<<< Vissza

Törvény védi a gyerekeket

2003. április 4.

 
A gyermekvédelmi törvény változásairól, az ezzel kapcsolatos aktuális feladatokról tartottak tájékoztatót nemrégiben a városházán. A rendezvényre meghívást kaptak azok az intézmények, szervezetek és személyek, amelyek a törvényben szabályozott gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatot látnak el. A témáról Szombathelyiné Tóth Júlia gyámhivatal-vezetővel beszélgetünk.

- Az elhangzott előadásokból kitűnt, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló, ez év januárjától lényegesen módosult törvény szerint a gyermekek védelmét ellátó helyi önkormányzatok, gyámhivatalok, bíróságok, rendőrség, ügyészség, beleértve más szervezeteket és személyeket is, a törvény alkalmazása során, a gyermek mindenekfelett álló érdekét figyelembe véve, a törvényben elismert jogaikat biztosítva jártak el - mondta a hivatalvezető.

- A gyermekvédelmi törvény meghatározza az alapvető gyermeki és szülői jogokat, kötelezettségeket. Ezek szerint...

- A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez, joga van ehhez sokféle segítséget igénybe venni. Joga van emberi méltósága tiszteletben tartásához, fizikai, szexuális vagy lelki erőszakkal történő bántalmazással, az elhanyagolással és az információs ártalommal szembeni védelemhez. Szüleitől vagy más hozzátartozóitól csak saját érdekében, törvényben meghatározott esetekben és módon választható el.

- Ugyanakkor kötelességekről is beszélhetünk...

- A gyermek kötelessége különösen, hogy gondozása és nevelése érdekében szülőjével vagy más törvényes képviselőjével, gondozójával együttműködjön, képességeinek megfelelően tegyen eleget tanulmányi kötelességének, tartózkodjék az egészségét károsító életmód gyakorlásától, az egészségét károsító szerek használatától.

- Előreláthatólag júliusban feláll a gyermekjogi képviselő intézménye. Milyen feladattal?

- A gyermekjogi képviselő ellátja majd a családjából kiemelt, gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő fiatalok törvényben meghatározott jogainak védelmét, segíti a gyermekeket jogaik megismerésében és érvényesítésében. Továbbá figyelemmel kíséri az óvoda, az iskola, a kollégium és a pedagógiai szakszolgálat intézményeiben folyó gyermekvédelemmel kapcsolatos tevékenységet.

- A törvénymódosítással mennyiben változtak a szülők jogai és kötelességei?

- Nem változtak. A szülő továbbra is jogosult és köteles arra, hogy gyermekét családban gondozza, nevelje, annak testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges feltételeket, különösen a lakhatást, étkezést, ruházattal való ellátást, valamint az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz való hozzájárulást biztosítsa. Jogosult arra, hogy a gyermeke nevelkedését segítő ellátásokról tájékoztatást, neveléséhez segítséget kapjon. A szülő jogosult és köteles gyermeke emberi méltóságát tiszteletben tartani, jogai gyakorlásához iránymutatást, tanácsot és segítséget adni, gyermeke jogainak érvényesítése érdekében a szükséges intézkedéseket megtenni, a gyermeke ellátásában közreműködő személyekkel és szervekkel, hatóságokkal együttműködni.

- A törvény meghatározza a gyermekek védelmének rendszerét, amely családban történő nevelkedésének elősegítésére, veszélyeztetettségének megelőzésére és megszüntetésére, valamint a szülői vagy más hozzátartozói gondoskodásból kikerülő gyermek helyettesítő védelmének biztosítására irányuló tevékenység. Mik alkotják ezt a rendszert?

- Elöljáróban el kell mondani, hogy a gyermekvédelmi rendszer működtetése állami és önkormányzati feladat. Rendszerét pénzbeli ellátások (rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, gyermektartásdíj megelőlegezése, gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő fiatal felnőttek otthonteremtési támogatása), személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások (gyermekjóléti szolgáltatás, gyermekek napközbeni ellátása, a gyermekek átmeneti gondozása), személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekvédelmi szakellátások (otthont nyújtó ellátás, utógondozói ellátás, területi gyermekvédelmi szakszolgáltatás) és hatósági intézkedések (védelembe vétel, ideiglenes hatályú elhelyezés, átmeneti nevelésbe vétel, tartós nevelésbe vétel, nevelési felügyelet elrendelése, utógondozás, illetve utógondozói ellátás elrendelése) alkotják.


<<< Vissza