<<< Vissza

Tavaszi borünnep Csongrádon
Borlovag lesz Balázs Árpád

2003. március 28.

 
A Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa megtisztelő címmel kitüntetett Csongrád immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos Borünnepét április 4-5-én.

A rendezvénysorozat tulajdonképpen március 29-én, pénteken kezdődik, amikor a város utcáin, terein beharangozó borkorzóval és lovasfogattal a kosztümös borlovagok csapnak hírverést az eseményeknek. A hangulatkeltő megmozduláson borversekkel, zenével jelzik: ez a rendezvény a város ünnepe, amelyre nem csak a boros gazdákat, de minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezők - tudtuk meg Szabóné Szakács Katalin szervezőtől, a Művelődési Központ munkatársától. Mint Kovács Lászlóné, a Művelődési Központ igazgatója elmondta, a Borünnep keretében idén Megyei Borversenyt hirdetnek.

A versenyre mindazon bortermelőket, boros gazdákat várják, akik szakértői csoport előtt szeretnék minősíttetni boraikat. A rendezvény szakmai és ünnepi oldala mellett a hagyományos csongrádi borkultúra erősítése a célunk - hangsúlyozta az igazgatónő. Kovács Lászlóné azt is elárulta, hogy az eddigi versenyek tapasztalata alapján száz-száznegyven bormintára számítanak. A város intézményei, cégei egyébként a legkülönfélébb kategóriák számára hirdetnek díjakat. A versenyre vállalkozók a Csongrádi Hegyközség Kossuth tér 7. alatti székhelyén március 31-től április 2-ig adhatják le boraikat, mégpedig mintánkét 2 darab parafa dugóval ellátott 0,75 literes címkézetlen palackban. A borbírálat időpontja április 4. A zsűri szakmai feladatait dr. Eperjesi Imre professzor emeritus és Kállay Miklós, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője látják el.

A Borverseny fővédnöke dr. Frank József, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke lesz, védnöke pedig Bedő Tamás Csongrád Város polgármestere. Az esemény díszvendégeként Prohászka Béla, a Magyar Gasztronómiai Válogatott szövetségi kapitánya is megtiszteli jelenlétével a városi ünnepséget. A Borünnep hagyományosan látványos epizódja a Művelődési Központ előtti téren rendezett Borkínáló, melynek keretében április 5-én délután négykor a Szent Vince Borlovagrend tagjai szíves örömest vendégül látják a városiakat egy pohár jó borra. A XII. Borünnep záró rendezvényének, a Borbálnak a Művelődési Központ Magyar Király Díszterme ad otthont.

A 18 órától kezdődő eseményen a Borverseny eredményhirdetésén, s a díjak kiosztásán kívül a Szent Vince Borlovagrend új tagjainak ünnepélyes avatására is sor kerül. Így olyan híres személyiségek lépnek a borlovagok nemes társaságába, mint Balázs Árpád, Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Erkel-díjas zeneszerző, Érdemes-művész, Szentes Város Díszpolgára, a Magyar Marketing Szövetség részéről dr. Karikó József elnök és Tonk Emil alelnök, valamint magára öltheti a lovagrend díszes talárját Bedő Tamás polgármester és Nagypál Mihály borász is. Az új tagok avatását dr. Fülöp Mihály nagymester celebrálja.

Az ünnepélyes aktusok után vacsora és bál várja a szórakozni vágyókat. Az este folyamán a minősített borokat bárki megkóstolhatja, míg a jó hangulat zenei aláfestéséről a Murphy Band gondoskodik.


<<< Vissza