerész lapunknak elmondta, hogy több nagy beszállítóval, szakmai céggel állnak kapcsolatban, a gyógyszereken kívül egyéb termékek tekintetében is próbálnak megfelelni a lakossági igényeknek. A "Kertvárosi Patika" nevet fölvevő gyógyszertárat a Chomiak és Kovács Bt. saját erőből (a telket megvásárolták), pályázati pénzből, önkormányzati segítséggel és hitel felvételével építtette. A patikában 2 gyógyszerész, 2 asszisztens és 1 takarítónő dolgozik.


 

125 éve Szentes nyert
 Küzdelem a megyeszékhelyért (II.)

2003. április 4.


Képünkön: Tisza Kálmán miniszterelnök

A félreérthetetlen elutasítás ellenére Szeged nem adta fel a küzdelmet. Céljának elérése érdekében kísérletet tett arra, hogy a községeket a megye határozata ellen hangolja. Próbálkozása részben eredménnyel járt, ugyanis felhívására 6 Csongrád megyei község (Algyő, Csany, Horgos, Kistelek, Mindszent és Tápé) Szeged székhelységét pártoló határozatot hozott. Ezekre támaszkodva újabb felirattal fordult a belügyminiszterhez, kérve a székhelynek Szegedre helyezését. Tisza Kálmán a folyamodványt leküldte megvitatásra a megyéhez.


Bővebben


 

Nomád parkot terveznek
 Hunniális és Szent István-nap

2003. április 4.


Eredményes évet zárt 2002 végén az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A látogatók száma tíz százalékkal emelkedett, összesen 282 ezren voltak kíváncsiak az emlékpark látványosságaira. Az elmúlt évben köszöntötték a 2,5 milliomodik vendéget.
A 2003-ra összeállított elképzeléseket ismertette a napokban Nagy László, az emlékpark vezetője. Az újdonságok között említette, hogy a községháza melléképületében új borbélyműhelyt rendeztek be.


Bővebben


 

Fejlesztik a dandárt
 Vezérkari főnök a laktanyában

2003. április 4.


Dr. Szenes Zoltán altábornagy március 1-je óta a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke. Kinevezését követően az ország valamennyi alárendelt katonai szervezetét meglátogatja, melynek első vidéki állomása volt a szentesi. A II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál állománygyűlésen vázolta a magyar honvédség és ezen belül a dandár jövőjét, a várható feladatokat. Majd találkozott Szirbik Imre polgármesterrel, akivel a város és a katonák kapcsolatáról is szót ejtettek. Ezt követően a vezérkari főnök nyugállományú katonákkal találkozott a tiszti klubban a generációs bajtársi kapcsolatok ápolására. Este a laktanya állományának képviselőivel közös vacsorán, fehér asztal mellett beszélgettek a gondokról, örömökről, mindennapokról.


Bővebben


 

Munkahelyet - telefonon
 

2003. április 4.


A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ az országban elsőként, kísérleti jelleggel új szolgáltatást indított. A mobiltelefonnal rendelkezők ezentúl WAP formájában betekintést nyerhetnek a munkaügyi központ képzési- és állásajánlataiba. A most bevezetett szolgáltatás alapját képezi egy országos WAP portál kifejlesztésének. Az ötlettől a megvalósulásig tartó időszakról és a gyakorlati tudnivalókról Vladiszavlyev András megyei igazgató adott tájékoztatást.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. április 4.


Akinek a csatlakozás mindjárt nem hoz egyéni hasznot, sőt a kellő tájékozottság hiányában gondot okoz, annak is jobb lesz a helyzete, mert százmilliárdokkal gazdagabb országban minden téren gyarapodás, fellendülés teszi könnyebbé mindenki életét. Rövid idő kell ahhoz, hogy az egyéni boldogulás is érezhető legyen. A helyzet csak akkor lesz rosszabb, ha kimaradunk az EU-ból. De ez csak rossz álom...


Bővebben


 

Környezetbarát városért
 A városrendezési bizottság külsős tagjai

2003. április 4.


