<<< Vissza

Munkahelyet - telefonon

2003. április 4.

 
A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ az országban elsőként, kísérleti jelleggel új szolgáltatást indított. A mobiltelefonnal rendelkezők ezentúl WAP formájában betekintést nyerhetnek a munkaügyi központ képzési- és állásajánlataiba. A most bevezetett szolgáltatás alapját képezi egy országos WAP portál kifejlesztésének. Az ötlettől a megvalósulásig tartó időszakról és a gyakorlati tudnivalókról Vladiszavlyev András megyei igazgató adott tájékoztatást.

- Az elmúlt évben internetre tettük állásainkat, hogy ügyfeleink - az állást keresők és kínálók is - minél hamarabb tudjanak tájékozódni. Ezt követően merült fel az ötlet Kiss János informatikus munkatársamtól, hogy mi lenne, ha a mobiltelefon előnyeit kihasználva WAP formájában is elérhetők lennének ajánlataink.

Magyarországon jelenleg közel 7 millió mobiltelefont használnak rendszeresen, melynek egynegyede alkalmas WAP igénybevételére. (WAP - Wireless Application Protocol - operációs rendszertől független kommunikációs protokoll). Ez a szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a mobiltelefon képernyőjén olyan dinamikusan változó szöveges információ jelenjen meg, ami a felhasználó érdeklődési körének megfelel.

- Az általunk kidolgozott rendszert bemutattuk a szakminisztériumnak, ahol felkarolták az ötletet és kísérleti jelleggel bevezettük a megyei kirendeltségnél. Elérhetősége, azaz a WAP portál címe www.csmmk.hu/wap/index.wml. Ezt a telefonba beírva és elindítva, a készülék megkérdezi, hogy állást vagy tanfolyamot keres, milyen körzetben, azaz melyik kirendeltségnél a hét közül és teljes vagy részmunkaidős legyen az állás. A kapott listából kiválasztva a nekünk tetszőt, részletes információt kaphatunk a munkakörről, a munkavégzés helyéről, megkapjuk a munkaadó nevét, telefonszámát, a várható munkabért illetve egy rövid szöveges leírást az állásról. Ezt követően bővebb információért közvetlen hívható a munkáltató vagy a munkaügyi központ.

- Természetesen nem gondoljuk, hogy a munkanélküliek problémáját egyértelműen a WAP szolgáltatással oldjuk meg. Ez egy kiegészítő lehetőség, amely nemcsak a munkanélküli álláskeresők rendelkezésére áll. A költségeiről annyit, hogy egy ilyen keresés nem éri el a száz forintot alkalmanként. Jelenleg az adatokat - hétvége és hétfő kivételével - mindennap reggel fél kilencig frissítjük, azaz elég naponta egyszer fellépni a rendszerre. Hétvégén és hétfőn a pénteki állapot látható.

Ha az érdeklődés és a technikai rendszer is megfelelő lesz, akkor az egy hónapos próbaidőt követően az egész ország területére kibővítik a szolgáltatást. Akkor pedig az ország munkaügyi központjainál bejelentett valamennyi állás országosan elérhetővé válik WAP-on keresztül - tette hozzá Vladiszavlyev András megyei igazgató.

Besenyei


<<< Vissza