<<< Vissza

Négy évszak képekben

2003. március 28.

 
Március 21-én nyílt meg a Hegedűs László Helyőrségi Klub nagytermében Gálné Ignácz Júlia képkiállítása.
A helyőrségi klub immár 21. alkalommal rendezte meg a "Tehetségeink tárlata" elnevezésű bemutatót.

Eddig többnyire helybeli alkotók mutatkoztak be ezeken az alkalmakon. Most az alkotó és alkotásai Somogyból érkeztek. Ugyanis Gálné Ignácz Júlia - jóllehet az Alföldön, Tiszagyendán (Szolnok megye) született, gimnáziumi tanulmányait Kisújszálláson végezte - 1972 óta a Somogy megyei Csurgón él. "Civilben" ma a Kaposvári Fegyveres Erők Klubjának az igazgatója.

Képeinek kiállítása a "Négy évszak" címet viseli, ennek megfelelően tavaszi, nyári, őszi és téli tájakat láthatunk. Az alkotó természetelvű festőnek vallja magát. A világot a legapróbb részleteiben látja, ezt örökíti meg egyénien szerkesztett képkivágásaiban. Így közli velünk, amit a témában fontosnak tart.


A képeken az alkotó rajzkészsége, biztos vonalvezetése a legszembeötlőbb. Színkezelése változatos. A gyep meg a patakpart kékes-zöldes vagy sárgás-kékes, az égbolt vörös, az ősz mélybarna koloritja hangulatokat közvetít.
Külön kell szólnunk a kiállított cinkgrafikákról. Ezek fekete hátterű üveglapra cinkkel rajzolt ábrázolások. E technikával és az ezüstösen csillogó, vékony, finom vonalakkal Gálné Ignácz Júlia új és egyedi képzőművészeti kifejezés lehetőségeit valósította meg. A velencei áttört, ezüst miniatűrre emlékeztető képek világának aprólékos kidolgozottsága megragadó. Olykor a választott téma (Mementó I., Mementó II.) képzettársítások sorozatára készteti a nézőt a világ teremtésétől és az utolsó ítéletig, a hirosimai atomtámadástól napjaink háborújáig. A befogadó így válik-válhatik a művész alkotótársává. Ekképpen adnak a tárlatlátogatónak e képek sejtelmes holdudvarukkal maradandó élményt. Mint megtudtuk, a Mementó I. ihletője a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás, a Mementó II.-é a 2001-es tiszai árvíz.
A kiállítás április 5-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-12 és 16-20 óra közötti időben.

Bucsány György


<<< Vissza