<<< Vissza

Az elődökhöz méltón

2003. április 4.

 
A Horváth Mihály Gimnázium drámaisainak szombati gálája is bizonyította, szükség van egy jó állapotban lévő Tóth József Színházra, sőt jó néhány pótszékre is, hiszen a d-sek hatórás, maratoni előadássorozata mindvégig zsúfolásig megtelt nézőtér előtt a zajlott a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

Aki nem volt elég gyors, s már a kezdéskor lemaradt az ülőhelyekről, állva várhatta a katarzis különböző formáit. Felvezetőként az elsősök kiváló mustrázói csempésztek szívszorító perceket a nagyérdeműnek. A monológok, a versek és a dalok, mint a színházművészet apró gyöngyszemei ragyogtak fel a diákok előadásában. A fiatal növendékek egy pillanatra sem akadtak fenn a játék buktatóin. Amit a téma megkívánt, akár nevetve vagy komoran, a mondanivalót hűen követve jártak fel s alá, vagy álltak kővé meredve a színpadon. A megérdemelt taps és ováció persze sose maradt el. A lélek bugyrait bejáró produkciók után szemet gyönyörködtető tánc következett. A harmadikosok a Hair című musical egyik szédületes dalára perdültek, forogtak, guggoltak, ugrottak nagyot. Kisebb pihenő után Petőfi Sándor Kukorica Jancsiját - francia nyelvre átültetve - adta elő ugyanez a társaság. A Jean de Popcorn címet viselő darabbal nemcsak a szentesi közönségnél aratott hatalmas sikert a 3. D osztály, egy nappal később a Pécsen megrendezett Frankofon Országos Francia Nyelvű Diákszínjátszó Fesztivált is megnyerte, így jövő áprilisban ők utazhatnak a törökországi Isztambulba, ahol hazánkat képviselve mutathatják be lélegzetelállító tehetségüket.

Szó sincs róla, hogy fetisizálni kellene ezt az évfolyamot, de a negyedikesek Moulin Rouge tánca után ismét nagyot alkottak. Csapiné Matos Ibolya tanítványai a Halálra táncoltatott lány című népballadát vitték színre olyan erővel, hogy sem publikum, sem a helyszínen jelenlévő Országos Színjátszó Fesztivál zsűrije nem talált szavakat, de véget nem érő vastaps és arany minősítés jutott a közreműködőknek. Az esemény záróakkordjaként a végzős diákok Foster I. Erzsébet című darabját mutatták be László Zoltán rendezésében. Ezt a produkciót is arany minősítéssel jutalmazta a szakmai zsűri.

A 25. évfordulóját ünneplő drámai tagozat a nagy elődökhöz méltón varázsolta el a hálás közönséget. A folytatás június végén lesz, amikor az összes egykori évfolyam számot ad az itt szerzett tudásból.

B. D.


<<< Vissza