XXXIV. évfolyam 12. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Minőség és partnerség
 Magyar gazdák az unióban

2003. március 28.


A mai magyar mezőgazdaság teljesítménye közel egyharmadával esett vissza a kilencvenes évekhez képest. Ezért hiába is akarnánk a csatlakozási tárgyalásokon elfogadott kvótákban rejlő negatívumokat Brüsszel számlájára írni, valahol mi rontottuk el - hangzott el a Szentes Városért Civil Fórum által rendezett előadáson.

Csikai Miklós, az Árpád Agrár Rt. elnök-vezérigazgatója, az agrárkamara elnöke bevezetőjében elmondta, még több hasonló rendezvényre, fórumra lenne szükség ahhoz, hogy az Európai Unión belüli élet minden területét érintő kérdés napvilágot lásson. A folytatásban a magyar gazdákkal kapcsolatos számok kerültek napirendre.


Bővebben


 

Kirakatban a város
 Díszvendégként a budapesti kiállításon

2003. március 28.


Március 20-23. között rendezték meg Budapesten az Utazás 2003 kiállítást. Az esemény egyben a főváros 26. nemzetközi idegenforgalmi kiállítása volt a sorban. A rendezvény kiemelt vendége a Dél-alföldi turisztikai régió és Törökország volt. A Budapesti Vásárközpontban zajló eseményről Móra Józsefet, az önkormányzat kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnökét kérdeztük.

- Az egészségturizmus lényegében az elmúlt esztendő felfedezettje, lényegében a szentesi strand is ilyen témakörben kapott kiemelt állami támogatást. Az alkalomra színes ismertető készült.


Bővebben


 

Kiss Bálint titkai
 Emléktáblát avattak a lelkészi hivatal épületében

2003. március 28.


Kiss Bálintra emlékeztek Szentesen. A református lelkipásztorra, egyházi-, történeti- és tankönyvíróra, történeti kutatóra, feltalálóra, gazdasági reformerre, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjára, a református esperesre. Halálának 150. évfordulóján megemlékezést tartott a város, majd emléktáblát avattak a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkészi hivatalának falán. A megjelenteket Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte, avatóbeszédet dr. Imre Ernő nyugalmazott református esperes mondott.


Bővebben


 

József-napi gondolatok
 

2003. március 28.


József napján történt. Azon a napon, mely nem hozott meleget, ahogy illett volna a néphit szerint, de hozott háborút, mely - lehet, hogy - nagyon meleg lesz. Ne adja Isten! Még akkor se, ha netán nagyon megharagszik azokra, akik utóbb sokat zaklatták őt békeimáikkal. Mintha neki az volna a dolga, hogy megmentse azt a békét, mely alatt az emberiség mindent elkövetett, hogy megérjen a háborúra.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. március 28.


Ha választanom kell az igen és a nem között, akkor úgy döntök, hogy inkább akarok úgy élni, mint a hollandok, az osztrákok vagy a többi nyugatiak, mint az ukránok vagy moldávok. Nem kérek belőle. A belépés mellett igennel szavazok.


Bővebben


 

Szeged vagy Szentes?
 Küzdelem a megyeszékhelyért (I.)

2003. március 28.


Rónay Lajos főispán
Néha még a helytörténelmet jól ismerőket is zavarba ejti a kérdés: - Mikor is lett végül Szentes Csongrád megye székhelye? Ugyanis két helyes válasz is van: jogilag, papírforma szerint (de jure) 1878-ban, ténylegesen, a valóságban (de facto) 1883-ban. 1878. március 31-én - vagyis éppen 125 évvel ezelőtt - kelt az a miniszterelnöki leirat, amely lezárva az évek óta tartó ádáz vitát, kategorikusan kimondta, hogy támogatja Csongrád megye székhelyének Szegvárról Szentesre történő áttételét, s ott egy új székház felépítését.


Bővebben


 

Vándorkiállítás
 Csatlakozás képeken

2003. március 28.


Április 12-én ügydöntő népszavazás lesz hazánkban. A lakosság abban a kérdésben nyilvánít véleményt, hogy az ország csatlakozzon-e az Európai Unióhoz. Ez alkalomból láthattuk Szentesen azt az utazó kiállítást, melyet az Országos Választási Iroda állított össze. A Művelődési és Ifjúsági Házban látott tárlat anyaga képekben, leiratokban mutatta be - többek között - az uniós tagállamokat, a tagjelölt országokat, a csatlakozás kronológiáját, az Akropoliszt, ahol a kormányfők végső soron aláírják majd a szerződést. A vándorkiállítás Szentesről Vásárhelyre utazott tovább.


