<<< Vissza

Környezetbarát városért
 A városrendezési bizottság külsős tagjai

2003. április 4.

 
Képeinken:
Paczali Ferenc
Ugrai Bálint
Kozák János
Makra Zoltán


Paczali Ferenc régóta szerepel a közéletben. El is indult egyéni képviselőként, mint mondja, Füsti M. Lajos ex-alpolgálmester körzetében, aki ráadásul a helyi horgászegyesület elnöke. Na már most így, az utóbbi civil szervezet titkáraként meglehet, esélytelenül. A városrendezési-, fejlesztési és környezetvédelmi bizottságba a Munkáspárt delegálta, amivel szakértelmét ismerték el, hiszen művezetőként sok-sok évet dolgozott a szennyvíztelepen, aztán - mint mondja - a környezetvédelemhez is ért.

- Így kerülhettem a képbe - jelenti ki, és hozzáfűzi: - A környezetvédelem egyik legfontosabb a város életében. A bizottságban '98 óta dolgozom, mostanra kicsit kicserélődött a grémium, külsősként csak én maradtam a régiek közül. A tagok létszáma is bővült hétről kilencre. A legnagyobb feladat most a csatornázás. A városnak közel ötvenszázalékos a csatornázottsága, ami mintegy hetvennyolc kilométer hálózatot jelent. Az országos átlag is ennyi. A fejlesztés sajnos egy kicsit háttérbe szorul a szűkös anyagiak miatt. Meggyőződésem, lehetőségeihez mérten jól gazdálkodik a város.


Makra Zoltánt 2002 nyarán egyik kedves barátja beszélte rá a képviselőségre. Először azt felelte: nincsenek ilyen ambíciói. Aztán amikor felkérték rá, a polgári oldal elkötelezettjeként úgy döntött, megpróbálja.

- Tisztes vereséget szenvedtem. Akkor gratuláltam a győztesnek, ismerem, ő is a jó ügyet képviseli - meséli.

- A polgári oldal vezetőivel egyeztetve elmondtam, ha egyéniben nem nyerek, listás képviselő nem szándékozom lenni. Ha kellek, segítek, mondtam, így kerültem a városfejlesztési bizottságba. Azon dolgozom, hogy Szentes minőségében lakhatóbb legyen, ami elkészül, az professzionális, magas szintű legyen.
Ehhez olyan emberek kellenek, akik az irányvonalat meg tudják határozni. Úgy a környezetünk, mint a városkép kialakítását illetően. Van egy Kossuth-díjas építészünk, Csete György, aki Szentes szülötte, nagyszerű építésze, munkája helyet érdemelne valahol, fő helyen, hiszen ezek a mi értékeink. Ezekről nem szabadna elfeledkeznünk.

- A Tisza-partján is sok a teendő - folytatja mondandóját a MÁV Jendrassik György Gépészeti Főnökség vezetője. - Vesszőparipám a gyógy- és termálfürdő, a termálturizmus megerősödése. Kiskunmajsán a porból, homokból egy város nőtt ki, és ha nekik megérte, akkor nekünk is megéri, tudom, ezerszer jobb vizünk van, és az itteni liget, a szép környezet lehetőséget biztosítana arra, hogy Szentes mezőváros jellege mellett fürdőváros is legyen. További tervem a vasutas-turizmus fejlesztése, a klubház kihasználásával egy vasúttörténeti múzeum megvalósítása.


Kozák János is először vállalt politikus szerepet, amikor a polgári oldal jelöltjeként elindult a választáson. Második lett a körzetben, a kapott több mint 300 szavazatot ezúttal is köszöni azoknak, akik rá szavaztak, akik segítették a Kisérben. A jobboldali szövetség javaslatára került külsősként a bizottságba.

- Aminek nagyon örülök - meséli. - A nyugdíjkorhatár felé közeledve, mérnökemberként sok tapasztalatot szereztem, sokfelé jártam életemben. Tudom, máshol, hogy mennek a dolgok, javaslataim is vannak a város fejlesztése szempontjából. Jelenlegi szakmámban egy olyan kft.-nek vagyok a vezetője, amely szennyvíz- és ivóvíztisztítási berendezések gyártásával, szerelésével foglalkozik. Ennek kapcsán sok polgármesteri hivatalban jártam, rengeteg településen, ezáltal nagy rálátásom van a dolgokra.

Alapvetően lokálpatrióta vagyok, más települések hívása ellenére Szentest választottam. A város, a város sportjának a szeretete afelé irányított, hogy a sporton keresztül a települést minél jobban és többen megismerjék. Szeretnék büszke lenni városomra. S ehhez az ötleteimmel, a tapasztalataimmal hozzá tudok járulni.


Ugrai Bálint a 2002-es választások alkalmával került be a bizottságba. Mint mondja, politikusként kezdőnek számít, ám idén ősszel a 30. évét dolgozza szakoktatóként a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakmunkásképzőben, ugyanakkor a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem területén nagy tapasztalattal rendelkezik. Így vall önmagáról:

- Évek óta foglalkozom a hasznos hulladék gyűjtésével, a városi kommunális lerakó állapotával. Életvitelünk velejárója, hogy egyre több hulladékot halmozunk fel, gondot okoz a megsemmisítése, hasznosítása. A hasznosítással szeretnék foglalkozni, úgy érzem, hogy a bizottságban többet tudok tenni. Természetesen ezt az emberek összefogása nélkül lehetetlen megvalósítani, ehhez próbálok hozzájárulni bizottsági munkámmal. Mellőzött, háttérbe szorult népszerűtlen feladat ez. Sokan rangon alulinak tekintik a tevékenységet, amelynek feladata többek között a városképet csúfító autóroncsok, fóliák eltüntetése, az illegális hulladéklerakók megszüntetése.

Lovas József


<<< Vissza