<<< Vissza

EU zászló

2003. április 4.

 
Nem mondhatja senki, hogy az Európai Unió zászlója nem szép. El sem tudom képzelni, hogy valakit ne nyugtatna meg a zászló kék alapszíne és a tizenkét csillagból álló koszorú. És tud e zászlónak valamiféle jelentést adni még talán az is, akinek sejtelme sincs eredetéről. Mert van e zászlónak megindító hatása az egészséges képzeletre is.
De azért - gondolom - sokan kíváncsiak arra, hogy a valóságban mit jelent az unió zászlója, hogy a mi szép magyar zászlónk mellé örömmel tudjuk odalátni.

Általában mindenki úgy érzi, hogy a zászló szent jel. Ahogy 1907-ben Prohászka mondja egy zászlószentelési ünnepélyen: a zászló "jele a törekvéseknek, de jele egyszersmind az összetartásnak, a testvériségnek is." S, hogy kinek a kezébe való? Erről így ír Prohászka: "Mély meggyőződés kell arról, hogy nem a nagyszájú és nagyképűsködő ember esik latba, hanem az, akinek esze megérti a világot és a keze az eszén keresztül fogja meg a dolgot."

Aki napjainkban érti a világot, az tudja, hogy általános értékvesztés lett úrrá elméken és szíveken. Mindenféle hitnek válságában élünk, és mert ennek ellenére Európa népei élni akarnak, ezért reménységre szorulnak.
Nos, Európa egy olyan zászlót tud uniója egén látni, melyet látott a Jelenések könyvének látnoka, aki az első keresztények első hitválságának idején számolt be egy látomásáról így: "Ekkor nagy jel tűnt fel az égen: egy asszony, akinek öltözete nap volt - lába alatt a hold, és a fején tizenkét csillagból álló korona." (Jel. 12,1). A látnok kortársai e látványból meríthettek reménységet arra, hogy e csillagkoronás asszony őket magukat jelképezi, s égi erők is küzdenek azért, hogy kezdődő hitük össze ne omoljon.

A XX-XXI. század Európája nem arról nevezetes, hogy égiek segedelmében higgyen, de azt már kezdi gyanítani, hogy a fene nagy tudománya és technikája sem alkalmas arra, hogy jövőjének őrző angyala legyen. Maga sem tudja: miben reméljen.

Ám érdekes módon éppen azt a jelképet kapta zászlójára, ami az első bizonytalankodó keresztényeket bátorította. Méghozzá egy mai zsidó jóvoltából. Paul Levi a neve. A vészkorszakban fogadalmat tett, hogyha megmarad, megkeresztelkedik. Így történt. Aztán olyan pozícióba került, ahol ajánlatot tehetett az Európai Unió zászlójának mondanivalójára. Történetesen ezt javasolta.

Így aztán előállt az a helyzet, hogy miközben arról szól a vita, hogy Isten nevét kibírja-e az unió alkotmánya, az unió zászlója attól olyan megnyugtatóan szép, hogy valamikor egy hitében bizonytalankodó keresztény közösséget volt hivatva bátorítani.

Aki szeret elgondolkodni, az ennek tudatában elgondolkodhat. Mert ha van jelentése a piros-fehér-zöldnek, akkor az égszínkékes háttérből reánk néző csillagkoronának talán még több a mondanivalója. S, aki örülni tud ennek, örülhet is.

Vági László


<<< Vissza