Képeinken:
Paczali Ferenc
Ugrai Bálint
Makra Zoltán
Kozák János


Paczali Ferenc régóta szerepel a közéletben. El is indult egyéni képviselőként, mint mondja, Füsti M. Lajos ex-alpolgálmester körzetében, aki ráadásul a helyi horgászegyesület elnöke. Na már most így, az utóbbi civil szervezet titkáraként meglehet, esélytelenül.


Bővebben


 

Sikeres táncversenyek
 

2003. április 4.


Klubközi versenyt tartottak nemrégiben Baján, ahol a Szilver TSE táncosai is részt vettek, és az alábbi eredmények születtek.


Bővebben


 

Vár az EU!
 

2003. április 4.


Egyre közelebb kerülünk az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjához. Naponta egyre többet szeretnék tudni az EU tagállamairól. Iskolánk egy sajátos formáját választotta a diákok EU-ismereteinek bővítésére. A Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája nemzetközi kapcsolatai szerteágazóak, sokrétűek.

Az első körben egy liverpooli és veurne-i iskolával kezdődött a közös projektmunka, melynek során gazdag, színes programok valósultak meg az intézményben: vetélkedő az EU tagállamokról, nemzeti ételek készítése (angol, belga, magyar) művésztanárok, Tornyi-Molnár Edit és Janó Tibor tanítottak a partnerintézményekben, nyári nemzetközi tábor Szigligeten, angol, belga, magyar diákok részvételével.


Bővebben


 

Iskolapadban a fotósok
 Júniusban aktfotó-kiállítás

2003. április 4.


A Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör közös szervezésében idén is elkezdődtek a kezdő fotóiskola foglalkozásai. A kezdeményezés nem új keletű; a fotókör lelkes tagjai több mint tíz éve minden tavasszal elindítják a képzést - tudtuk meg Rónyai Rita művelődésszervezőtől, a Szentesi Fotókör vezetőjétől. Az idei képzés március közepén kezdődött, de aki kedvet érez a fotózás iránt, még bekapcsolódhat az ifjúsági házban hétfőnként tartandó előadásokba.


Bővebben


 

Tizenötből-tizenöt
 

2003. április 4.


Hamburgban a kötelek közé lépő Erdei Zsolt 15. profi mérkőzését is megnyerte. A félnehéz súlyú profi bunyósunk ütközete, a brazil José Hilton Santos ellen nem volt verítékmentes, hiszen Madár a negyedik menetben padlón is volt.

Utána viszont összekapta magát, menetről menetre felőrölte riválisa ellenállását. Így érkeztek el a 10. menetig, s ekkor Erdei ökle odasújtott, ahova kellett, s ennek következtében a dél-amerikai srác végleg padlót fogott. A mérkőzésvezetőnek nem volt más dolga, mint magasba emelni Erdei Zsolt kezét, ami a győztesnek kijár. A magyar bokszolónak ez volt a 11. K.O. győzelme. Ezzel a győzelemmel Erdei Zsolt megvédte WBO (bokszvilágszervezet) interkontinentális bajnoki övét.


 

Balladák világa
 

2003. április 4.


A Klauzál Gábor Általános Iskola hosszú évek óta ad otthont az Arany János balladamondó verseny területi fordulójának.
Általános iskolás gyermekekkel balladát mondatni igen nehéz erőpróba, hiszen az értő interpretálás távol áll tőlük. Mindezeket megtanítani egy fiatalnak, bizony nem könnyű feladatot jelent. Aki erre vállalkozik, az nincs könnyű helyzetben.
Amíg Boldizsár Józsefné tanárnő irányításával a zsűritagok tanácskoztak, addig a gyerekek meséltek élményeikről, arról, hogyan választották ki a bemutatott balladát, s hogyan tanulták meg.


Bővebben


 

Az elődökhöz méltón
 

2003. április 4.


