<<< Vissza

Balladák világa

2003. április 4.

 
A Klauzál Gábor Általános Iskola hosszú évek óta ad otthont az Arany János balladamondó verseny területi fordulójának.
Általános iskolás gyermekekkel balladát mondatni igen nehéz erőpróba, hiszen az értő interpretálás távol áll tőlük. Mindezeket megtanítani egy fiatalnak, bizony nem könnyű feladatot jelent. Aki erre vállalkozik, az nincs könnyű helyzetben.

Amíg Boldizsár Józsefné tanárnő irányításával a zsűritagok tanácskoztak, addig a gyerekek meséltek élményeikről, arról, hogyan választották ki a bemutatott balladát, s hogyan tanulták meg. A kiválasztás bizonyult a legnehezebb dolognak. A helyes döntéshez számtalan balladás kötetet kellett átnézni, ízlelgetni az ott látottakat, olvasottakat. Csupán ezután következhetett a pedagógus és a szülő segítségével a tanulás. Nem könnyű az ismétlődő elemeket mindig más formában bemutatni, érzékeltetni a drámaiságot, a szereplőváltást, a párbeszédeket, a balladára jellemző homályt. Mindezekről részletesen szólt a zsűri elnöke a gyerekeknek, akik egyenként is hasznos tanácsot kaptak az értékelés során.
A 7-8. osztályosok:

1. Borbás Erzsébet, (Petőfi isk., felkészítő tanár: Kis-Rácz Antalné),

1. Dobos Judit Eszter, (HMG,fk.: Szurmik Zoltán), 2. Szerdahelyi Anett, (HMG, fk.: Szurmik Zoltán), 3. Korpás Andrea, (Árpádhalom, ált. isk., fk.: Bertus Jánosné).

A helyezést elért tanulók Szegeden a megyei versenyen képviselik területünket május 10-én.

Kis-Rácz Antalné
közoktatási szakértő


<<< Vissza