<<< Vissza

Reális igények és szűkülő források
Szemmel tartják a városi kasszát

2003. március 28.

 
Farkas Sándor országgyűlési képviselő azt mondja: a pénzügyi bizottság külsős tagjaként neve a pártközi egyeztetések során merült fel. Felkérést kapott arra, hogy a választások után felálló grémiumban segítse az önkormányzat munkáját.

- Parlamenti képviselőként úgy látom, hogy nagyobb rálátásom van az egészre. Különböző, esetleges plusz információk birtokában egyeztetni lehet a dolgokat, sőt ki lehet egészíteni egymást. Ilyen szempontból azt hiszem, segítségére vagyok az önkormányzatnak abban is, ha lehet így fogalmazni, a megengedett szabályokon belül súgni is tudok a helybeli vezetésnek. Hogy miért éppen ez a bizottság? - ismétli a felvetett kérdést, amire gyorsan megjön a válasz is:
- Nem választás kérdése volt.


Halmai János, a MÁV Pályagazdálkodási Főnökség gazdálkodási vezetője Fidesz támogatással kapott helyet a bizottságban. A Máltai Szeretetszolgálat aktivistája '91 óta.

- A kedvet innen kaptam - meséli -, egyrészt a kíváncsiság vitt a bizottságba, mert sajnos a szolgálat, bár a lakosság érdekében működik, nem kap támogatást a várostól. Önerőből a 2001-2002-es években hétvégeken harminc rászoruló gyereket étkeztettünk a kórház éttermében. Idén, támogatás hiányában ettől a lehetőségtől is elestünk. Tehát, mint mondtam, kíváncsi voltam arra, hogy megy az elosztás az önkormányzatban. Még ma sem kaptam meg a támogatott szervezetek névsorát, nem tudom, hogyan, milyen mértékben támogatják őket. Szeretnék a munkámon keresztül letenni olyan pozitívumokat, melyek az emberek hasznára lehetnek. Minden szinten kevés a pénz. Élő munkával lehetne pótolni. A választási ígéret nem jött be, az önkormányzatokra marad, hogy ha visítva is, de kigazdálkodják a legfontosabb dolgokat. Például, hogy intézményei működőképesek legyenek. Az elosztás rendjét, a hatékonyságot megtalálni, ez nagyon fontos. Ebben próbálok segíteni.


Dósai M. Péterné külsősként már az előző ciklusban részt vett a bizottság munkájában. A város pénzügyeit korábbról jól ismerő közgazdász, költségvetési szakember harmadszor is bizalmat kapott a grémiumban. Munkájáról így vall:

- Több évtizedes szakmai gyakorlattal a hátam mögött jól ismerem az önkormányzati és intézményi gazdálkodást, a napi operatív feladatokat. A város költségvetése, a koncepció kidolgozásától a végleges terv elfogadásáig kemény és kitartó munka eredménye. Végrehajtása során is számos megoldandó kérdéssel kell szembesülnie a bizottságnak. Pénzügyi vezetőként kiemelten kezelem az intézmények problémáit, ugyanakkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit sem. A reális igények és az egyre szűkülő források miatti feszültség feloldását tartom az egyik legfontosabb feladatnak.


Dr. Gombos Andrástól már nem idegen az önkormányzati munka, mivel az első szabad választások alkalmával egyéniben - a felsőpártiak jóvoltából - bekerült a testületbe. A rá következő ciklusban szintén egyéniben képviselte a lakosságot, egyúttal a megyei közgyűlés tagja volt, 90-től egészen 98-ig. Először (94-98 között) a megyei közgyűlés mezőgazdasági bizottságát vezette, majd tanácsnokként tevékenykedett a megyei önkormányzatban. A '98-2002 közötti ciklusban külsős a helyi önkormányzat jogi bizottságában, a mostaniban pedig - ugyancsak külsősként - a pénzügyi bizottság tagja. A grémiumba az SZDSZ delegálta.
- Parlamenti munkám során a mezőgazdasági bizottságban dolgoztam - jelenti ki érdeklődésünkre. - A grémiumon belül megalakult termál hőhasznosítással foglalkozó albizottság elnökeként pénzügyi kérdésekkel is foglalkoztam. Nem idegen tőlem az önkormányzat gazdálkodása, és azokat az ismereteket, amiket az elmúlt évtizedben zereztem az önkormányzatban, a kapcsolatokat próbálom az önkormányzat javára fordítani. Nem hálás feladat, ugyanis akkor lehet bőségesen osztani, ha van pénz. Ez is egy állapot. Most nem ezt a világot éljük. Minden forintért keményen meg kell küzdenünk. Azt az álláspontot képviselem, hogy igaz ugyan, pályázatokon pénzt lehet szerezni, de ahhoz hozzá kell tenni az önkormányzat saját erejét is. S ha az nincs, nem biztos, hogy célszerű megpályázni azt, amit akartunk. Takarékos gazdálkodást választok, azt, ami a város javát szolgálja.

Lovas József


<<< Vissza