A Horváth Mihály Gimnázium drámaisainak szombati gálája is bizonyította, szükség van egy jó állapotban lévő Tóth József Színházra, sőt jó néhány pótszékre is, hiszen a d-sek hatórás, maratoni előadássorozata mindvégig zsúfolásig megtelt nézőtér előtt a zajlott a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.
Aki nem volt elég gyors, s már a kezdéskor lemaradt az ülőhelyekről, állva várhatta a katarzis különböző formáit. Felvezetőként az elsősök kiváló mustrázói csempésztek szívszorító perceket a nagyérdeműnek.


Bővebben


 

A zeneiskola névadója
 Lajtha Lászlóra emlékeztek

2003. április 4.


Lajtha Lászlóra (1892-1963) emlékeztek halálának 40. évfordulója alkalmából a róla elnevezett zeneiskolában április 1-jén. A remek zeneszerző, népdalgyűjtő és zenetanár életútjáról és munkásságáról Nagy János címzetes igazgató tartott előadást. A megemlékezést egy rövid szavalat vezette be: Kruzslicz Tamás, a Lajtha László Zeneiskola tanulója Illyés Gyula a komponista emlékére írt versét olvasta fel. Ezután Rózsi nénivel, Lajtha László özvegyével készült interjút, majd számos zenei részletet hallgathattak meg az érdeklődők.


Bővebben


 

Kétes befektetők?
 

2003. április 4.


Az utóbbi időben több cikk és vélemény jelent meg a lapok hasábjain arról, hogy milyen a város lakosságának ellátottsága a kereskedelmi áruházak és boltok tekintetében.
Mint olyan személy, aki hosszú éveken keresztül dolgoztam ebben a szakmában és viszonylag még mindig jól ismerem e területet, az alábbiak szerint ítélem meg a nyilatkozatokat.
Van, aki (talán egy személy adott hangot ennek) újabb multinacionális céget és annak áruházát követeli és ebben látja az ellátás javulását és a sorban állás megszűnését.


Bővebben


 

Tanult és tanított
 Új hivatalvezető-helyettes a postán

2003. április 4.


Vagyunk többen is, akik szinte gyermekként választunk magunknak életpályát. Sokan közülünk tudatosan. Juhászné Pálnok Lenke is korán elkötelezte magát jelenlegi szakmájával. Általános iskoláit befejezve, tizennégy évesen postaforgalmi szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Budapesten érettségizett.
A munka már Csongrádon várta, igaz, rövid ideig, még meg sem melegedett a főpostán, máris Csanytelekre helyezték. A tanulást azonban nem hagyta abba. Mégpedig nappali tagozaton folytatta, felsőfokú tanfolyammal, úgy másfél évig.


Bővebben


 

Törvény védi a gyerekeket
 

2003. április 4.


A gyermekvédelmi törvény változásairól, az ezzel kapcsolatos aktuális feladatokról tartottak tájékoztatót nemrégiben a városházán. A rendezvényre meghívást kaptak azok az intézmények, szervezetek és személyek, amelyek a törvényben szabályozott gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatot látnak el. A témáról Szombathelyiné Tóth Júlia gyámhivatal-vezetővel beszélgetünk.


Bővebben


 

Jelest kaptak várostörténetből
 Könyvben-képen-interneten

2003. április 4.


Március végén negyedik alkalommal rendezték meg a hagyományos helyismereti-helytörténeti vetélkedőt 10-14 éves diákoknak. A szervezők -Városi Gyermekkönyvtár, Petőfi Sándor Ált. Iskola, Koszta József Múzeum és TEAM Számítástechnika - irányításával több héten keresztül készülhettek a gyermekek az izgalmas feladatokra.
Már a versenyre történő benevezés is szokatlan volt, hiszen iskolánként az ötfős csapatoknak e-mailben, illetve floppyn kellett leadni egy Koszta-festményről alkotott kis mini tanulmányt.


Bővebben


 

Botrány a meccsen
 

2003. április 4.