 

Téltemetés Koli-módra
 

2003. március 28.


A városközpontban a Munkácsy u. 3. szám alatti épület a kollégista gyerekek "lakóhelye" hét közben. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az itt lakók élete csak szilenciumokból, hálószemlékből és szigorú szabályokból áll, az téved. Íme a bizonyíték: mi is kivesszük a részünket a hagyományos ünnepek megrendezéséből, mint a Mikulás, karácsony, történelmi megemlékezések. De természetesen a szórakoztató programokat kedveljük a legjobban. Ilyen volt az idei farsang. Többségünk már időben kedvet kapott a készülődéshez, amit lelkes gyakorlás követett. Miután megtudtuk a farsang várható időpontját, nekiláttunk a régi dekorációk felújításához. Nagy sikerrel készítettünk papírmasé figurákat, álarcokat.


Bővebben


 

Komolyan venni a polgárokat
 

2003. március 28.


Kibővített ülést tartott a Fidesz MPP Csongrád megyei választmánya Szentesen. A rendezvényen részt vett Pokorni Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese, aki az ülés előtt sajtótájékoztatón fogadta a média képviselőit.

A témát aktuálpolitikai kérdések: a kongresszusra való felkészülés, a Fidesz előtt álló feladatok, elképzelések adták. A feladat, mint mondta, a Fidesz átalakítása, átépítése. Azt szeretnék, hogy a párt egy nyitott, sokakat befogadó, munkát, teret, felelősséget nyújtó erő legyen. Olyan erő, amely versenytársa lehet a baloldali politikai erőknek. Pokorni Zoltán véleménye: a lehetőséget meg kell ragadni.


Bővebben


 

A tudományt és a várost szolgálta
 

2003. március 28.


Kivételes napnak számít március 25-e, hétköznap is, ünnepnap is egyszerre. Attól ünnep, hogy Szentes Város Önkormányzata Kiss Bálint halálának 150 éves évfordulója alkalmából emléktáblát helyez el a parókia falán, amelynek építtetője és első lakója az a Kiss Bálint volt, akiről ezt az utcát is elnevezték. Az avatóbeszéd elmondását két okból is szívesen vállaltam: egyfelől családommal együtt 40 éven át lakhattunk ebben a lelkészlakban, másfelől mint Kiss Bálint egyik utóda 40 éven át ugyanabban a dolgozószobában végezhettem lelkipásztori, esperesi, teológiai és irodalmi tevékenységemet, amelyben Kiss Bálint a maga idejében lúdtollal a kezében alkotta bámulatosan sok és felbecsülhetetlen értékű munkáit.


Bővebben


 

Kistérségi vezetők
 

2003. március 28.


A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara területi értekezletet szervezett a vállalkozói központban. A rendezvényen Orcsik Sándor elnök és dr. Horváth Lajos kamarai titkár tartott beszámolót az elmúlt esztendőben végzett munkáról.

Szirbik Imre polgármester a városban várható beruházásokról, felújításokról tájékoztatta a jelenlévőket. Elmondta, a nagyobb cégek mintha félnének Szentestől, nem kívánnak letelepedni a városban. Pedig hívó szándékkal több céget is megkeresett.


Bővebben


 

Reális igények és szűkülő források
 Szemmel tartják a városi kasszát

2003. március 28.


Farkas Sándor
Dósai M. Péterné
Dr. Gombos András
Halmai János


Farkas Sándor országgyűlési képviselő azt mondja: a pénzügyi bizottság külsős tagjaként neve a pártközi egyeztetések során merült fel. Felkérést kapott arra, hogy a választások után felálló grémiumban segítse az önkormányzat munkáját.


Bővebben


 

Jól számoltak!
 

2003. március 28.


Március 11-én tartottak hagyományos városi matematika versenyt, melynek eredménye:

5. osztály: 1. Nagy Tamás Szt. Erzsébet Katolikus Ált. Isk.
2. Kaszanyi Gergely Koszta József Ált. Isk.
3. Bajczár Beatrix Koszta József Ált. Isk.


