<<< Vissza

Vár az EU!

2003. április 4.

 
Egyre közelebb kerülünk az Európai Unióhoz való csatlakozás időpontjához. Naponta egyre többet szeretnék tudni az EU tagállamairól. Iskolánk egy sajátos formáját választotta a diákok EU-ismereteinek bővítésére. A Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskolája nemzetközi kapcsolatai szerteágazóak, sokrétűek.

Az első körben egy liverpooli és veurne-i iskolával kezdődött a közös projektmunka, melynek során gazdag, színes programok valósultak meg az intézményben: vetélkedő az EU tagállamokról, nemzeti ételek készítése (angol, belga, magyar) művésztanárok, Tornyi-Molnár Edit és Janó Tibor tanítottak a partnerintézményekben, nyári nemzetközi tábor Szigligeten, angol, belga, magyar diákok részvételével.

Második lépésben az iskola új partnerekre talált. Cseh, ír, finn, olasz és görög intézményekkel három évre szóló projektet dolgoztunk ki, nemzeti parkjaink témakörben. Egy-egy természetvédelmi területet bemutató anyagot juttattunk el egymásnak.

Március 27-április 6-a között a tanárcsere-program keretében Tornyi-Molnár Edit, Tóthné Török Ildikó és Dömsödi Eszter tanárnők földrajzot, biológiát fognak tanítani a finnországi partnerintézményben.
A tanítás mellett készítenek az ottani diákoknak magyaros ételeket, hímeznek, tojást festenek, bevezetik őket a selyem- és üvegfestészet rejtelmeibe.

Április 25-29-e között az írországi partnerintézmény igazgatója és még két nevelő látogat iskolánkba.
Június 21-29-ig ez az egy hét diákjainknak felejthetetlen élmény lesz. Liverpoolba utazhatnak, megismerkedhetnek az angol diákokkal, iskolával, a város nevezetességeivel, történelmi múltjával.

A programokon keresztül diákjaink, nevelőink tapasztalatokat szereznek más európai országok oktatási rendszeréről, módszereiről. Megismerjük kultúrájukat, hagyományaikat, történelmüket. Mindezekhez a Socrates Nemzeti Iroda pályázatai nyújtanak támogatást.

Varga Sándorné
mb. igazgató


<<< Vissza