Megkezdődtek az NB I-es női teremlabdarúgó (futsal) bajnokságban a négyes döntő küzdelmei. Az első fordulóban Szekszárdon adtak egymásnak randevút az AL-KO Szentesi TE, Bp. Reac, Szekszárd és Bp. Hungária Rosco női együttesei. A szentesi hölgyeknek nagyon rosszul sikerült az aranyéremért folyó nyitó forduló. Három mérkőzésen nulla pontot szereztek. Kiss Etelka, a csapat technikai vezetője a szekszárdi fellépést így értékelte: - Rengeteg gólhelyzetet hagytunk ki. Itthon felejtettük a góllövő cipőnket. Indiszponált játékvezetés ez valamennyi csapat mérkőzésére értendő. Bízunk a további jó folytatásban.


Bővebben


 

Ringbe szállnak
 

2003. április 4.


Több mint egy éve csend honol a szentesi ökölvívás körül. Ennek okát keresve beszélgettem Bertók Róberttel, a Szentesi Kinizsi ökölvívó szakosztályának edzőjével.
- Köztudott, hogy a szakosztályon belül egy új sportág a kickboksz is képzésre került. Ez volt az oka a hallgatásnak?


Bővebben


 

Sikeres dzsúdósok
 

2003. április 4.


Budapesten rendezték meg a diák "A" Magyar Köztársaság Kupa cselgáncsversenyt, ahol a Petőfi dzsúdósai közül Dékány Dóra (Petőfi isk.) 3., Mészáros Csaba (Deák isk.) az 5. helyen végzett.
A ceglédi serdülő lány MKK megméretésen szintén sikeresen szerepeltek a szentesi dzsúdósok: Gyói Alexandra 1., Nagypál Katalin 2. helyezéssel tért haza (mindketten Petőfi isk.).


Bővebben


 

A kórházba költöznek
 

2003. április 4.


A területi kórháztól kapott tájékoztatót szerkesztőségünk, amely az alábbi információkat tartalmazza:
Az Ady E. u. 27. sz. (kenyérgyárral szemben) alatti tüdőgondozó, tüdőszűrő, az ideg- és addiktológiai-, bőr- és nemibeteg gondozó a kórház területére, és a rendelőintézetbe költözik.


Bővebben


 

Négyből semmi
 

2003. április 4.


A januári sikersorozat után a szurkolókban és játékosokban is ugyanaz motoszkált. A Magyar Kupa csatározások után lejátszott mérkőzéseken csak kisebb időintervallumban sikerült hozni az év eleji formát. A csúfos Szeged elleni, majd az ahhoz hasonló Újpest találkozót követően még volt némi remény javítani, de a fővárosi OSC otthonában gyakorlatilag minden eldőlt.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. április 4.


Első hely... a Petőfi DSE-nek!

Asztalitenisz... vereséggel.

Fál tucat hazai gól... nem kegyelmezett a Szentesi TE

Döntetlen... de csak az eredményben

Vereség... Ybl - Bertók SC: 14-4

Bronzérem... a Carnex-Szentes női vízilabda csapatnak


Bővebben


 

Búvárok vizsgáztak
 

2003. április 4.


Az elmúlt héten búvároknak rendeztek átminősítő vizsgát a szentesi műszaki dandárnál. A vizsgának is helyet adó búvárbázis egyébként egyedülálló az országban, valamennyi katonai alakulat búvárait itt oktatják. Amint Polányi Tibor alezredes elmondta: légvédelmi és szárazföldi parancsnokság katonáit vizsgáztatták. Elméleti és gyakorlati feladatokat kell megoldani. A medencében a vízbiztonságot bizonyították a katonák és a különböző búvárfogásokról adtak tanúbizonyságot. Kereső, kiemelő feladatokat végeznek majd a különböző kutató-mentő csoportokban. A felvétel a búvárok gyakorlati vizsgáján készült a szentesi műszaki dandár búvárbázisán.


 

Családi események
 

2003. április 4.


Született:
Székely Antalnak és Tóth Ildikónak (Csongrád, Batsányi u. 12.) Antónia Réka, Juhász Pálnak és Bódi Noéminek (Csongrád, Petneházi u. 14.) Elizabet Vanessza...


Bővebben


 Vissza a legfirssebb számokhoz