Bővebben


 

Négy évszak képekben
 

2003. március 28.


Március 21-én nyílt meg a Hegedűs László Helyőrségi Klub nagytermében Gálné Ignácz Júlia képkiállítása.
A helyőrségi klub immár 21. alkalommal rendezte meg a "Tehetségeink tárlata" elnevezésű bemutatót. Eddig többnyire helybeli alkotók mutatkoztak be ezeken az alkalmakon. Most az alkotó és alkotásai Somogyból érkeztek. Ugyanis Gálné Ignácz Júlia - jóllehet az Alföldön, Tiszagyendán (Szolnok megye) született, gimnáziumi tanulmányait Kisújszálláson végezte - 1972 óta a Somogy megyei Csurgón él. "Civilben" ma a Kaposvári Fegyveres Erők Klubjának az igazgatója.


Bővebben


 

Szebb, tisztább Szentesért
 

2003. március 28.


A város ebben az évben is kiemelt figyelmet fordít arra, hogy településünk minél tisztább és rendezettebb legyen.
Az önkormányzat több millió forintot fordít az idén is a parkok ápolására, a város főutcáján a virágágyak kialakítására, virágtartók létesítésére, ezek beültetésére és folyamatos gondozására.

Jelentős ráfordítással folytatjuk a Koszta udvar rendbetételét, a strandfürdő és a Széchenyi-liget ápolását és megkezdjük a Kertvárosban az új rendelő és gyógyszertár környékének kiemelt parkosítását.


Bővebben


 

A béreket a piac alakítja
 Szakszervezeti vezető az EU-ról

2003. március 28.


Alig néhány héttel az európai uniós népszavazás előtt érezhetően aktivizálódtak a különféle információs szervezetek, egyre több helyütt szerveznek tájékoztató programokat, hogy a polgárok minél többet tudjanak meg arról, mire is számíthat Magyarország, s az egyes ember az Európai Unió tagjaként. Egyes közvélemény-kutatások szerint az április 12-i népszavazáson magas részvételre és egyértelmű támogatottságra lehet számítani. Minden bizonnyal nagyobb érdeklődésre számítottak a Szentes Városáért Civil Fórum rendezői az EU-klub sorozat első előadásán is, melynek vendége Szőke Károly, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke volt


Bővebben


 

Ovi foci
 

2003. március 28.


A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola tornatermében rendezték meg a napokban az óvodás korcsoport gyermek teremlabdarúgó-tornát. A Góliát-Mc Donald'S FC Szentes-Hódmezővásárhely körzetébe tartozó 1996-97-ben született focistapalánták rúgták a bőrt. Eredmények: 1. Kiséri Óvodai Központ, 2. Koszta J. isk., 3. Fábiánsebestyéni isk., 4. Tarjáni isk. Hódmezővásárhely, 5. Kertvárosi isk. Hmvhely. A torna legjobb játékosa és gólkirálya Mészáros Csanád lett, aki a Kiséri Óvodai Központ "játékosa". A meccset Halász Antal szervezte.


 

Ünnepelt a Boros iskola
 

2003. március 28.


Jubileumhoz érkezett a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola. A megélt hetvenöt esztendő alkalmat adott a visszaemlékezésre, ünneplésre. A rendezvénynek helyt adó Lajtha László Zeneiskola nagytermében először Hérány Ferenc tanár úr tanítványai (énekkar, zenészek) adtak ízelítőt a könnyűzene világából, majd Farkas Laura 11/B osztályos tanuló szavalatát hallhatta az ünneplő közönség.


Bővebben


 

"Akár lasszóval is fognák a multit"
 

2003. március 28.


Elterjedt a hír, hogy Szentes önkormányzata igen komoly lépéseket tett egy multinacionális hipermarket áruház létesítése érdekében.
Mi, Szentesen élő és dolgozó kereskedők nem igazán értjük eme nagy felbuzdulást, mivel vásárlóink jelzése szerint az ellátás a városban megfelelő. A helybeliek a kis üzletekben megtalálják azt a választékot, amelyre nap mint nap szükségük lehet, a hazai tulajdonú áruházakban pedig (az előbbieken túl) azt a magas színvonalú kiszolgálást, amely semmiben sem különbözik a hipermarketekben tapasztaltaktól.


Bővebben


 

Bővülő uszodai szolgáltatás
 

2003. március 28.


