<<< Vissza

Kertésztanulók versengtek
 Barthások lettek a legjobbak

2003. április 4.

 
Április 1-2-án dísznövénykertészek vetélkedtek Szentesen. A szakma kiváló tanulója verseny országos döntőjét rendezte meg a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola. Dr. Csikai Miklósné igazgatótól tudjuk, aránylag kevés ilyen jellegű oktatási intézmény működik az országban, 25 körüli azon iskolák száma, ahol kertészképzést folytatnak. A mostani döntőn tizenöt iskola 22 tanulója kezdte meg írásbeli versenyét.

- A verseny rendezési jogát tulajdonképpen sorba adják az országban - mondta az igazgatónő. - A döntőt nyilván olyan helyen lehet megrendezni, ahol a feltételek adottak. Nagyon régóta foglalkozunk dísznövénykertész tanulók oktatásával, hosszú ideje építgetjük a gyakorlati és egyéb hátterünket. Mindebbe közrejátszott az is, hogy az utóbbi években jelentős fejlesztéseket tudtunk a gyakorló, illetve az iskolai kertünkben véghezvinni. Hogy bennünket választottak, az egyrészt megtiszteltetés, másrészt óriási feladat. Hiszen nemcsak a gyakorlati feltételeknek kell megfelelnünk, hanem az egész rendezvény sikeres lebonyolítása a feladatunk. Nem egyszerű dolog ennyi tanulót, kísérő tanáraikat megfelelően fogadni, utóbbiak részére szakmai programról gondoskodni.

A program. Az ünnepélyes megnyitón, melyet az Árpád Agrár Rt. székházában rendeztek, dr. Csikai Miklósné igazgató köszöntötte a megjelenteket, diákokat, tanárokat, szakembereket, előadókat. A meghívott vendégek közül Szirbik Imre polgármester beszédében kitért a közelgő európai uniós szavazásra. Most egy nagy versenyre készülünk. Olyan versenyre, amelyet már nem korlátoznak határok, jelentette ki, majd még hozzátette: a szentesi kertészek keze nyomát sokfelé ismerik az országban, s a világban is.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja kitért arra, hogy nagyon fontos állomás ez a fiatalok életében. A rendezvény az iskola elismerését is jelenti egyben. Gratulált a tanári karnak, a diákoknak, akiket az agrárágazat zászlóvivőinek nevezett, a fontos, hogy megtalálják számításukat az életben.

Dr. Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke egyebek mellett jó tanáccsal is ellátta a fiatalokat, mint mondta, ez egy verseny mely nem a másik legyőzésére irányul. Vegyenek példát a holland kertészektől, ők nem azért lettek világhírűek, mert legyőzni akarták a másikat, hanem mert partnerként tekintettek rájuk.


Dr. Marton István főosztályvezető (Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium) azt fejtegette, hogy a magyarok felkészültsége, szakmai tudása biztosíték arra, hogy megállják majd a helyüket az Európai Unióban. S hogy mindez megvalósulhasson, három dologra hívta fel a jelenlévők figyelmét: a tanulásra, a nyelvismeretre és az informatikára. Befejezésül még megjegyezte: az iskola kiváló lehetőségeket biztosított a verseny lebonyolításához.

A szakmai előadások középpontjában természetesen a dísznövénykertészet állt. Az iskola vezetői úgy gondolták, az adott téma van olyan jelentős a Dél-Alföldön, hogy arról beszéljenek. A programokra jeles környékbeli szakembereket hívtak meg. Magánkertészeket például, de eljött Szentesre dr. Eke Sándor, aki a legnagyobb liliomkertész az országban, előadása a szövetkezés jelentőségéről szólt a dísznövénytermesztésben, vagy a budapesti virágcsarnok egyik alapítója, Gerbár József, aki az értékesítésről beszélt. Dr. Csikai Miklós a magyar kertészet európai uniós lehetőségeit taglalta.

Pontszámra megy a verseny, a lehetséges pontok 66 százalékát teljesíteniük kell a diákoknak ahhoz, hogy már most megkapják a bizonyítványt. Szakmunkások lesznek. Az iskolát két versenyző, Nyikos Csilla és Gránicz Zsolt képviseli. A rendezvény első délelőttjén írásbeli volt, délután gyakorlati versenyen vettek részt a diákok, másnap szóban tettek tanúbizonyságot tudásukról. A tanárok előbb Szegeden tanulmányozták a kőzetgyapotos termesztést, majd az Ópusztaszeri Nemzeti Park megtekintése szerepelt a programjukban.
A 2003-as Szakma Kiváló Tanulója verseny dísznövénykertész szakképesítés nyertesei: 1. Nyikos Csilla, 2. Gránicz Zsolt (mindketten Bartha János Szakképző Iskola, felkészítő: Törőcsik Zoltánné), 3. Dóra Andrea (Budapest, Magyar Gyula SZKI, felkészítő: Ferencz Klára). A huszonkét versenyző diákból nyolcan szereztek szakmunkás végzettséget.

Lovas József


<<< Vissza