Mint ismeretes, a sportuszoda a közelmúltban látványos beruházásokkal gazdagodott. Ezek a beruházások olyan új szolgáltatásokat kínálnak a látogatók számára, amelyek korábban nem, vagy csak részben jellemezték az uszoda üzemét. A megvalósult fejlesztések a következők: új öltözőépület kabinokkal, termálmedence, gyermekmedence csúszdával, csúszdarendszer, játszótér. Folyamatban lévő fejlesztések között említhetjük a beléptető-rendszer, a kemping kőházak és a kemping megközelítését szolgáló úttest kiépítését, valamit a parkosítást.


Bővebben


 

Kémiások a dobogón
 

2003. március 28.


A Természettudományi Társulat hagyományos próbatétele az országos Hevesy György kémiaverseny, amelyet megyénkben a Koch Sándor Csongrád megyei TIT irányít. A verseny előzetes fordulói után a területi döntőt a Klauzál Gábor Általános Iskolában tartották. A napokban rendezett versenyen közel hetven 7. és 8. osztályos tanuló versengett a dobogóért és a döntőbe való továbbjutásért.


Bővebben


 

Tavaszi borünnep Csongrádon
 Borlovag lesz Balázs Árpád

2003. március 28.


A Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa megtisztelő címmel kitüntetett Csongrád immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg hagyományos Borünnepét április 4-5-én. A rendezvénysorozat tulajdonképpen március 29-én, pénteken kezdődik, amikor a város utcáin, terein beharangozó borkorzóval és lovasfogattal a kosztümös borlovagok csapnak hírverést az eseményeknek.


Bővebben


 

Szentesi alkotók Szegeden
 

2003. március 28.


Tizenharmadik alkalommal rendezték meg az Országos Képző- és Iparművészeti Tárlatot. A Csongrád megyei kiállítást, amely az Amatőr Artium nevet viselte, Szegeden a megyeháza aulájában tekinthették meg az érdeklődők.

A tárlaton szobrok, kerámiák, festmények, textilek, grafikák, különböző technikával készült műalkotások voltak láthatók. A megyeszékhelyi megméretésen városunkat is képviselték művészek. A zsűri alkalmasnak találta dr. Apró Ferencné Várakozás, B. Katona József Jel, Island, Cím nélkül, Dunai József Sárkányölő Szent György, Kozák Flóriánné Mártély, Mediterrán hangulat, K. Szabóné Licsicsányi Rózsa Búzavirágok és Nagy István Molnárlány, Műterem II., Textilillúzió alkotásait.


 

Országos döntőben
 

2003. március 28.


Szép eredménnyel, ebben az évben is országos döntőben úsztak a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói.
Egerben, március 8-án rendezték meg az úszó diákolimpiát, ahol 4x50 m gyorsúszásban bronzérmet szerzett a 4 kcs-os lánycsapat, melynek tagjai: Lipcsei Miletta, Papp Szilvia, Rácz Petra, Kurucz Anikó.
100 m gyorsúszásban Mordvincev Sándor 9. helyezést ért el.
A csapat edzője: Paulovics Tamás


 

Nyílt levél
 

2003. március 28.


Sosem gondoltam volna, hogy képes valaki arra (pedagógus létére), hogy nyilvánosan beszéljen ki egy családot, a tanítványa családját. Tanítási óra alatt (!!!), ráadásul olyan helyzetben, mikor a tanítványa - az én kislányom - nincs ott, mert beteg.

Gyenge jellemre utal már az is, ha valaki nem az érintett ember szemébe nézve beszéli meg a problémákat, de az miféle ember, aki védekezésre képtelent bánt? Egy család magánélete nem tartozik az óra tananyagához. Tudhatja, hiszen hosszú ideje tanít (szándékosan nem írom, hogy nevel).


Bővebben


 

Bakancsban az igazság?
 

2003. március 28.


2003. január 7-én vásároltam egy női bakancsot a fehérház alatti Kínai üzletben. Mivel a bakancs tönkrement 1,5 hónap alatt, így február 26-án visszamentem a boltba, és nem mindennapi kiszolgálásban volt részem. Először is közölte a magát főnöknek mondó hölgy (nem a kínai tulaj), hogy elő se vegyem a bakancsot, mert úgy sem cserélik ki. Meglepődtem, mi az, hogy meg sem nézi, én úgy tudom 3 hónap a csereidő. Ezután érdeklődött arról, hogy mikor vásároltam és közölte egy hónap a csereidő. "Ki van írva a kínai cipőre." Három-négyszeri kérdésemre azt válaszolta, hogy ez a polgármesteri hivatalban ki van írva.


Bővebben


 

Köröznek az autók
 

2003. március 28.


...Nem is egy rendőrön! Vagy 7-8 fekvőrendőrön , mire átért a kertvároson, hogy letegye a tüzépen azt a 24 t ukrán cementet. Mit keres egy ekkora monstrum a kertváros legszűkebb utcáin?! Ja, csak nem ismeri a helyi sajátosságokat! A bevehetetlen és egyúttal elhagyhatatlan várost! Legalábbis 7,5 tonna súly feletti tehergépkocsival. Ez vicc! Nem elég, ami volt , van és lesz ebben az országban? Tovább nehezítjük életünket? Egyetlen bevezető szakaszon lehet bejutni és elhagyni (az elkerülő út megléte után is) egy kb. 35.000 lélekszámú várost a XXI. században? Az még elfogadható, hogy a külföldi, meg a nagy átmenő forgalom ne tegye. De a szentesiek! Ők is körözzenek? Vagy beemeljük őket a telephelyeikre?


Bővebben


 

Orient-kupa
 

2003. március 28.


Tíz éve, hogy megalakult a Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség. Az egy évtizedes jubileum alkalmából a sportcsarnok egy emlékkiállítással, valamint Orient-kupa néven kétnapos palánkos teremlabdarúgó-tornával emlékezett. Az eseményre nyílt kategóriában 24 csapat, a szenior korcsoportban 6 együttes nevezett. A végső sípszóig több mint kétszáz gólnak tapsolhattak a nézők.

A torna első napján a résztvevő együttesek a nyílt kategóriában a legjobb tizenhatig jutottak. A második nap mindkét csoportnak a döntőbe vezető út következett.


Bővebben


 

Remiztek
 

2003. március 28.

Lejátszotta soros mérkőzését a Szentesi Spartacus SK gárdája a nemzeti sakk- csapatbajnokság NB II. Tóth László csoportjában. Március elején a Gyula-Dévaványa sakkozóit fogadták, s hazai pályán 6-6 arányú döntetlen értek el. Győztes versenyzők: Hajdú Balázs, Kovács Zoltán, Mészáros Imre és Kondor Dániel. Döntetlent ért el: Karsai István, Papp József, Lőrinczy László és Bardóczi János.

A hét végén Battonyára utaztak a sakkozók, ahol a helyiek ellen játszottak és 6-6 arányú döntetlen született. A győztesek: Hajdú Balázs, Nagy Helga, Lőrinczy László, Mészáros Imre, Kondor Dániel, döntetlenek: Fábián-Nagy Sándor, Bardóczi János. A tabella állása az utolsó forduló után: 1. Széchenyi Kecskemét 74 pont, 2. Újszászi VVSE 65 pont, 3. Gyula-Dévaványa SE 61 pont.


 

Nem ügyetLENkedtek
 

2003. március 28.


Csak a lányok tudtak meglepetéssel szolgálni, a férfi vízilabdacsapataink papírforma vereséget szenvedtek. A Carnex-Szentes szicíliai szerencsével jutott a LEN-kupa négyes döntőjébe.

A Kontavill-Szentes szombaton az Újpesti TE csapatát látta vendégül a szentesi uszodában. A lila-fehérek bemelegítése jobban sikerült, már az első negyedben hat góllal köszöntek be Horváth Tamás kapujába. A hazai csapatban Szebeni Zoltánnak jutott a válaszadás megtisztelő feladata, ő összesen háromszor viszonozta az újpesti rohamot.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. március 28.


Négy pont... - a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapatának
Mélyrepülés... - a Szentesi Kinizsi asztalitenisz együttesénél
Nem győztek... - a Szentesi Tekézők
Török-Szarvas duplázott... - az NB III-as labdarúgó bajnokságban
Második... - aKontavill-Szentes gyermekcsapata


Bővebben


 

Családi események
 

2003. március 28.


Született: Nagy Istvánnak és Darabos Bernadettnek (Könyök u. 1.) Dorka, Szabó Zoltánnak és Rekettyés Juliannának (Nagynyomás 16.) Ildikó...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz